?>

"Dünyanın en eski gülücüğü" Karkamış'ta

Gaziantep'teki Karkamış Antik Kenti'nde bu yılki etabı tamamlanan kazı çalışmalarında üzerinde "gülücük" emojisi bulunan 3 bin 700 yıllık şerbet testisine ulaşıldı. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 9 yıl önce

GAZİANTEP

Suriye sınırına sıfır noktada bulunan dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olan Karkamış'ta Türk-İtalyan ekip tarafından gün ışığına çıkarılan 3 bin 700 yıllık testinin üzerindeki "gülücük" emojisi dikkati çekiyor.

Gaziantep'in Suriye sınırındaki Karkamış ilçesinde yer alan "Karkamış Antik Kenti"nde yürütülen kazılara başkanlık eden İtalya'nın Bolonya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nikolo Marchetti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karkamış Antik Kenti'nin milattan önce 2. binyılda Anadolu'da ve Mezopotamya'da hüküm süren Hititlerin önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi.

Hitit İmparatorluğunun izleri

Prof. Dr. Marchetti, Türkiye'nin en geniş mimari kazı alanında çalıştıklarına dikkati çekerek Karkamış'ta bu yıla kadar genellikle Demir Çağı, Geç Hitit dönemine ait kalıntılar bulduklarını, ancak bu yıl Hitit İmparatorluğu'na ait tabakalara ulaştıklarını vurguladı.

Karkamış krallığına ait önemli bilgilerin gün ışığına çıktığını anlatan Marchetti, bu bilgiler ışığında tarihte yeni sayfalar yazabileceklerini ifade etti.

Nikolo Marchetti, kentin nekropol alanında o dönemde tabut olarak kullanılan küpler, insanların küllerinin konulduğu topraktan kaplar, vazolar, süs eşyaları bulduklarını vurgulayarak, "Nekropol alanında çeşitli küpler, kaplar bulduk. Bunlardan en ilginci, milattan önce 1700 yılına ait üzerinde gülücük emojisi bulunan bir testi. Bu testi şerbet içmek için kullanılmış. Muhtemelen dünyanın en eski gülümsemesi. Bunu yapan usta ne amaçla bu emojiyi çizmiş bilemiyoruz ancak biz gülücük olarak nitelendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Üzerinde gülümseme emojisi bulunan testinin parçalanmış olarak gün ışığına çıkarıldığına değinen Marchetti, tarihi eserin daha sonra usta restoratörler tarafından birleştirildiğini ve ortaya eşsiz bir eserin ortaya çıktığını bildirdi.

Marchetti, emojili testinin diğer buluntularla birlikte Gaziantep Arkeoloji Müzesine teslim edileceğini sözlerine ekledi.

Muhabir:Zuhal Kocalar

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Deniz yatağı ile Kos'a kaçmaya çalışan mülteci ölümden döndü

2017-07-11 21:42 - Asayiş

Londra'daki yangında 80 kişinin öldüğü düşünülüyor

2017-07-10 20:17 - Dünya

Adana’da DEAŞ’ın ‘Meydan’ grubuna vurgun: 5 gözaltı

2017-07-13 12:22 - Asayiş

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki '15 Temmuz' etkinlikleri başladı

2017-07-15 17:32 - Gündem

Feci kazada ölen sürücünün askerliği bıraktığı ortaya çıktı

2017-07-12 22:42 - Asayiş

ABD'de polisin vurduğu siyahinin ailesine 15 milyon dolar

2017-07-15 15:02 - Dünya

İstanbul'da FETÖ'yle ilgili dava sayısı 870'e ulaştı

2017-07-11 15:02 - Gündem

'10 binlerce hain rastgele açılmış çukurlarda yatıyor olurdu'

2017-07-14 19:27 - Gündem

Futbol takımlarının gözde kamp merkezi: Palandöken

2017-07-11 17:17 - Spor

'Türk kirazı'na Avrupa pazarında büyük ilgi

2017-07-12 14:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sırıkla atlamada Türkiye rekoru kıran 13 yaşındaki Emine Elif çalışmalarının karşılığını aldı

19:26 - Çevre-Hayat

Edirne'de Meriç Nehri'nin debisi artmaya devam ediyor

18:38 - Çevre-Hayat

Kumardan önceki huzurlu hayatına YEDAM desteğiyle dönüyor

14:08 - Çevre-Hayat

Malatya'da 6 Şubat depremde kızını kaybeden anne aynı tarihte doğum yaptı

13:04 - Çevre-Hayat

'Anadolu cerenleri' Konya'daki doğal yaşama alanlarında görüntülendi

13:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Akdeniz'de 5 büyüklüğünde deprem

02:08 - Gündem

Şiddetli yağışlar nedeniyle İdlib kırsalında 10 mülteci kampı sular altında kaldı

00:39 - Dünya

İsrail yanlısı lobi AIPAC, ABD ara seçimleri öncesi 95 milyon dolarlık fon topladı

23:36 - Dünya

İstanbul'da otomobille çarpışarak takla atan ambulanstaki 3 kişi yaralandı

22:42 - Asayiş

İtalya'da Milano-Cortina Kış Olimpiyat Oyunları'na karşı düzenlenen protestoda olaylar çıktı

22:40 - Dünya