Engelli araçları 'akıllanıyor'

Tekerlekli sandalye kullanan engellilerin ellerine ihtiyaç duymadan, göz ve baş hareketleriyle istedikleri yere gitmesini sağlayacak "akıllı engelli aracı" sistemi geliştirildi.

Teknoloji - 9 yıl önce

İZMİR - HALİL ŞAHİN
Dokuz Eylül Üniversitesinde, tekerlekli sandalye kullanan engellilerin ellerine ihtiyaç duymadan, göz ve baş hareketleriyle istediği yere gitmesini sağlayacak "akıllı engelli aracı" geliştirildi.

Makine mühendisliği bölümünde lisans, mekatronik mühendisliği bölümünde yüksek lisans ve doktora yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Mekatronik Mühendisliği Araştırma Görevlisi Lütfi Mutlu, eli olmayan ya da elini kullanamayan bedensel engellilerin de tekerlekli sandalye kullanmasını kolaylaştırmak için hazırladığı doktora tezi çerçevesinde "otopilot sistemi" geliştirdi.
Yaklaşık 5 yıldır üzerinde çalışılan ve tekerlekli sandalyeleri "akıllandıran" sistem, engellilerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.
Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bedensel engeli nedeniyle tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olanların aracı yönlendirecek çubuğa yön vermek için ellerine ihtiyaç duyduğuna dikkati çekerek, eli olmayanların bu araçları kullanamadığını ya da büyük zorluklar yaşadığını kaydetti.
Dünyada böyle durumlarda beyin dalgası ile kontrol edilebilen araçların tercih edildiğini ancak onlarda da her adım için "sağa dön", "ileri git" gibi ayrı ayrı komut girilmesi gerektiğini anlatan Mutlu, alternatif yol olarak araca yön vermeye yarayan çubuğun ağız yardımıyla kullanıldığını, onun ise pratik olmadığını ifade etti.

Göz kırpmak ya da baş hareketi yeterli
Mutlu otopilot sistemine sahip akıllı engelli aracında, kullanıcının araçtaki ekran aracılığıyla harita üzerinde gideceği yeri seçtiğini dile getirerek, "Araç seçilen hedefe en kısa yoldan ulaşıyor. Yol boyunca üzerindeki sensör sayesinde haritasını güncelliyor. Önüne hareketli bir engel çıkarsa anında tepki veriyor, yolunu güncelleyerek hedefe yeni yoldan ulaşabiliyor." diye konuştu.
Sistemde haritadan hedefin belirlenmesinde göz veya baş hareketlerinin yeterli olduğunu kaydeden Mutlu, kullanıcının hareketleri algılayabilen sistemde gözünü kırparak ya da gözüyle odaklanarak haritada yer seçimi yapabildiğini ifade etti. Mutlu, aracın, bulunduğu ortamın haritasını üzerindeki lazer tarama sensörü sayesinde oluşturduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
"Gidilecek hedef seçildikten sonra araç lazer tarama sensörü ile bulunduğu yerin haritasını oluşturuyor. İlerledikçe haritasını güncelliyor. Elektrik motoruna sahip bütün tekerlekli sandalyeler akıllı hale gelebilir. Engelleri görebileceği tarama sensörü, harita ekranı, kamera, geliştirdiğimiz akıllı sürücü kontrol kartlarını ekleyerek bir engelli aracını akıllı hale getirebiliyoruz."

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Borsa haftaya yükselişle başladı

2017-09-18 13:07 - Ekonomi

2017 Balkan Voleybol Kupası'nda maç takvimi belli oldu

2017-09-15 00:32 - Spor

Engelli araçları 'akıllanıyor'

2017-09-19 15:12 - Teknoloji

Evkur Yeni Malatyaspor düşüşte

2017-09-17 15:41 - Spor

Şehidin adı verilen okulda ilk ders zilini oğlu çaldı

2017-09-18 17:32 - Gündem

Tuzla'da kontrolden çıkan araç takla attı

2017-09-17 17:07 - Asayiş

ABD'de 8 yılda 6 bin 596 polis gözaltına alındı

2017-09-15 03:17 - Dünya

ByLock mesajı deşifre edildi: 100 yıllık bir filmin finalindeyiz

2017-09-14 15:57 - Gündem

Görevlendirme yapılan belediyelerden eğitim seferberliği

2017-09-17 18:31 - Genel

Erdoğan'dan 'Gaziler Günü' mesajı

2017-09-18 19:17 - Gündem

İlgili Haberler

Güney Kore'de Google ve Apple'a "telekomünikasyon kurallarını ihlal" suçlaması

17:42 - Teknoloji

İngiltere ve Galler'de mahkemelere Meta gözlüklerle giriş yasaklandı

14:57 - Teknoloji

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

12:47 - Teknoloji

Vietnam, 2030'a kadar 10 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedefliyor

12:27 - Teknoloji

Güney Kore ordusu, personel sayısının azalmasıyla yapay zeka ve robotik teknolojilerine yöneliyor

12:17 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail ordusunun Lübnan'a saldırıları devam ediyor

21:58 - Dünya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları içi

21:42 - Gündem

Güneş tutulması gökyüzü meraklılarını buluşturdu

21:38 - Dünya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar: Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı, 25 yıllık bir hikayeyle bu

21:18 - Gündem

İran ordusu: Füze ve İHA kapasitemizin yüzde 75'ten fazlası henüz kullanılmadı

21:08 - Dünya