?>

Dünyanın en yoğun kenti Gazze'de milyonlar yeni bir nüfus yığılmasına zorlanıyor

İsrail, Hamas'ın iki gün önce başlattığı saldırıların ardından dünyanın en yoğun kenti Gazze'de yaşayan 2 milyon Filistinliyi yeni bir nüfus yığılmasına zorluyor.

Dünya - 2 yıl önce

İstanbul

Hamas'ın cumartesi günü başlayan "Aksa Tufanı" ismi verilen ani saldırılarından saatler sonra yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi sakinlerine "bölgeyi terk etme" çağrısı yaptı ve Hamas'ın bulunduğu tüm bölgeleri enkaza çevireceklerini söyledi.

Hamas'ın silahlı kanadı İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlattıİsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurduABD, İsrail'e destek amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderiyorGazze'den başlatılan "Aksa Tufanı" saldırısı İsrail'de istihbarat zafiyeti tartışmalarına neden olduİsrail-Filistin'deki gelişmelere dünyadan tepkiler sürüyor

Netanyahu'nun ardından bir açıklama da İsrail ordusundan geldi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee de X sosyal medya platformundan, Hamas'ın yerleşim bölgelerindeki faaliyetlerinin, İsrail Savunma Kuvvetlerini (IDF) zor durumda bırakması sebebiyle halkın ikamet ettiği bölgeleri terk etmesi çağrısında bulundu.

Adraee, El-Mekusi bölgesi, Beyt Hanun ve Şucaiyye Mahallesi'nin doğu kesimi sakinlerinin Gazze kent merkezine, kuzey bölgesi, El-Bıreyc'in doğusu ve El-Meğazi'nin güney ve doğusundakilerin Gazze kent merkezinde bulunan kamplardaki sığınaklara, Büyük Absan ve Küçük Absan bölgesindekilerin Han Yunus kent merkezine, Refah'takilerin de Refah kent merkezindeki sığınaklara gitmesi gerektiğini kaydetti.

Buna göre, dünyanın en yoğun nüfusunun olduğu Gazze'de, halkın, bulunduğu yerlerden kıyı şeridinin en kalabalık noktalarına yığılması ve orada yaşamaya çalışması gerekiyor.

• Savaş uçakları Gazze Şeridi'nin güney ve kuzeyindeki birçok evi hedef aldı• 3 günden bu yana Gazze'de 91'i çocuk, 61'i kadın 436 kişi yaşamını yitirdiİsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'ne hava saldırılarını gece boyunca sürdürdü https://t.co/lYQ9uDmWWW pic.twitter.com/ZsuFzqHfvO

— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) October 9, 2023

Abluka altında sıkışmış milyonlar

Filistin'in batısında Akdeniz kıyısında yer alan 360 kilometrekarelik Gazze şeridi, 40 kilometre uzunluğundaki Akdeniz sahili ve İsrail kontrolündeki bölgeler dışında, sadece Mısır ile 11 kilometre uzunluğunda bir sınıra sahip.

2006'dan beri abluka altında olan Gazze sakinlerine, "bölgeyi terk edin" çağrısı yapan İsrail, Gazze sakinlerinin kendi kontrolü altındaki diğer bölgelere geçmesine izin vermiyor ve yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde operasyon öncesi halkı yeni bir nüfus yığılmasına zorluyor.

Gazze halkının, dünya ile tek kara bağlantısı ise Mısır sınırındaki Refah Kapısı.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Filistinli aktivist Musa Hicazi, Gazze'den tek çıkışın Mısır olduğunu ve Kahire yönetiminin geçmişte Gazze'den Mısır'a açılan tünelleri kapattığını hatırlatarak, "Bölge, çok ciddi çalışmalar yapılarak temizlenmişti. En kötü senaryoda, İsrail'in çok ağır bir bombardımanının ardından Mısır, Gazze nüfusunun Mısır'a geçmesi için sınırları açabilir." dedi.

Gazze'deki nüfus yoğunluğu sebebiyle İsrail'in şehre giremediğini vurgulayan Hicazi, "Sivillerin büyük kısmı Gazze'ye geçerse, saha boşalır, savaşçılar kalır ve İsrail'in Gazze'ye girebilmesinin yolu açılır. Bu yüzden Gazze halkı direnecek ve çıkmayacaktır." ifadesini kullandı.

"2 milyonu aşan nüfusu merkezlere toplayamazsınız"

Gazze'nin durumunu anlatan Filistinli gazeteci Mohammed Abu Taqiya da "Gazze, Akdeniz'e sahili olan açık bir alana kurulmuş bir şehir. Alan başına düşen nüfus olarak dünyanın en yoğun şehri. Gazze, 5 şehirden oluşuyor ve içerisinde 50 mülteci kampı bulunuyor." diye konuştu.

"2 milyonu aşan nüfus hiçbir şekilde toplanma merkezlerinde toplanamaz" değerlendirmesinde bulunan Taqiya, bunun tek yolunun, 1948'deki gibi yeni bir "Nakba" yaşatmak olduğunu aktardı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Borlease Otomotiv 11-13 Ekim'de talep toplayacak

2023-10-09 12:33 - Ekonomi

Fransa'da okullar da tahtakurusu tehdidi altında

2023-10-05 11:38 - Dünya

Başpehlivanlar Cumhuriyetin 100. yılında Gazi Yağlı Güreşleri'nde kol bağlayacak

2023-10-09 13:38 - Spor

Suriye ordusunun İdlib kent merkezine düzenlediği saldırıda 3 sivil öldü

2023-10-06 22:22 - Dünya

Bir şehir efsanesinin çöküşü: İsrail Başkonsolosu Efraim Hofstaedter Elrom’u Mahir Çayan mı öldürdü? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2023-10-03 08:35 - En Son Yazılar

Karadeniz'de hortum oluştu

2023-10-09 09:10 - Gündem

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç PFDK'ye sevk edildi

2023-10-06 17:37 - Spor

Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü: ABD, terör örgütü YPG’yle çalışmaktan vazgeç

2023-10-06 19:38 - Siyaset

Uluslararası Havayolları Teknik Ortaklığı Konferansı İstanbul'da başladı

2023-10-09 13:18 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Muhammed Halbusi'yi kabul etti

2023-10-07 17:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Senegal'de okyanus kenarında ateş gösterisi düzenlendi

14:23 - Dünya

AB, Akdeniz ülkeleriyle ilişkisine "reset" atmak istiyor

13:47 - Dünya

İsrail, ateşkese rağmen Lübnan'a 669 dalga halinde hava saldırıları düzenledi

13:03 - Dünya

ABD’de ulusal muhafızları vuran CIA bağlantılı saldırgana ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı

12:52 - Dünya

İsrail ordusu Filistin, Lübnan ve Suriye topraklarını işgal altında tutuyor

11:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Malezya ve Türkiye'nin gelişen ticari ilişkileri dikkati çekiyor

14:32 - Ekonomi

AJet'ten üniversite öğrencilerine yarı zamanlı iş imkanı

14:28 - Ekonomi

Senegal'de okyanus kenarında ateş gösterisi düzenlendi

14:23 - Dünya

Kamuda en fazla BİT yatırımı Gelir İdaresi Başkanlığından

14:18 - Ekonomi

Kasım ayı doğum yardımı ödemeleri annelerin hesaplarına yatırıldı

14:13 - Ekonomi