?>

ECB Başkanı Lagarde faiz kararlarının veriye bağlı olmaya devam edeceğini söyledi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bir sonraki faiz indiriminin zamanlaması konusunda net bir işaret vermeyerek, gelecekteki faiz kararlarının ekonomik verilerin gelişimine bağlı olmaya devam edeceğini yineledi.

Ekonomi - 12 ay önce

Berlin

Lagarde, ECB Yönetim Konseyinin yılın beşinci toplantısında, 3 temel politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tutmasının ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

ECB, daha fazla faiz indiriminden kaçınarak 3 temel politika faizini değiştirmedi

Konuşmasına, para politikası kararlarını okuyarak başlayan Lagarde, daha sonra ekonomik büyüme ve enflasyon eğilimlerine değindi, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Lagarde, finansal şartların kısıtlayıcı olmaya devam ettiğini ve bununla birlikte yurt içi fiyat baskılarının hala yüksek olduğunu anlatarak, gelen verilerin Avro Bölgesi ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde büyüdüğüne işaret ettiğini söyledi.

Avro Bölgesi ekonomisinin “muhtemelen ikinci çeyrekte ilk çeyreğe kıyasla daha yavaş büyüdüğünü" de dile getiren Lagarde ayrıca ekonomik büyümeye ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğunu söyledi.

Verilere bağlı olarak hareket etmeye, gelen verileri toplantıdan toplantıya değerlendirerek karar almaya devam edeceklerini yineleyen Lagarde, kararlarını enflasyon dinamiklerini ve para politikası aktarımını değerlendirerek vereceklerini vurguladı.

Lagarde, ECB’nin enflasyonun yılın geri kalanında dalgalanmasını, ancak gelecek aylarda daha zayıf iş gücü maliyetleri ile para politikası ve fiyat şoklarının etkisinin azalması nedeniyle genel olarak hedefe gerilemesini beklediğini söyledi.

Lagarde, "Ücretleri, karları ve verimliliği değerlendirmek için çok zaman harcadık." dedi.

"Önceden bir patika sunmamaya kararlıyız"

İhracatta toparlanmanın küresel talepteki artışla birlikte geleceğine işaret eden Lagarde, “Jeopolitik baskılar küresel ticaretin zarar görmesine sebep olabilir.” diye konuştu.

Lagarde, "Faizleri sabit tutma kararları oy birliği ile alındı" diyerek, Yönetim Konseyi üyelerinin ECB’nin baş ekonomisti Philip Lane tarafından sunulan önerilere destek verdiğini aktardı.

Bu yıl ikinci faiz indirimi konusunda eylüldeki toplantıda projeksiyonları ve diğer tüm verileri hesaba katılacaklarını vurgulayan Lagarde, “(Faiz indirimleri konusunda) Önceden bir patika sunmamaya kararlıyız. Faiz kararları veriye bağlı olmaya devam edecek.” ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, "Donald Trump'ın ABD başkanı olarak yeniden seçilmesi enflasyon ve büyüme beklentileri açısından ne anlama gelecek?" sorusu üzerine Lagarde, ABD'deki siyasi gelişmeler ve sonuçları konusunda spekülasyonda bulunmayacağını fakat siyasi gelişmelerin elbette dikkate alınması gerektiğini ve alınacağını belirtti.

Lagarde, ticarette korumacılık riskleri ve yeni gümrük tarifeleri konusunda ise yeni tarifelerin “önemli bir husus” olduğunu belirterek, konuyu yakında takip ettiklerini ve Avro Bölgesi’nin ihracatını etkileyeceği için ECB’de tartışılacağını belirtti.

ECB Başkanı Lagarde, AB Komisyonu'nun üzerinde anlaşmaya varılan borç kurallarına uyulması için bir kez daha AB üye ülkelere baskı yapmasının kesinlikle “iyi bir fikir” olduğunu da belirtti.

ECB'nin bir sonraki faiz toplantısı, 12 Eylül’de yapılacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB’de Orban-Putin görüşmesi sonrasında Macaristan’ın dönem başkanlığının geri alınması tartışılıyor

2024-07-12 11:18 - Dünya

İklim değişikliği, mülteciler ve yerinden edilmiş toplulukların kırılganlığını daha da artırıyor

2024-07-18 13:28 - Gündem

FBI, Trump'a silahlı saldırıyı 'suikast girişimi ve iç terör eylemi' olarak soruşturacak

2024-07-14 23:47 - Dünya

BM'den İsrail'in Türk-Filistin Dostluk Hastanesini hedef alan saldırısına tepki

2024-07-17 20:38 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kuzey Irak'taki Pençe Harekat Bölgesinde çok yakında kilidi kapatıyoruz

2024-07-13 16:48 - Siyaset

Türkiye'de en fazla SUV otomobiller tercih ediliyor

2024-07-12 13:07 - Ekonomi

İsrail'in Lid kenti yakınlarındaki bir otobüs durağında "araçla ezme" girişimi

2024-07-14 15:18 - Dünya

İsrail'in Gazze'deki son saldırılarında biri çocuk, en az 13 Filistinli öldü

2024-07-15 19:53 - Dünya

Yılın ilk yarısında Bursa'da 263 binin üzerinde araç üretildi

2024-07-17 12:57 - Ekonomi

BDDK bir şirketin faaliyet iznini iptal etti

2024-07-17 09:23 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ticaret Bakanlığı ekipleri 6 ayda 18,1 milyon ürün denetledi

09:57 - Ekonomi

Çin'den, BRICS'e küresel yönetişim reformunu ilerletme çağrısı

09:33 - Ekonomi

Küresel piyasalar haftaya satış baskısıyla başladı

09:10 - Ekonomi

Yeni 3008 Plug-in Hybrid eylülde Türkiye'de

09:12 - Ekonomi

Hazine 1 tahvil ve 1 hazine bonosu ihalesi düzenleyecek

00:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Tayvan'da Danas Tayfunu'nda 2 kişi öldü, 334 kişi yaralandı

11:13 - Dünya

Tahran’da hava kirliliği nedeniyle futbol maçları iptal edildi

11:07 - Dünya

Japonya'nın güneybatısında 16 günde 1592 deprem meydana geldi

10:43 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında biri bebek 10 Filistinli hayatını kaybetti

10:37 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu, Washington'a ziyareti öncesinde Beyaz Saray önünde protesto edildi

10:33 - Dünya