?>

Düzensiz göçmenler, Afrika'nın Akdeniz kıyılarına uzanan göç yollarında büyük dehşet yaşıyor

BMMYK, IOM ve MMC tarafından yayımlanan raporda, düzensiz göçmenlerin, Afrika'nın iç kesimlerinden başlayıp Akdeniz kıyılarında biten göç yollarında büyük dehşetle karşılaştığı bildirildi

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 1 yıl önce

Cenevre

Yaklaşık 3 yıllık bir veri toplama döneminin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Karma Göç Merkezi (MMC) tarafından yayımlanan raporda, düzensiz göçmenlerin Afrika kıtası üzerinden Akdeniz kıyı şeridine uzanan deniz ve kara üzerindeki göç yollarında aşırı şiddet biçimleriyle, insan hakları ihlalleriyle ve sömürüyle karşı karşıya kalmaya devam ettiği vurgulandı.

Sahra Çölü'nü Akdeniz'den daha fazla kişinin geçtiği ve çöldeki düzensiz göçmen ölümlerinin denizdekilerin iki katı olduğu tahmin edilen raporda, bu rotadaki kara yollarında insanların karşı karşıya olduğu çok daha az belgelenmiş ve duyurulan tehlikelerin olduğu belirtildi.

Raporda, bu tehlikeli kara geçişini deneyen kişi sayısındaki artış ve bunların karşılaştıkları riskler konusunda da uyarıda bulunuldu.

Bu durumun, Sahel ve Sudan'da yeni çatışmaların başlaması, iklim değişikliği ve felaketlerin Doğu Afrika ve Afrika Boynuzu'ndaki yıkıcı etkisi dahil menşe ve ev sahibi ülkelerdeki kötüleşen durumların bir sonucu olduğu kaydedilen raporda, düzensiz göçmenleri etkileyen ırkçılık ve yabancı düşmanlığının tezahürlerinin de bunda etkili olduğunun altı çizildi.

"Yetersiz finansman ve insani erişime ilişkin kısıtlamalar da desteği engelliyor"

Raporda, "Kıtanın çeşitli yerlerinde göçmenler; isyancı gruplar, milisler ve diğer suç aktörlerinin faaliyet gösterdiği, insan kaçakçılığının, fidye için adam kaçırmanın, zorla çalıştırmanın ve cinsel istismarın yaygın olduğu bölgelerden giderek daha fazla geçiyor." ifadesi kullanıldı.

Düzensiz göçmenler tarafından bildirilen riskler ve istismarlar arasında işkence, fiziksel şiddet, keyfi gözaltı, ölüm, fidye için adam kaçırma, cinsel şiddet ve sömürü, köleleştirme, insan kaçakçılığı, zorla çalıştırma, organ alma, soygun, toplu sınır dışı etme ve geri gönderme yer aldığına işaret edilen raporda, "Güvenlik güçleri, polis, ordu, göç memurları ve sınır muhafızlarının yanı sıra suç çeteleri ve silahlı grupların bu ihlallerin ana failleri olduğu bildiriliyor." ifadelerine yer verildi.

Uluslararası toplumun, uluslararası hukuka uygun olarak hayat kurtarma ve zayıf noktaları giderme yönündeki taahhütlerine rağmen raporda, Afrika'nın Akdeniz kıyılarına giden kara ve deniz yollarında uluslararası eylemin yetersiz olduğu konusunda uyarı yapıldı.

Raporda, "Orta Akdeniz rotası boyunca koruma ve yardım konusunda büyük boşluklar yaşanıyor. Bu durum düzensiz göçmenleri tehlikeli yolculuklara doğru ilerlemeye itiyor. Yetersiz finansman ve insani erişime ilişkin kısıtlamalar da desteği engelliyor." ifadeleri kullanıldı.

"İnsani yardımlar yeterli değil"

BMMYK, IOM, ortak kuruluşlar ve bazı hükümetlerin güzergahlar boyunca hayat kurtaran koruma hizmetleri ile yardım, kimlik belirleme ve sevk mekanizmalarını hızlandırdığının ancak insani yardımların yeterli olmadığının da altı çizilen raporda, hayat kurtarmak ve acıları azaltmak için somut ve rota bazlı koruma müdahalelerinin yanı sıra yerinden edilmenin temel nedenlerinin ve düzensiz hareketin itici güçlerinin ele alınması yönünde çağrı da yer aldı.

Raporda, atılacak adımların, barışın inşası, insan haklarına saygı, yönetişim, eşitsizlik, iklim değişikliği ve sosyal uyumun yanı sıra göçmenler ve mülteciler için güvenli yolların oluşturulmasında olumlu eylemler yoluyla olması gerektiği vurgulanarak, bu konudaki faaliyetlerin menşe, sığınma, geçiş ve varış ülkelerini de kapsamasının önemine dikkati çekildi.

Orta Akdeniz'deki düzensiz göç sorunu

Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akınında İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasında kalan Orta Akdeniz güzergahı, son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çıkıyor.

Genellikle Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve sonra yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, bu güzergahta Avrupalı devletlerin görevlileri yerine genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları (STK) kurtarıyor. Söz konusu STK'ler, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Oyunu kullanan İran lideri Hamaney, halkı sandığa çağırdı

2024-06-28 09:32 - Dünya

AB Temsilcisi Borrell: En büyük pişmanlığım Netanyahu'nun Gazze'de yaptıklarını engelleyem

2024-07-04 23:03 - Dünya

Papa Franciscus gelecek yıl Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini söyledi

2024-06-28 23:38 - Dünya

Babalarından mesleği devralan çilingir kızlar her kapıyı açıyor

2024-07-04 12:47 - Çevre-Hayat

Tunca'nın su seviyesinin yükselmesi için Bulgaristan'ın su salması yönünde girişim başlatıldı

2024-06-28 14:32 - Gündem

AK Parti'li Maviş, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'ni değerlendirdi

2024-07-02 15:03 - Siyaset

Fed Başkanı Powell, enflasyondaki düşüş eğiliminin yeniden başlama sinyalleri verdiğini söyledi

2024-07-02 19:37 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda günlük üretimin 5,5 milyon metreküpe ulaştığını bildird

2024-06-30 14:12 - Ekonomi

Panama'nın yeni Devlet Başkanı Jose Raul Mulino yemin etti

2024-07-02 09:42 - Dünya

İtalya, Alman silah üreticisi Rheinmetall'a 20 milyar avroluk tank siparişi vermeyi planlıyor

2024-07-03 13:48 - Dünya

İlgili Haberler

Güvenlik güçlerine yeni yardımcı KISRAK geliyor

11:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Suriye’nin güneyindeki çatışmaya müdahil olan İsrail, Şam’a saldırdı

18:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İran'da ABD’ye karşı azami güvensizliğe rağmen diplomasi sürdürülebilir mi?

13:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Çelik Kubbe projesinin detaylarını anlattı

13:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Savunma KOBİ'lerinin yetenekleri vitrine çıkıyor

13:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Trump'ın talebi üzerine Netanyahu, Gazze'deki kilise saldırısı hakkında açıklama yaptı

23:02 - Dünya

Beyaz Saray: Rusya 50 gün içinde anlaşmaya varmazsa ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak

22:57 - Dünya

Bakan Bayraktar: Dünyanın en modern ilk dört enerji filosu arasındaki yerimizi alıyoruz

22:37 - Ekonomi

DMM, İstanbul'da imara açılan askeri arazilere ticaret projelerinin yapıldığı iddialarını yalan

22:23 - Gündem

Fenerbahçe, ilk hazırlık maçına eksiklerle çıktı

22:17 - Spor