?>

Emtia piyasasında geçen hafta zirveler test edildi

Emtia piyasasında, geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın olası faiz indirimlerine verdiği destek, jeopolitik riskler, arz endişeleri ve kurak hava koşullarının etkisiyle zirveler test edildi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Istanbul

Emtia piyasasında geçen hafta da yükseliş eğilimi devam etti.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta yaptığı açıklamada, "bekle-gör" mesajı öne çıkarken "Ekonomi genel olarak beklediğimiz gibi seyrederse çoğu FOMC üyesi bu yılın bir noktasında politika faizini düşürmeye başlamanın uygun olacağını düşünüyor" şeklindeki konuşması, doların diğer önemli para birimleri karşısında gerilemesine, emtia fiyatlarında ise yukarı yönlü hareketlere neden oldu.

Ons bazında altın yüzde 4,3, gümüş yüzde 10, platin yüzde 2,1 değer kazanırken paladyum yüzde 1,3 değer kaybetti.

Altının ons fiyatı 2 bin 330 dolarla tarihi zirveyi test etti, gümüşün ons fiyatı da 27,495 dolarla Haziran 2021'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Powell'ın bu yılki potansiyel faiz indirimlerine verdiği destekle Fed'in yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine başlayabileceğine ilişkin beklentilerin güçlü kalması altının ons fiyatını yukarı yönlü destekledi.

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) bu yıl faiz indirim döngüsü başlatacağı beklentisinin artmasıyla jeopolitik gerimler, özel fonlardan ve merkez bankalarından artan talep de altının ons fiyatının tarihi zirveyi görmesine neden oldu.

Baz metallerde sert yükselişler görüldü

Tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 6, alüminyumda yüzde 5,1, kurşunda yüzde 4,4, çinkoda yüzde 7,8, nikelde yüzde 5,9 arttı.

Bakırın libresi 4,24 dolarla Ocak 2023'ten bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Analistler, küresel imalat sektöründe büyümeye yönelik işaretler ve bakır piyasasında sıkılaşan koşullarla bakır fiyatlarındaki yükselişlerin devam edebileceğini söyledi.

Enerji grubuna bakıldığında ise Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4,3, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazın İngiliz Termal Birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı da yüzde 1,2 artış kaydetti.

Brent petrollün varil fiyatı 91,51 dolarla Ekim 2023'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Fiyatlar, Orta Doğu'da yaşanan karışıklıklar ve Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle artan arz endişeleriyle yükseldi.

İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları uluslararası ateşkes çağrılarına rağmen devam ediyor.

Öte yandan Yemen'de İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi'nin açıklamasına göre, Kasım 2023'ten bu yana Kızıldeniz, Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nda İsrail, ABD ve İngilizlere ait 90 gemi hedef alındı.

Söz konusu gelişmeler, küresel petrol rezervlerinin çoğunluğunun bulunduğu Orta Doğu'da daha fazla arz kesintisi yaşanabileceğine yönelik endişeleri artırarak petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketini destekledi.

Ayrıca küresel arzın yaklaşık yüzde 8'ini oluşturan Rusya'da, Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarının petrol rafinerilerini vurmasının ardından üretimin kısmen durması sebebiyle ülkenin ihraç kapasitesinin düşebileceği endişesi de fiyatları yükseltiyor.

Bunun yanı sıra Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun çarşamba günü gerçekleştirdiği toplantıda, mevcut üretim politikasına ilişkin herhangi bir değişiklik tavsiyesinde bulunmaması, piyasalarda kısa dönemde sıkı arz görünüme yol açarak fiyatları yükseltici etkide bulundu.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin talep görünümüne ilişkin belirsizlik de fiyatlar üzerinde etkili oldu.

Tarım grubunda kakao ve kahve öne çıktı

Chicago Ticaret Borsası'nda geçen hafta kile başına fiyatlar buğdayda yüzde 1,4 artış kaydederken mısırda yüzde 1,9, soya fasulyesinde yüzde 0,4, pirinçte yüzde 1,2 düşüş gösterdi.

Intercontinental Exchange'de libre bazında fiyatlar, pamukta yüzde 4,6, şekerde yüzde 2,6 gerilerken kahvede yüzde 11,7 arttı. 10 bin 324 dolarla rekor tazeleyen kakaonun ton fiyatı ise geçen hafta yüzde 0,3 arttı.

Kahvenin libresi, 2,1220 dolarla Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Kahve çekirdeği üreticilerine ev sahipliği yapan Güneydoğu Asya'daki aşırı sıcak ve kuraklıkların daha düşük hasatlara yol açmasıyla kahve fiyatlarında sert yükselişler görüldü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde fırtınanın yol açtığı kazalarda 5 kişi yaşamını yitirdi

2024-04-01 11:48 - Dünya

Bakan Uraloğlu: Yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 44 milyon kişi hava yolunu kullandı

2024-04-07 16:18 - Gündem

İlk çeyrekte 9 şirket halka arz edildi

2024-04-07 11:48 - Ekonomi

Rosatom: Zaporijya Nükleer Santrali'ne İHA saldırıları yapıldı, 3 kişi yaralandı

2024-04-07 19:12 - Dünya

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten kira beyannamesi uyarısı

2024-04-02 13:53 - Ekonomi

Irak'ın kuzeyinde 6 terörist etkisiz hale getirildi

2024-04-02 10:27 - Gündem

2024'ün ilk Güneş tutulması, 8 Nisan'da ABD'de gözlemlenebilecek

2024-04-06 16:07 - Dünya

İsrail'in 183 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 33 bin 137'ye çıktı

2024-04-06 14:13 - Dünya

Kıbrıs'tan Gazze'ye gemilerle gönderilen 240 ton insani yardım, teslim edilemeden geri dön

2024-04-02 18:02 - Dünya

Tayvan'daki 7,4'lük depremin ardından arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor

2024-04-04 11:58 - Dünya

İlgili Haberler

Emlak vergisinde gelecek yıl için esas alınacak inşaat maliyet bedelleri belirlendi

08:57 - Ekonomi

DEİK Başkanı Olpak: İkinci 40 yılımızda daha etkin ve nitelikli yol haritalarımız var

20:38 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Milli gelirimiz yıl sonunda 1,4 trilyon doları aşacak

20:32 - Ekonomi

AJet'ten kaptan pilot ve ikinci pilot alımı için ilan

19:42 - Ekonomi

Çiftçilere bugün 116,3 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

15:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Çanakkale merkez ve Bayramiç'teki yangınlar büyük ölçüde kontrol altına alındı

09:33 - Asayiş

Türk Sineması’nda ‘4 Yapraklı Yonca…’ -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

08:58 - En Son Yazılar

Emlak vergisinde gelecek yıl için esas alınacak inşaat maliyet bedelleri belirlendi

08:57 - Ekonomi

Çanakkale'deki orman yangınlarına müdahale 2. gününde sürüyor

08:43 - Asayiş

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’ne Pers/Sasani damgası! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

08:18 - En Son Yazılar