?>

Ebola salgını nedeniyle küresel acil durum ilan edildi

Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Ebola salgını nedeniyle küresel acil durum ilan edilmesine karar verdi.

Dünya - 6 yıl önce

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) Ebola salgınının Kuzey Kivu eyaletinin en büyük kenti Goma'ya sıçraması üzerine küresel acil durum ilan edildiğini duyurdu.

DSÖ Acil Durum Komitesi, yaklaşık 2 milyon nüfusuyla bölgenin en kalabalık kenti Goma’daki ilk Ebola hastası bir papazın dün ölmesinin paniğe yol açması üzerine Cenevre'de toplandı. 

Örgütün merkezindeki toplantıda, “Ebola’nın küresel bir sağlık tehdidi” olup olmadığı konusu, 15 Haziran'daki toplantının ardından yeniden ele alındı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom, toplantıdan sonra yaptığı yazılı açıklamada, "KDC'deki Ebola virüsü hastalığı (EVD) salgını için Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) ilan ettiğini" bildirdi. 

Adhonom, KDC'de son bir yılda çok zor şartlar altında olağanüstü işler yaptıklarını belirterek, "Dünyanın çabalarımızı fark etmesi ve ikiye katlamasının zamanı geldi. Bu salgını sona erdirmek ve daha iyi bir sağlık sistemi oluşturmak için KDC ile dayanışma içinde birlikte çalışmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ölü sayısı bin 571'e yükseldi

KDC Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere göre, geçen yıl temmuz sonunda Kuzey Kivu eyaletinde başlayan ve Ituri eyaletine yayılan salgında, 2 bin 489 kanamalı ateş vakası görüldü. Bu kişilerden 2 bin 395'inin Ebola virüsü taşıdığı tespit edildi.

Salgında bin 571 kişi hayatını kaybederken virüsü taşıyan 698 kişi tedavi edildi. Ebola merkezlerinde 128 kişinin tedavisi sürüyor.

Virüsten kaynaklandığı kesinleşmeyen kanamalı ateş vakalarından da 94 kişi yaşamını yitirdi.

Bölgede 8 Ağustos 2018'de başlatılan kampanya kapsamında 161 bin 400 kişi aşılandı.

Bir tür kanamalı ateşe yol açan Ebola virüsü, ilk kez 1976'da Sudan'ın Nzara ve KDC'nin Yambuku kentlerinde eş zamanlı iki salgınla ortaya çıkmıştı. KDC'deki salgın, Ebola Nehri yakınında bir köyde başladığı için hastalığa bu nehrin ismi verilmişti.

Ebola virüsü, Aralık 2013'te Batı Afrika'da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2017 yıllarında görülen salgında, 30 bin kişiye virüs bulaşmış, 11 binden fazla kişi ölmüştü.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İsviçre'de yeni bir dinozor türü keşfedildi

2019-07-13 17:05 - Çevre-Hayat

Kahramankazan'da 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi açıldı

2019-07-16 17:45 - Gündem

Libya'da Hafter güçleri hastaneyi vurdu: 3 ölü

2019-07-16 17:14 - Dünya

Elektrikli mini araç ECOMOD'un prototipi hazır

2019-07-16 21:55 - Teknoloji

Ebola salgını nedeniyle küresel acil durum ilan edildi

2019-07-18 06:21 - Dünya

İpek halıyla balkonundaki atölyesinden dünyaya açıldı

2019-07-15 15:37 - Ekonomi

'Yunus Emre Oratoryosu' Zorlu PSM'de sahnelendi

2019-07-11 13:19 - Kültür Sanat

Fındık işçileri sigortalı oluyor

2019-07-16 21:44 - Ekonomi

Avustralya'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliği

2019-07-14 14:02 - Dünya

Ekonomi alanındaki 'torba teklif' Genel Kurulda

2019-07-17 03:12 - Siyaset

İlgili Haberler

İspanya'da Kurtuba Cami-Katedrali'nde yangın çıktı

00:22 - Dünya

Azerbaycan ve Ermenistan arasında ortak deklarasyona imza atıldı

23:42 - Dünya

İsrail, Suriye'de hava saldırısı düzenledi

21:43 - Dünya

BMGK, İsrail hükümetinin Gazze kentini işgal kararını görüşmek için acil oturumla toplanacak

21:22 - Dünya

DSÖ, Sudan'da yaklaşık 25 milyon kişinin akut gıda güvensizliği yaşadığını bildirdi

21:13 - Dünya

Günün Manşetleri

İspanya'da Kurtuba Cami-Katedrali'nde yangın çıktı

00:22 - Dünya

Azerbaycan ve Ermenistan arasında ortak deklarasyona imza atıldı

23:42 - Dünya

Hava sıcaklığı 22 ilde 40 derece ve üzerini gösterdi

22:58 - Gündem

Başkentte kısa süreli sağanak etkili oldu

21:58 - Gündem

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı bina, yıkılırken iş makinesinin üzerine devrildi

21:47 - Gündem