Emekli ormancı, İsmet İnönü'yü torununa anlattı

ODTÜ ormanı projesinde görev alan emekli ormancı Tek, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün torunu, CHP Ankara Milletvekili Bilgehan ile bir araya gelerek, İnönü ile ilgili anılarını paylaştı.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

ANKARA - ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ormanı projesinde görev alan emekli ormancı Hüseyin Tek, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün torunu, CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan'a dedesiyle ilgili anısını anlattı.
Bilgehan, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki makamında, emekli ormancı Tek'le bir araya geldi.
Bilgehan, ailesiyle geçen hafta sonu ODTÜ ormanıyla çevrili Eymir Gölü kıyısında yürüyüş yaparken projede çalışanlar ile eski ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Kurdaş'ı andıklarını ifade etti.

Ormanın oluşturulmasına vesile olanlara rahmet dilediklerini anlatan Bilgehan, eve döndüğünde bir gazetede, emekli ormancı Tek'in, dedesi İnönü'yle ilgili anılarını, ODTÜ ormanının nasıl kurulduğuna ilişkin açıklamalarını içeren haberi gördüğünü, bunun çok güzel bir tesadüf olduğunu düşündüğünü söyledi.
Bilgehan, bunun üzerine Tek'i ağırlamak ve anıları paylaşmak isteğiyle davette bulunduğunu ve bir araya geldiklerini belirtti.
Tek de davetten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Bilgehan'a teşekkür etti.
ODTÜ ormanı projesinde yaptığı çalışmaları dile getiren Tek, çalışmaları sırasında İnönü ve Kurdaş'ın bölgeyi ziyarete geldiğini ve kendilerinden bilgi aldığını söyledi.
Tek, kıraç arazide ve açık alanda fidan dikimi yapıldığına tanık olan İnönü'nün, çalışanların talebi üzerine içme suyu tankeri temin ettiğini anlattı.
"Bütün ağaçların Türkçe ve Latince adını biliyordu"
İnönü'nün daha sonra eşi Mevhibe İnönü ile birlikte tekrar ziyarete geldiğini ifade eden Tek, şöyle konuştu:
"Bir kilometrelik yol yapmıştık. O yoldan ikisi birlikte yanlarında koruma olmadan geldi. Mevhibe Hanım'ın elini öptüm, 'Hoşgeldin teyzecim' dedim. 'Hoşbulduk evladım' dedi. Paşaya 'Hoşgeldiniz' dedim. 'Evladım size bir su tankeri gönderdim, aldınız mı?' diye sordu. 'Aldık paşam' dedim. 'Evladım o gün beni çok duygulandırdın. Sakarya'da ben de dereden su içtim' dedi. 'Tankeri görebilir miyiz?' dedi. Tankeri görmeye gittik. Tankerin yanına diktiğim ağaçları Latince isimleriyle birlikte sordu, bildim. Bütün ağaçların Türkçe ve Latince adını biliyordu."
Bilgehan da dedesi İnönü'nün uluslararası üne sahip botanikçi Prof. Dr. Esad Mühlis Oksal'dan Atatürk Orman Çiftliği'nde uygulamalı botanik dersleri aldığını, bu nedenle de birçok ağaç türünü ve florayı Latince adıyla bildiğini, doğaya tutkusu olduğunu aktardı.
Daha sonra Bilgehan, anneannesinin hikayesini anlattığı "Mevhibe" isimli kitaptan dedesi İnönü'nün doğa sevgisi ve ağaç konusundaki bilgisine ilişkin bölümleri okudu.
Tek de çalıştığı döneme ait belgeleri ve fotoğrafları Bilgehan'a gösterdi.
Bilgehan, İsmet İnönü'yle çektirdiği bir fotoğrafı kendisine hediye eden Tek'e anneannesinin hayatını kaleme aldığı "Mevhibe" isimli kitabı takdim etti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kimyasal silahlar yüzyıllardır can alıyor

2018-04-11 14:15 - Genel

Aykut Kocaman: 'İç sahadaki kayıplar, bizi zor duruma sokuyor'

2018-04-09 02:02 - Spor

Adil Öksüz'ün hocası Aydüz'e hapis cezası

2018-04-13 21:32 - Gündem

'28 Şubat davasının temyizi var, Yargıtay incelemesinden geçecek'

2018-04-14 19:32 - Gündem

Ryan Donk: 'Terim’den sonra her şeyden keyif alıyorum'

2018-04-10 18:32 - Spor

Üniversite hastanelerinin borçlarına kalıcı çözüm

2018-04-15 15:16 - Ekonomi

Emekli ormancı, İsmet İnönü'yü torununa anlattı

2018-04-15 16:02 - Çevre-Hayat

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: Hesap vermeye devam edecekler

2018-04-14 02:28 - Genel

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: Güneydoğu artık turizmle anılacak

2018-04-11 14:07 - Genel

Sudan'daki Türk hastanesinde 300 çocuk ücretsiz sünnet edildi

2018-04-14 08:02 - Dünya

İlgili Haberler

Gümüşhaneli iş insanı özel uçağıyla köyünden Ankara'ya uçtu

09:38 - Çevre-Hayat

Giresun'da denizde hortum oluştu

21:37 - Çevre-Hayat

Gökyüzü meraklıları, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde buluştu

17:32 - Çevre-Hayat

Yalova'da Marmara Depremi'nin 27. yılında hayatını kaybedenler için anma programları düzenlenecek

16:18 - Çevre-Hayat

Turkuaz renkli Mavigöl'ü 5 yılda 700 bin kişi gezdi

15:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail ordusuna Batı Şeria'daki İsraillilerle ilgili yetkilerini polise devretmek için hazırlık

12:48 - Dünya

Japonya'da meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybetti

12:43 - Dünya

Türk savunma sanayisi 25 yılda stratejik dönüşüme imza attı

12:37 - Ekonomi

Turkcell'in yılın ikinci çeyreğinde net karı 5,2 milyar lira oldu

12:33 - Ekonomi

Türkiye'de son 24 yılda 2 bin 251 kilometre hızlı tren hattı inşa edildi

12:22 - Ekonomi