?>

Emniyeti bombalayan darbeci pilottan 'darbe girişiminde yer almadım' savunması

15 Temmuz darbe girişiminde Ankara Emniyet Müdürlüğünü bombalayan F-16 uçağının pilotu İlhami Aygül, "darbe girişiminde yer almadım, tersine pasif direniş gösterdim" savunması yaptı.

Asayiş - 5 yıl önce

Ankara

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 sanıklı davaya, Ankara Emniyet Müdürlüğünü bombaladığı belirtilen eski pilot İlhami Aygül'ün esas hakkındaki savunmasıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki salonda görülen duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Esas hakkında savunma yapan eski pilot kurmay yüzbaşı İlhami Aygül, üzerine atılı suçları işlemediğini ifade ederek, "Darbe girişiminde yer almadım, tersine pasif direniş gösterdim." ifadelerini kullandı.

Olay tarihi öncesi 143. Filo'da görev yaptığını anlatan Aygül, 15 Temmuz'da birliğinden ilişiğini kesmesi gerekirken dönemin filo komutanı eski kurmay binbaşı Mustafa Azimetli'nin buna izin vermediğini belirtti.

Kendisine "jübile uçuşu" yaptırılacağının söylendiğini savunan Aygül, daha sonra 141. Filo'ya gittiğini dile getirdi.

Sanık Aygül, akşam saatlerinde 141. Filo'nun komutanı olan sanık eski kurmay yarbay Hakan Karakuş'un terörle mücadele harekatı yapılacağını, emrin Hava Kuvvetlerinden verileceğini söylediğini öne sürdü.

Bunun üzerine 143. Filo'ya giderek durumu anlattığını bildiren Aygül, amirlerinden, verilen emirlere uyması yönünde talimat aldığını ifade etti.

Olay günü sanık eski pilot üsteğmen Mehmet Yurdakul ile aynı uçakta uçuş yaptıklarını dile getiren Aygül, kendisine verilen uçuş emrinin amirleri tarafından verildiğini, veriliş yöntemi itibarıyla kanunsuz olmadığını savundu.

Aygül, uçaktaki telsizle verilen koordinatı belirleme ve hassas vuruş sağlamaya yarayan "sniper pod" aygıtının arızalı olduğunu, bu nedenle bir süre havadaki uçakları takip ettiğini, pod aygıtının düzelmemesi ve yakıtın azalması üzerine de görevi sonlandırarak iniş yaptıklarını iddia etti.

İnişten sonra filoda silahlı askerleri gördüğünü, neden üsse geldiklerini sormasına rağmen cevap alamadığını anlatan Aygül, tekrar uçuş emri verilmesi halinde uçmama kararı aldığını ileri sürdü.

Sanık Aygül, sabah saatlerinde Akıncı'dan ayrıldığına değinerek, müteakiben gözaltına alındığını ve yargılama sürecinin başladığını ifade etti.

Soruşturma aşamasındaki beyanlarını baskı altında verdiğini öne süren Aygül, bu beyanları kabul etmediğini söyledi.

15 Temmuz'dan sonra kule ile yaptıkları telsiz görüşme kayıtlarının hukuka uygun şekilde elde edilmediğini savunan Aygül, delil olarak kullanılmaması ve yeniden bilirkişi raporu alınması gerektiğini kaydetti.

Aygül, darbeci ve terör örgütü üyesi olmadığını, 15 Temmuz'da kanunsuz emir almadığını ve kimseye kanunsuz emir vermediğini ileri sürdü.

Emniyeti bombaladığını itiraf etmişti

Soruşturma aşamasında, telsiz kayıtlarının kendisine ait olduğunu söyleyen Aygül, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında eski üsteğmen Yurdakul ile uçuş yaptıkları sırada kendilerine emniyetin koordinatının verildiğini ve Yurdakul'un bölgeye atış yaptığını itiraf etmiş, "Yurdakul bina (Ankara Emniyet Müdürlüğü) ile yolda ateş edenler arasındaki boşluğa atış yaptı. Yanlış hatırlamıyorsam oraya bir seferde iki bomba attık." beyanında bulunmuştu.ç

Aygül'ün olay günü Akıncı Üssü'ndeki kulede darbeci F-16 pilotlarını yönlendiren sanık eski kurmay yüzbaşı Mustafa Mete Kaygusuz ile yaptığı telsiz konuşmaları, iddianamede şu şekilde yer alıyor:

Mustafa Mete Kaygusuz: Aslan 4 filo, Aslan 4.

İlhami Aygül: Filo aslan 4.

Kaygusuz: Emniyet binasına atış yaptınız mı?

Aygül: Takip yazdıracam.

Kaygusuz: Emniyet binasına atış yaptınız mı?

Aygül: İki dakika sonra taarruz olacak.

Kaygusuz: Biraz acele edelim, bir bomba daha, iki.

Aygül: Anlaşılmadı.

Kaygusuz: Bir bomba daha atıyoruz oraya.

Aygül: Aslan 4, çatışma bölgesine iki bomba atacağım.

Aygül: Kurt filo aslan 4.

Kaygusuz: Aslan 4 devam edin.

Aygül: Emniyet çatışma bölgesine iki bomba atıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Çocuklar 'fast food'un oyuncağından da uzak tutulmalı

2020-06-24 14:52 - Sağlık

Esed rejiminin savaş suçluları listesi kabarık

2020-06-23 17:02 - Dünya

'Mor tarlalar' Kovid-19'a rağmen ilgi gördü

2020-06-22 17:32 - Çevre-Hayat

Atık metal malzemeleri sanata dönüştürüyor

2020-06-25 14:42 - Çevre-Hayat

Emniyeti bombalayan darbeci pilottan 'darbe girişiminde yer almadım' savunması

2020-06-25 22:12 - Asayiş

Almanya’nın Gütersloh kentinde vakaların artması üzerine eski önlemlere dönüldü

2020-06-23 19:03 - Gündem

Terör saldırılarında 'canlarını' yitirenlerin Babalar Günü hüznü

2020-06-21 15:12 - Çevre-Hayat

Babalar Günü'nde şehit babaları ve gazilere en anlamlı ziyaret

2020-06-21 20:57 - Gündem

Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu: Bizi provokasyonunun içine çekmeye çalışıyorlar

2020-06-23 19:20 - Spor

BM 75. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Bozkır: BM üyelerinin tamamını temsil edeceğim

2020-06-23 02:42 - Gündem

İlgili Haberler

Hatay'da çıkan orman yangını söndürüldü

00:52 - Asayiş

Denizli ve Balıkesir'de çıkan orman yangınlarına müdahale sürüyor

16:03 - Asayiş

'Huzur İstanbul' uygulamasında 621 kişi gözaltına alındı

15:43 - Asayiş

Denizli'de çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

12:23 - Asayiş

Erzurum'da restoranda çıkan yangın yandaki binaların çatısına sıçradı

01:38 - Asayiş

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin'de ikili görüşmelerini sürdürüyor

07:47 - Gündem

Marco Asensio, Fenerbahçe için İstanbul'da

03:23 - Spor

ABD'de gözaltındayken fenalaşan Türk bisiklet taksi sürücüsü hayatını kaybetti

02:23 - Dünya

Balıkçılar "vira bismillah" diyerek denize açıldı

01:07 - Gündem

Sergen Yalçın'ın Beşiktaş'taki ikinci dönemi yenilgiyle başladı

00:32 - Spor