?>

Engelini aştı, 4. üniversitesini okuyor

Bingöl’de, doğuştan kolları olmayan ve iki bacağında da platin bulunan 32 yaşındaki Birgül Aran, azmiyle tüm engelleri aştı. Üç üniversiteyi tamamlayan ve 4’üncüsünü okuyan Aran, tam bir kitap kurdu.

Gündem - 9 yıl önce

Bingöl’de doğuştan iki kolu olmayan ve iki bacağında platin bulunan Birgül Aran, azmiyle eğitim alanında birçok başarıya imza attı. İlk ve orta dereceli eğitimini çok zor şartlar altında tamamlayan Aran, “İlkokulu, ortaokulu ve liseyi örgün öğretimde zor şartlar altında okudum. Başarılı bir öğrenciydim, bütün sınıfları liseye kadar takdirle bitirdim. Lisede merdiven sorunu yaşıyordum, asansör yoktu. Buna rağmen hiç devamsızlık yapmadım ve bundan dolayı ödül aldım” dedi.

Liseden sonra merkezi Hollanda olan Avrupa İslam Üniversitesinin İstanbul şubesinde İslami İlimler Fakültesine kayıt yaptırarak iki yıl okuduğunu belirten Aran, “Daha sonra Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde ön lisans ilahiyat bölümünü bitirdim ve aynı üniversitede sosyoloji okudum. Şimdi de sosyal hizmetler bölümüne kaydımı yaptırdım ve birincisi sınıf öğrencisiyim. Aile danışmanlığı ve psikoloji sertifikam var. Psikoloji üzerine Bingöl Devlet Hastanesinde staj gördüm. Arapça 1 ve 2 dil belgelerim var” diye konuştu.

KİTAP KURDU 

Boş zamanlarını Bingöl İl Halk Kütüphanesinde geçiren Aran, kitap okumanın insan hayatındaki birçok şeyi değiştirdiğini söyledi. Aran, kitap okuduktan sonra hayatında çok şey değiştiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayata bakış açımı, düşüncelerimi, ideolojilerimi değiştirdi ve ayakta dik durmamı sağladı.

Kitap okumayı bilgi edinme amaçlı değil, kendimi gerçekleştirmek için okuyorum. Cemil Meriç’in bir sözü var, ‘Ben kitaptaki insanları, sokaktaki insanlardan daha çok seviyorum’ diyor. Başka bir söz daha var dikkatimi çeken, ‘Kitap hiçbir geminin götüremediği limana insanları götürür.’ 

Ben gücün fizikten ve insandan ziyade bilgide olduğuna inanıyorum. Bilgi insanlara büyük bir güç, kişilik ve şahsiyet katıyor. Lisede okuduğum bir yazarın şu sözü çok dikkatimi çekmişti, İnsanlık el, ayak, göz ve burunda olmuş olsaydı bizim ile duvardaki resim arasında bir fark olmazdı.”

“ENGELLİLİK BİZİM TERCİH ETMEDİĞİMİZ BİR ELBİSEDİR”

Toplumun engelliye bakışının çok farklı olduğunu anlatan Aran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Engellilerin daha ikinci plana itilme durumu var. Engellilere edilgen, yardıma muhtaç, acınacak durumda bakılıyor. Aslında engellilerde çok yüksek potansiyel var. Engelliler bir işi yaptıklarında sağlam bir insandan daha özverilidir. Engellilik bizim tercih etmediğimiz bir elbisedir. 

Ben engelliliğinin de insana çok şey kattığına inanıyorum. Engellilere gerekli ilgi alaka gösterilir ve gereken ortam sağlanırsa, inanıyorum ki bir engelli de en az bir sağlam kadar hem verimli olur, hem kendisini ifade eder hem de topluma faydalı olur.”

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te golsüz beraberlik

2016-05-08 22:06 - Spor

Adanalı şehidi binlerce kişi uğurladı

2016-05-09 19:49 - Genel

Marsel İlhan seri başını eledi

2016-05-10 19:14 - Spor

Trafikte top mermisi paniği!

2016-05-10 12:31 - Dünya

Esrar satıcıları polisle çatıştı

2016-05-07 20:39 - Asayiş

75 yaşında resim yapmayı öğrendi

2016-05-09 20:40 - Kültür Sanat

Kahramanmaraşlı şehide son görev

2016-05-04 21:33 - Genel

Boğanın elinden dakikalarca kimse alamadı

2016-05-06 13:01 - Asayiş

Cesedi 8 ay sonra, kaybolduğu yerde bulundu

2016-05-04 16:11 - Asayiş

5 ilde paralel yapı operasyonu: 22 gözaltı

2016-05-09 14:00 - Asayiş

İlgili Haberler

İletişim Başkanı Altun'dan, İsrail'in, İran Devlet Televizyonuna saldırısına tepki

23:27 - Gündem

Bakan Fidan, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ile Tiran'da görüştü

22:33 - Gündem

TEKNOFEST İstanbul, 17-21 Eylül'de düzenlenecek

22:17 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı Al Nahyan ile telefonda görüştü

20:37 - Gündem

Bakan Fidan, Tiran'da düzenlenen GDAÜ Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katıldı

19:58 - Gündem

Günün Manşetleri

Rusya: ABD, ikili ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik görüşmeyi iptal etti

23:32 - Dünya

İletişim Başkanı Altun'dan, İsrail'in, İran Devlet Televizyonuna saldırısına tepki

23:27 - Gündem

Netanyahu, Hamaney'e suikastı işaret ederek: Ne gerekiyorsa yapacağız

23:12 - Dünya

Avrupa Parlamentosu, İsrail'in İran'a saldırısını kınamayı reddetti

22:47 - Dünya

Türkiye, UEFA'nın komite ve heyetlerinde 12 isimle temsil edilecek

22:43 - Spor