?>

'Engelsiz Mehter Takımı' 14 yıldır etkinliklerde sahne alıyor

Giresun'da 14 yıl önce kurulan "Engelsiz Mehter Takımı" özel gün ve etkinliklerde gösteri sunuyor

Magazin - 1 yıl önce

Giresun

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesindeki Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi bünyesinde 2009 yılında 9 kişiden oluşan mehter takımı kuruldu.

Mehter takımı kurulduktan 2 yıl sonra Amasya'daki Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesini gezen merkez yetkililerinin dikkatini burada gördükleri müzikle terapi yöntemi çekti.

Bunun üzerine mehter takımının müzik aletleri çoğaltılarak çalışmalara ağırlık verildi. 18 yaş üstü 22 kişinin yer aldığı mehter takımı, kentteki gösterileriyle izleyenleri adeta kendilerine hayran bırakıyor.

Davul, kös, çevgen, nakkare ve zil kullanan engelliler; "Ceddin Deden", "Yelkenler Biçilecek", "Genç Osman" ve "Plevne Marşı" gibi çeşitli eserleri çalıyor.

"Engelli bireylerimiz, mehter takımının tüm aletlerini çok rahat bir şekilde kullanabiliyorlar"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Modaoğlu, müziğin iyileştirici güce sahip olduğunu söyledi.

Merkezde uzun yıllardır engelli bireylerle ritim aletleri kullanılarak çalışmalar yapıldığını belirten Modaoğlu sonrasında ise bunun geliştirilerek mehter takımına dönüştürüldüğünü ifade etti.

Modaoğlu, 14 yıllık süreçte uyumlu çalışan bir mehter takımı oluştuğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Engelli bireylerimiz, mehter takımının tüm aletlerini çok rahat bir şekilde kullanabiliyorlar. Müziğin onlar üzerindeki iyileştirme gücünü, birlikte hareket edebilmelerine olumlu etkisini görebiliyoruz.

Mehter takımı, engelli bireylerin ruhsal veya zihinsel fark etmeksizin rehabilite edildiğinde, emek, sevgi verildiğinde çok güzel sonuçlar elde edebildiğimizin göstergesidir."

Çalışmalar sayesinde engelli bireylerde hem ruhsal hem de fiziksel anlamda olumlu gelişmeler gözlemlediklerini anlatan Modaoğlu özellikle el fonksiyonlarının geliştiğinin altını çizdi.

Modaoğlu, mehter takımıyla ilgili toplumdan çok güzel geri dönüşler aldıklarını da ifade ederek "Mehter, Türk milletinin bin yıllık tarihinden geldiği için mehter takımımızı halkımız gördüğünde hoşlarına gidiyor, alkışlıyorlar. Bu alkışlar da bizim ekiplerimize büyük moral ve motivasyon veriyor, daha şevkle çalıyorlar." dedi.

Mustafa Modaoğlu, Valilik koordinesinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde mehter takımı ile Debboy mevkisinden başlayarak Atatürk Meydanı'na kadar yürüyüşü de içeren etkinliklere herkesi davet etti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

EURO 2024'te gruplar, yarın belli olacak

2023-12-01 14:58 - Spor

Galatasaray-Manchester United maçını İspanyol hakem Jose Maria Sanchez yönetecek

2023-11-27 14:11 - Spor

Yalova'da fırtınanın savurduğu çatı parçaları 2 kişiyi yaraladı

2023-11-25 19:33 - Asayiş

Hem antrenörü hem sporcusu olduğu branşta bileği bükülemeyen gençler yetiştiriyor

2023-11-27 13:42 - Spor

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

2023-11-29 19:37 - Ekonomi

BM, Filistin'deki sağlık tesislerine yönelik saldırılardan "endişe duyduğunu" bildird

2023-11-30 22:28 - Dünya

Sivasspor Teknik Direktörü Servet Çetin, Fenerbahçe maçı için iddialı konuştu

2023-12-02 13:03 - Spor

Beyaz Saray, Gazze Şeridi'nde serbest bırakılan esirlerden birinin ABD vatandaşı olduğunu duyur

2023-11-30 11:52 - Dünya

Cezayir, sömürge döneminde Fransa’ya kaçırılan 2 milyon tarihi belgeyi almaya hazırlanıyor

2023-11-28 20:52 - Dünya

Trabzon'daki fırtınada dalgalara kapılan 2 lise öğrencisini arama çalışmalarına ara verildi

2023-11-30 17:03 - Gündem

İlgili Haberler

Sakarya'da esnafın drift yapan sürücüyü tabureyle kovalaması kamerada

18:57 - Magazin

Gastronomi öğrencileri Osmanlı lezzetlerini günümüze taşıyor

11:02 - Magazin

Eurovision'da ülkelerini geçmişte temsil eden sanatçılar, İsrail'in yarışmadan çıkarılmasını istedi

16:07 - Magazin

Adanalı çift traktörü düğün arabası yaptı

16:57 - Magazin

Edirne'de geleneksel 'Kakava ateşi' yakıldı

16:48 - Magazin

Günün Manşetleri

Hakkari'de ekipler karla kaplı üs bölgesi yolunu açmaya çalışıyor

16:23 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Huzurun ve adaletin olduğu Türkiye Yüzyılı'nı hep beraber inşa edeceğiz

16:18 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefine giden yolda sağlam adımlarla ilerliyoruz

16:12 - Siyaset

ABD ve Çin, İsviçre'de tarife müzakerelerine başladı

16:07 - Dünya

Pakistan ve Hindistan ateşkes konusunda anlaştı

15:48 - Dünya