Elazığ'da ağır hasarlı 10 bin 33 binanın enkazı kaldırıldı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Elazığ'da, şimdiye kadar yıkımı gerçekleştirilen 10 bin 33 binanın enkazı moloz döküm sahasına taşındı.

Gündem - 2 yıl önce

Elazığ
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği kentte, Valilik, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Belediye ve İl Özel İdaresi tarafından yürütülen yıkım ve moloz kaldırma çalışmaları sürüyor.
Depremlerin ardından boşaltılan ağır hasarlı binaların yıkımı için tedbir amacıyla çevresindeki yapıların tahliyesinin ardından uzman ekiplerin gözetimi ve güvenlik önlemi altında iş makineleriyle çalışma yürütülüyor.

Ekiplerin çalışmasıyla bugüne kadar toplam 10 bin 796 ağır hasarlı binadan 10 bin 33'ünün yıkımı tamamlandı.
Yıkılan binaların enkazının kaldırılması için de hummalı çalışma yürüten ilgili kurumlar, yıkılan bu binaların ortaya çıkan yaklaşık 1 milyon 150 bin metreküp molozu, döküm sahasına nakletti.
Kalan binaların da kısa sürede yıkılması için çalışmalar sürüyor.

"Yıkım oranımız yüzde 95 seviyelerine ulaşmıştır"

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, AA muhabirine, ağır hasarlı binaları hızlı bir şekilde yıkarak enkazlarını kaldırmaya çalıştıklarını söyledi.
Devletin "asrın felaketi"nden sonra bütün gücüyle sahada olduğunu belirten Hatipoğlu, yaşanan afetten sonra ilk olarak 102 binanın acil yıkımını gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Yıkım ve moloz kaldırma işlemlerini büyük bir titizlikle yürüttüklerini ifade eden Hatipoğlu, "Başlatılan yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları kapsamında bugüne kadar ağır hasarlı ve acil yıkım kararı bulunan 10 bin 796 binadan 10 bin 33'ünün yıkımı ve enkaz kaldırma işlemleri tamamlanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda toplam yıkım oranımız yüzde 95 seviyelerine ulaşmıştır." dedi.
Vali Hatipoğlu, Elazığ'da Kahramanmaraş merkezli depremlerden önce 24 Ocak Sivrice merkezli ve 27 Aralık 2020 Elazığ merkezli depremler nedeniyle de ağır hasarlı hale gelen binaları bulunduğunu belirtti.

Son 5 yıl içinde yaşanan büyük depremler sonucunda toplam 78 bin 823 bağımsız bölüme karşılık gelen 36 bin 736 binanın ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini anlatan Hatipoğlu, şöyle konuştu:
"Bu binalardan 1243'ü için hukuki süreç devam ediyor. Şu ana kadar 32 bin 229 binanın yıkımı gerçekleştirilmiştir. Üç deprem için toplam yıkım ve enkaz kaldırma oranımız yüzde 91 seviyesine ulaşmıştır. Enkaz kaldırma çalışmaları Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız koordinesinde İl Özel İdaremiz ve Elazığ Belediyemiz tarafından yürütülmüş olup ortaya çıkan molozlar Elazığ Belediyesinin denetimindeki döküm sahalarında ilgili yönetmelik kapsamında bertaraf edilmektedir. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ağır hasarlı yapıların yıkımı sonrası kaldırılan moloz miktarı yaklaşık 1 milyon 150 bin metreküpe ulaştı. Kahramanmaraş ve Elazığ depremleri sonrası ağır hasarlı yapıların yıkımı sonrası kaldırılan moloz miktarı ise 3 milyon 500 bin metreküp oldu."

Yıkımlardan sonra ortaya çıkan molozları uygun şekilde taşıdıklarını bildiren Hatipoğlu, molozların 18 Mart 2004'te yürürlüğe giren hafriyat toprağı inşaat ve yıkıntı atıklarının kontrolü yönetmeliği kapsamında değerlendirildiğini kaydetti.
Vali Hatipoğlu, "Moloz içerisinde ekonomik değeri olan hurdalar ayrıştırılarak geri dönüşüm için kullanıldı ve tekrar bunların ekonomiye kazandırılması sağlandı. Diğer moloz atıkları ise belediyeler tarafından oluşturulan atık depolama alanlarında mühendislik açısından doğru depolama usulleri ile örtü malzemesi olarak değerlendirilmektedir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazeteci Deniz Arman, son yolculuğuna uğurlandı

2025-01-25 16:12 - Medya

Elazığ'da ağır hasarlı 10 bin 33 binanın enkazı kaldırıldı

2025-01-31 15:47 - Gündem

Enerji şirketleri YEKA-GES yarışmalarına yoğun ilgi gösteriyor

2025-01-27 19:13 - Ekonomi

Fatih Terim'in çalıştırdığı Al Shabab, ligde son dakika golüyle kazandı

2025-01-27 20:48 - Spor

Bursa'da sahipsiz köpeklerin kediye saldırdığı anlar güvenlik kamerasında

2025-01-30 15:23 - Çevre-Hayat

İsrail güçleri, Gazze'de evlerine dönmeyi bekleyenlere ateş açtı

2025-01-26 14:08 - Dünya

Galatasaray, Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde Litvanya'nın Rytas Vilnius takımına konuk olacak

2025-01-28 10:28 - Spor

Savunma Sanayii Başkanı Görgün, GÖKTÜRK-Y Projesi'ni yerinde inceledi

2025-01-26 14:43 - Teknoloji

Yusuf Dikeç-Şevval İlayda Tarhan ikilisi, Almanya'da altın madalya kazandı

2025-01-24 16:23 - Spor

Ateşkes ilan edilmesiyle Gazzeliler evlerinin yıkıntıları üzerine çadırlar kurdu

2025-01-24 18:42 - Dünya

İlgili Haberler

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları için suç duyurusu

21:42 - Gündem

COP31 Gençlik İklim Ideathonu başvuruları başladı

20:33 - Gündem

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bakan Çiftçi, 81 il valisiyle toplantı yaptı

18:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset