?>

Ege'de çiftçinin kuraklık endişesi yağmurla umuda döndü

Uzun süren yağışsız günler nedeniyle ekim yapamama endişesi yaşayan Ege çiftçileri, son günlerdeki yağışlarla iyi bir tarımsal üretim sezonu için umutlandı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Izmir

Eylül ayında son 18 yılın en düşük yağışını alan Ege Bölgesi'nde, ekim ayında yağışlar mevsim normaline göre yüzde 77 azaldı. Kasım ayına da kurak başlayan bölge, ayın ikinci yarısından sonra yağmura kavuştu.

Yaşanan kuraklıkla sıkıntılı günler geçiren çiftçiler, son 1 ayda mevsim normallerine yaklaşan yağış değerleriyle rahatladı.

İzmir'e 19 Kasım'dan bugüne kadar metrekareye 192 kilogram yağış düştü. Uzun yıllar ortalaması 93 kilogram olan kasım ayını 81 kilogram ile tamamlayan kent, ortalaması 146 kilogram olan Aralık ayının ilk yarısında 101 kilogram yağış aldı. Tarımsal üretimin yaygın olduğu Bayındır ilçesi, 13 Aralık'ta metrekareye düşen 79 kilogramla bu dönemde 1 günde en fazla yağış alan ilçe oldu.

Yağmurlar, tohum atmak için toprağın tavlanmasını bekleyen çiftçileri harekete geçirdi, ekimi ertelenen ürünler ekildi.

"Barajların su tutması bizi ümitlendirdi"

İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, AA muhabirine, çiftçiler için çok sıkıntılı bir dönemin geride kaldığını söyledi.

Tarım için en kötü şeyin kuraklık olduğunu ifade eden Erdallı, yağış olmaması nedeniyle bazı ürünlerin ekimini ertelediklerini, kışlık sebzelerin de uzun süre sulamayla yetiştirildiğini anlattı.

Kasım ayının ortasından itibaren yağmurlu günlerin başladığını kaydeden Erdallı, "Özellikle aralık ayında iyi yağış aldık. Ekilemeyen birçok arazimiz duruyordu. Buğday, arpa, fiğ ekimleri ertelenmişti. Bu yağmurlar sayesinde çiftçilerimiz geçtiğimiz haftalarda ekimleri yaptı." dedi.

Çiftçinin yüzünün yağmurla güldüğünü dile getiren Erdallı, şöyle konuştu:

"Uzun bir süre kuraklık vardı. Bu bizi endişelendiriyordu. Bölge güzel bir yağış aldı. Çiftçileri de mutlu ediyor, ürünleri etkiliyor. Çiftçilerimiz zeytinlerin birçoğunu toplamıyordu, çünkü çok küçüktü. Kışlık sebzeler halen daha sulanıyordu, bu da maliyeti artırıyordu. Toprakta nem olmazsa attığımız tohumlar kuru kalır, çimlenme olmuyor. Sulama barajlarının tekrardan su tutmaya başlaması bizi gerçekten ümitlendirdi. Çünkü barajların dolması önümüzdeki sezon için de önemli. Yaz döneminde sürekli barajlardan su kullanıyor. Baraj suyu kullanan birçok üreticimizin endişesi gitmeye başladı. Bizim tek dileğimiz yağmurların bu şekilde devam etmesi."

Menemen bölgesinde sebze ve pamuk üretiminde sulama barajlarının büyük önem taşıdığını aktaran Erdallı, Küçük Menderes'te de yazın mısırların bu sularla sulandığına dikkati çekti.

Erdallı, yağmurun yer altı sularını da beslediğini vurgulayarak, yağmur olmadığında yeraltı su seviyesinin azaldığını belirtti.

Kuyuların da barajlar gibi sulamada önemli rol oynadığını kaydeden Erdallı, kurak dönemlerde suya ancak 200 metre derinlikte ulaşılabildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

VakıfBank, FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası'nda ikinci oldu

2022-12-18 18:23 - Spor

Devlet desteğiyle evinde istihdamı sağlandı

2022-12-19 15:08 - Çevre-Hayat

G7 ülkeleri Ukrayna'ya destek sözünü yineledi

2022-12-13 07:28 - Dünya

Bakan Akar'dan Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'na ziyaret

2022-12-16 18:39 - Gündem

Ege'de çiftçinin kuraklık endişesi yağmurla umuda döndü

2022-12-19 21:39 - Ekonomi

Akdenizli ihracatçılar 11 ayda 17,8 milyar dolarlık dış satım yaptı

2022-12-16 16:28 - Ekonomi

Pirinç ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı

2022-12-13 10:06 - Ekonomi

Yeni asgari ücrette sona doğru

2022-12-18 15:03 - Ekonomi

SGK, ilaç raporu sürelerinin uzatıldığını duyurdu

2022-12-17 00:18 - Gündem

Türkiye şampiyonu özel sporcu Yağmur, yeni madalyalar için ter döküyor

2022-12-17 12:23 - Spor

İlgili Haberler

Maliye, tamamen robotik ve yapay zekalı işlem dönemini başlattı

12:13 - Ekonomi

Hatay'da kafeste yetiştirilen balıklar Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor

12:03 - Ekonomi

Yenilenebilir enerji tedarik anlaşmaları sanayide rekabet gücünü artırıyor

11:48 - Ekonomi

Depreme dayanıklı şehirler için son 23 yılda 6 trilyon lira yatırım yapıldı

11:43 - Ekonomi

Emtia piyasasında geçen hafta dalga boyu yükseldi

11:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

17 Ağustos Marmara Depremi'nin merkez üssü Kocaeli'de hayatını kaybedenler dualarla anıldı

13:53 - Gündem

İspanya ve Portekiz'de orman yangınları devam ediyor

13:23 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran'dan Marmara Depremi'nin 26'ncı yılına ilişkin

12:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 26'ncı yılına ilişkin mesaj

12:48 - Gündem

Muş ve Bitlis, Malazgirt Zaferi'nin 954. yıl dönümüne hazırlanıyor

12:22 - Gündem