?>

'Dünyanın esas sahibi böceklerdir'

SDÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Demirözer, "Böcekler bizden daha önceki zamanlarda dünyada var oldular ve bu var oluşları devam ediyor. Dünyanın esas sahibi böceklerdir." dedi.

Genel - 8 yıl önce

ISPARTA(AA) - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Böcek Müzesi'nde, Türkiye'nin çeşitli yerleri ve farklı ülkelerden getirilen yaklaşık 20 bin böcek yer alıyor.

"Entomological Museum of Isparta Turkey" adıyla uluslararası böcek müzeleri arasına giren kurumda, yurt içi ve yurt dışından bilim insanları araştırma ile proje çalışmaları yapabiliyor.

Göller Yöresi'nin böcek çeşitliliğini ortaya çıkarmak üzere 2002'de kurulan müzede, Türkiye'nin çeşitli yerleri ve farklı ülkelerden getirilen böcekler bulunuyor.

SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ozan Demirözer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin, böcek meraklıları için iyi bir veri bankası olduğunu söyledi.

"Böcekler bizden daha önceki zamanlarda dünyada var oldular ve bu var oluşları devam ediyor"

Müzedeki böcekler hakkında bilgi veren Demirözer, "Müzemizde 11 böcek takımından yaklaşık 100 familya ve 600 teşhisli türden yaklaşık 20 bin böcek bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Böceklerin biyolojik çeşitlilik açısından vazgeçilmez bir unsur olduğunu vurgulayan Demirözer, "Ancak insanlar dünyayı sadece kendi evleri olarak görüyor. Şöyle bir gerçek var, böcekler bizden daha önceki zamanlarda dünyada var oldular ve bu var oluşları devam ediyor. Dünyanın esas sahibi böceklerdir." dedi.

"Bu canlıları daha yakından tanıdığımızda birçok soruya yanıt buluyoruz"

İnsanların böceklerden yararlandığını dile getiren Demirözer, şöyle devam etti:

"İlk akla gelen şeyler ipek ve bal. Ziraat açısından düşündüğümüzde birçok yararlı türü, üretim içerisinde kullanmaktayız. Bu canlıları daha yakından tanıdığımızda birçok soruya yanıt buluyoruz. Onları korumamız gerekiyor. Bunları ortaya koymak adına böcek müzeleri çok önemli. Bunun yanı sıra insanların kendi ilgi alanlarını keşfetmesi, dünyaya farklı açıdan bakması da böcek müzesi sayesinde olabilmektedir. Böcekler, insan yaşamı için son derece önemlidir. Doğada bütün canlıların yaşam hakkı var. Bunu yeni nesle aktardığımız zaman çarkların daha düzgün döneceğine inanıyoruz. Bu gibi doğa ve böcek müzeleri, bu konularda önemli paya sahip."

Haftanın Öne Çıkanları

Bayramda yola çıkacaklara uyarılar

2017-08-24 14:21 - Ekonomi

'Alman Dışişleri Bakanının söz söyleme yetkisi yoktur'

2017-08-23 22:32 - Gündem

Yavru vatandan Suriyeli yetimlere hediye

2017-08-26 20:02 - Dünya

'Her 100 kırtasiye ürününden 99'u güvenli'

2017-08-23 13:42 - Genel

Çocuklarınızla oyun oynayarak problemi çözün

2017-08-26 08:42 - Sağlık

Başkale'de 40 yabancı uyruklu yakalandı

2017-08-22 20:57 - Gündem

Bakanlık 'öldüren bacalara' karşı uyardı

2017-08-27 14:51 - Genel

Su seviyesi azaldı binlerce balık kıyıya vurdu

2017-08-28 18:22 - Gündem

'Dünyanın esas sahibi böceklerdir'

2017-08-29 17:45 - Genel

Teröristlerin çıkardığı orman yangını sürüyor

2017-08-24 15:12 - Asayiş

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

EGM'den römork düzenlemesine ilişkin açıklama

17:27 - Gündem

"Fuat Sezgin'in Mirası: Bilim Diplomasisi ile Köprüler Kurmak" paneli düzenlendi

17:17 - Gündem

Bilal Erdoğan: Fuat Sezgin İslam medeniyetinin zirvesini heyecanla görmüş, bunu kavramıştır

17:12 - Gündem

Diyarbakır'da hava sıcaklığı 42 dereceye ulaştı

16:53 - Gündem

TÜHİS, ikinci zam teklifini işçi tarafına sundu

16:43 - Ekonomi