?>

AB Temsilcisi Borrell: En büyük pişmanlığım Netanyahu'nun Gazze'de yaptıklarını engelleyem

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 5 yıl boyunca yürüttüğü ve artık bırakacağı görevi boyunca "en büyük pişmanlığının Netanyahu'nun Gazze'de yaptıklarını engelleyememek olduğunu" söyledi.

Dünya - 11 ay önce

Madrid

İspanya'nın başkenti Madrid'deki Amerika Evi'nde düzenlenen bir konferansta konuşan Borrell, AB'nin İsrail üzerinde etki yaratamadığını, "tek bir ülke yüzünden bu konuda birlik olamadığını" dile getirdi.

"En büyük pişmanlığım (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'nun Gazze'de yaptıklarını engelleyememek oldu." diyen Borrell, şöyle devam etti:

"Hayal kırıklığı, Hamas'ın korkunç terör saldırılarının ardından Gazze'de yaklaşık 40 bin kişinin, birçok kadın ve çocuğun ölmesi, AB'nin ateşkes ve ardından siyasi çözüm arayışında birlik sağlayamaması oldu. Aylardır Netanyahu'dan yaptıklarını yapmamasını istedik."

"Birlik olmadan AB'nin hiçbir önemi yoktur"

AB'nin İsrail'e karşı tek ses olamamasının sonuçları olduğunu vurgulayan Borrell, "Birlik olmadan AB'nin hiçbir önemi yoktur. Gazze çatışmasındaki bölünmüşlüğümüz bizim burada bir oyuncu olmamızı engelledi. Ukrayna konusundaki birlik ise önemli bir oyuncu olmamızı sağladı." dedi.

Borrell, birlik içinde olmadıkça AB'nin dikkate alınmayacağını belirterek, "Bugün birlik, tek bir üye devlet tarafından, özellikle de Ukrayna ve Gazze üzerinden, tek bir ülke tarafından tehdit ediliyor." diye konuştu.

Borrell, "Gazze, bölündüğümüzde temel jeopolitik aktör olamadığımızın en büyük kanıtıdır. Ukrayna'da su ve gıdanın kesilmesini savaş suçu olarak kınıyorsak bunu Gazze'de de yapmalıyız." ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Gazze'de uluslararası bir gücün konuşlandırılmasını destekliyor

Diğer yandan "Avrupa Dış İlişkiler Konseyi" adlı AB düşünce kuruluşunun Madrid'de düzenlenen yıllık toplantısına katılan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan ile görüşen İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, X hesabından yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan ile Orta Doğu'da barışa, karşılıklı yarar sağlayan ticari ilişkilere ve uluslararası hukukun savunulmasına dayalı stratejik bir ilişki kuruyoruz." dedi.

Suudi basınına göre, toplantıda konuşma yapan Faysal Bin Ferhan, Gazze'de acil ateşkes ilan edilmesi ve insani yardım koridoru oluşturulmasına vurgu yaptı ve "BM kararıyla Gazze'de, misyonu Filistin yönetimini desteklemek olan uluslararası bir gücün konuşlandırılmasını desteklediklerini" söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzia: İstanbul'da 2022'de Ukrayna krizi çözüme çok

2024-07-02 02:37 - Dünya

Bizim Çocuklar, EURO 2024'te çeyrek finalde

2024-07-03 00:17 - Spor

Yulia Navalnaya nerede Rus halkı nerede? -Hülya Ayhan yazdı-

2024-07-03 09:07 - En Son Yazılar

Son dünya kupası finalisti Fransa, EURO 2024'te çeyrek finalde

2024-07-01 21:38 - Spor

Gazprom: 2027’de Çin’in en büyük doğal gaz sevkiyatçısı olacağız

2024-06-28 18:28 - Ekonomi

İran'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde reformist aday Pezeşkiyan yüzde 42,3 ile önde

2024-06-29 08:48 - Dünya

EURO 2024'te çeyrek finale yükselen milliler ilklere imza attı

2024-07-03 14:27 - Spor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Samsun'a 10 tramvay alacak

2024-07-04 16:23 - Ekonomi

Türkiye'de lisanslı masa tenisi sporcusu sayısı 50 bine yaklaştı

2024-06-29 11:53 - Spor

Adalet Bakanı Tunç'tan UEFA'nın Merih Demiral hakkındaki disiplin soruşturmasına tepki

2024-07-03 16:43 - Spor

İlgili Haberler

Avusturya'daki lise saldırısının failinin, olayı en ince ayrıntısına kadar planladığı belirtild

15:33 - Dünya

İran: Yeni zenginleştirme tesisi, santrifüjlerin kurulumu yapıldığı an başlayacak

15:23 - Dünya

Hindistan'da çok sayıda yolcunun bulunduğu uçak düştü

15:17 - Dünya

İsrail'deki ABD Büyükelçiliği, personeline "ülke içi seyahat" uyarısı yaptı

14:42 - Dünya

KAAN, Endonezya Savunma Fuarı'nda sergilendi

14:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Başkentte LGS sınavına girecek öğrencilere toplu taşıma ücretsiz olacak

15:42 - Gündem

ABD'de enflasyon beklentilerin altında kalsa da Fed'den yaz boyunca bir hamle beklenmiyor

15:38 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığından Erçimsan Holding Genel Kurulu hakkındaki iddialara yanıt

15:37 - Ekonomi

Avusturya'daki lise saldırısının failinin, olayı en ince ayrıntısına kadar planladığı belirtild

15:33 - Dünya

Turistik Karaelmas Ekspresi, yarın ilk seferine çıkacak

15:28 - Gündem