Elazığ'da kuşlar için 'dubleks evler' yerleştiriliyor

Belediye tarafından özel olarak dizayn edilen, iki katlı 24 odalı yuvalar, kentte kuşların yoğunluk oluşturduğu, göç yolundaki bölgelere yerleştirildi.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Elazig
Elazığ Belediyesi, kente yerleştirdiği "dubleks yuvalar"la kuşlara rahat yaşam alanı sunuyor.
Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, kuşlara kış aylarında soğuktan, yazın da sıcaktan koruyan yaşanabilir ortam sağlamak için yuva çalışması başlattı.
Özel olarak dizayn edilen iki katlı, 24 odalı yuvalar, kentte kuşların yoğunluk oluşturduğu, göç yolundaki bölgelerde yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki direklerin üzerine yerleştirildi.
İlk etapta 11 yuva hazırlayarak belirlenen noktalara yerleştiren ekipler, belirli aralıklarla ziyaret ettikleri yuvaların çevresine su ve mama bırakıyor.

"Evlerimiz 2 katlı villa şeklinde"

​​​​​​​Veteriner İşleri Müdürü Fetih Aslantaş, AA muhabirine, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları öncülüğünde kentteki sokak hayvanlarına yaşanabilir ortamlar oluşturmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Sokaktaki "can dostlar"ın aç ve susuz kalmaması için projeler yürüttüklerini ifade eden Aslantaş, bu kapsamda kuşların barınma sıkıntısını da düşündüklerini belirterek, "Kuş evleri 24 odadan oluşmakta, 60 santimetre genişliğinde. Her oda 10 santim genişliğinde ve 20 santimetre yüksekliğinde. Evlerimiz 2 katlı villa şeklinde. Belirlediğimiz noktalara montajlıyoruz. Küresel ısınmanın zararlarını hayvanlarımız da yaşamakta. Yem ve barınma konusunda zorlanıyorlar. Belediye olarak hayvanları da düşünmek zorundayız." dedi.
Yuva sayısını daha da artıracaklarını dile getiren Aslantaş, projeden dolayı vatandaşlardan olumlu dönüşler aldıklarını aktardı.

"Hem sıcağı hem de soğuğu geçirmeyecek şekilde yaptık"

Kuş evlerinin montajını yapan marangoz Sezai Ant da "dubleks kuş evleri"nin kent sakinlerince de beğenildiğini anlattı.
Amacın kuşların dışarıda kalmaması, barınma sorunu yaşamaması olduğunu vurgulayan Ant, "Kuşlar bu evin içinde rahatlıkla barınabilir. Evin üstü çatılı. Hem sıcağı hem de soğuğu geçirmeyecek şekilde yaptık. Bu sayede kuşlar yazın güneşten, kışın da soğuktan korunacak." diye konuştu.
Belediye personeli Selim Yıldırım ise ekipler halinde yaz kış demeden hayvanların rahat yaşam sürmesi için çabaladıklarını kaydetti.
Belirledikleri günlerde besleme çalışması gerçekleştirdiklerini anlatan Yıldım, sokak hayvanlarının sıcak yuva ve besine ulaşması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Proje beğeni topladı

Kent sakinlerinden Furkan Enes Gül, belediyenin kuş evi çalışmasını çok başarılı bulduğunu belirterek, "Kuşlar barınma ve yiyecek bulmada sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle çalışmayı yerinde buluyorum. Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.
Ufuk Aslan da Elazığ Belediyesinin sokak hayvanlarına karşı duyarlılığının kendilerini mutlu ettiğini aktardı.
Bu tür çalışmaların yaygınlaşması gerektiğine işaret eden Aslan, "Geçtiğim tüm parklarda belediyenin projelerini görüyorum. Hayvanlara yuva ve besleme yapmaları bizleri duygulandırıyor. Belediyeyi bu konuda tebrik ediyorum." dedi.​
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Satranca 5 yaşında başladı, 8 yılda milli takıma yükseldi

2022-02-24 12:33 - Çevre-Hayat

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına karşı çıkmayan Rus şef Gergiev, operadan dışlandı

2022-02-28 18:55 - Dünya

Rusya’da borsa üzerinden döviz alımına yüzde 30 komisyon uygulanacak

2022-03-03 09:30 - Ekonomi

Hakkari'de ekipler elektrik hatlarını onarmak için botlarla Zap Nehri'ni geçiyor

2022-02-24 14:33 - Gündem

Ukraynalı mülteciler Yunanistan'a ulaştı

2022-03-01 05:53 - Dünya

Elazığ'da kuşlar için 'dubleks evler' yerleştiriliyor

2022-03-03 12:30 - Çevre-Hayat

"Müslüm Baba"yı hayranları memleketindeki müzede anıyor

2022-03-02 15:21 - Çevre-Hayat

Almanya, Rusya dışındaki ülkelerden 1,5 milyar avroluk LNG alacak

2022-03-02 16:03 - Dünya

Anaokullarında açılan '112 Sınıfı'nda çocuklar 'Bir, bir, iki'yi öğreniyor

2022-03-01 14:23 - Eğitim

İngiltere Başbakanı Johnson, 'Abramovich'e yaptırım uygulanmamasını' yorumlamaktan ka

2022-03-02 16:43 - Dünya

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta 'Tuba' Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İran'da komuta kademesine yapılan atamalar ülkenin askeri yapısını yeniden gündeme getirdi

14:23 - Dünya

Güney Kore'de sivrisineklerde sıtmaya neden olan genetik materyalin tespitinin ardından alarm v

14:17 - Dünya

Adalet Bakanı Gürlek: Kimse dokunulmaz değildir, kimse kanunlar karşısında imtiyazlı değildir

14:13 - Gündem

Kerkük'teki Selçuklu mirası Gök Kümbet, TİKA tarafından restore edilecek

14:07 - Dünya

Baykar'ın küresel ihracat başarısı, 5'inci yılda da gelir vergisinde zirveyi getirdi

14:03 - Ekonomi