?>

Ekonomistler faiz kararını değerlendirdi

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını AA muhabirine değerlendirdi. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 9 yıl önce

İSTANBUL - MURAT BİRİNCİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını AA muhabirine değerlendiren, Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Merkez Bankasının faiz koridoru sistemini yeniden daha etkili kullanmaya başladığını ifade etti.

Yılmaz, "Faiz koridorunun alt bandı ve politika faizinin sabit tutulmasını Merkez Bankasının kalıcı bir hamle ile ekonomik toparlanmadaki kırılganlığı bozmak istememesi ve yurt dışı gelişmeleri izlemeyi tercih etmesiyle açıklamaktayız." şeklinde konuştu.

"Swap ihale faizi daha da yükselebilir"

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise Merkez Bankası açıklamasını bankanın iki haftadır yürütmekte olduğu alışılmışın dışında para politikasını uygulamaya devam edeceği şeklinde yorumladığını belirterek, bankanın ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği ifadesini direkt faiz artışlarından ziyade ilk etapta likidite ve swap işlemleriyle piyasadaki TL faiz oranlarının daha da yükseltilebileceği şeklinde okuduklarını kaydetti.

"Gecelik faizde artırımlar devam ediyor"

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, Merkez Bankasının kararı ile ilgili olarak, "Merkez Bankasının kararını 'TCMB faiz artırımlarına devam etti' şeklinde okuyorum. Geç likidite penceresi faiz oranı artık yüzde 11 ve bu bir süre faiz koridorunun üst bandı olarak işlev görecek." değerlendirmesinde bulundu.

"Politika faizi hariç piyasa beklentisi karşılandı"

AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi de politika faizi hariç piyasa beklentisinin karşılandığını ancak politika faizinin artırılmamasının uygulanan sıkılaşmanın geçici nitelikte olduğu algısını güçlendirebileceğinden yerinde bir karar olmadığını söyledi.

Karar sonrasında ortalama fonlama maliyetinin ne kadar yükseleceğinin önemli olacağını ifade eden Bürümcekçi "Bunun için ilk belirleyici ise, haftalık repo ihaleleri açılıp açılmayacağı olacaktır. Eğer ihaleler açılmaz ve PPK öncesi gibi bir fonlama dağılımı devam ederse, ortalama fonlama maliyetinin yaklaşık 80 baz puan artması beklenebilir. Gecelik faiz ise GLP'nin kullanımına bağlı olarak yüzde 11'e yaklaşabilir." dedi.

Muhabir: Murat Birinci

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Faslı Kadiri Şeyhi Hamza Bin el-Abbas toprağa verildi

2017-01-20 01:32 - Dünya

Yaralı oğluna yetişmek isterken başka bir gencin ölümüne sebep oldu

2017-01-18 09:52 - Asayiş

HDP’li Belediye Başkanlarına 3’er yıl

2017-01-19 14:52 - Asayiş

Düğün yolunda feci kaza: Baba ve 2 oğlu öldü

2017-01-23 00:47 - Asayiş

Özel hastanede reflü ameliyatına giren genç hayatını kaybetti

2017-01-18 18:17 - Asayiş

Gaffar Okkan şehit edilişinin 16. yılında anıldı

2017-01-24 17:22 - Gündem

Başkale kaçakçılık operasyonu

2017-01-18 14:52 - Asayiş

Bingöl merkezli terör operasyonu: 10 gözaltı

2017-01-19 12:42 - Gündem

Beşiktaş liderlik koltuğuna oturdu

2017-01-24 00:17 - Spor

Bilecik’te FETÖ soruşturmasında 22 tutuklama

2017-01-21 01:47 - Asayiş

İlgili Haberler

Kimya sektörü temmuzda 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı

15:42 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan dış ticaret verilerine ilişkin paylaşım

15:37 - Ekonomi

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla 7 ayda 250 bin ton yük taşındı

14:52 - Ekonomi

Kamu işçisinin zam görüşmeleri sonuçlandı

14:33 - Ekonomi

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı

14:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Söz Gençlikte" programına telefonla bağlandı

00:08 - Gündem

UAEA, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’nin destek tesislerinin vurulduğunu aktardı

23:53 - Dünya

Almanya: İsrail'in (Gazze'ye) kapsamlı yardım sağlama yükümlülüğü devam ediyor

23:43 - Dünya

Tel Aviv'de esir takası anlaşması talebiyle gösteri düzenlendi

23:37 - Dünya

İtalya, 9 Ağustos'ta Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlayacağını duyurdu

23:32 - Dünya