Dünyada temiz enerjideki büyümenin direksiyonuna gelişmekte olan ülkeler geçti

Dünya çapında planlanan veya inşa halindeki rüzgar ve güneş enerjisi projelerinin toplam kapasitesi 2025'te yüzde 11 artışla 4,9 teravat seviyesine yükselirken, bu projelerin büyük bir kısmını gelişmekte olan ülkeler hayata geçiriyor.

Ekonomi - 6 ay önce

Londra
Uluslararası araştırma kuruluşu Global Energy Monitor (GEM) tarafından yayımlanan yeni bir analize göre, dünyada 2024'te planlanan veya inşa halindeki rüzgar ve güneş enerjisi projelerinin kapasitesi 4,4 teravat seviyesinde bulunuyordu.
Bu kapasite 2025'te yıllık bazda yüzde 11 artarak 4,9 teravat seviyesine yükseldi. Planlanan veya inşa halindeki rüzgar enerjisi projelerinin kapasitesi bu toplamın 2,7 teravatını, güneş enerjisi ise 2,2 teravatını oluşturdu.
Küresel çapta toplam kapasitenin 758 gigavatlık kısmı şu anda inşaat aşamasında.
Rüzgar ve güneş enerjisinde büyüme ivmesi devam etmesine rağmen, dünyanın en zengin ekonomileri artık temiz enerji yatırımlarını yönlendirmiyor. Bu alandaki büyüme giderek gelişmekte olan ekonomilerde yoğunlaşıyor.
????
Çin tek başına şu anda inşaat halindeki 448 gigavatlık rüzgar ve güneş enerjisi projesine ev sahipliği yapıyor. Planlanan projelerle, bu kapasite Çin'de 1,5 teravata ulaşıyor.
İnşa halinde veya planlanan rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi açısından Brezilya'da 401 gigavat, Avustralya'da 368 gigavat, Hindistan'da 234 gigavat, ABD'de 226 gigavat, İspanya'da 165 gigavat ve Filipinler'de 146 gigavatlık proje bulunuyor.
Küresel servetin yaklaşık yarısına sahip G7 ülkeleri, bu kaynakların kapasitesini artırmada Çin ve diğer ülkelere göre önemli geride kalıyor ve söz konusu toplam kapasitenin yalnızca yüzde 11'ini oluşturuyor.
Bu ülkelerin toplam kapasite planları 2023'ten beri yaklaşık 520 gigavat seviyesinde kaldı. Analize göre, bu durum gelişmiş ekonomilerde iklim hedefleri ve uygulamalar arasındaki uçurumun giderek genişlediğini gösteriyor.
Global Energy Monitor Araştırma Analisti Diren Kocakuşak, analize ilişkin değerlendirmesinde, rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin hızla büyüdüğünü belirterek, "Bu ivmenin büyük bir kısmı bir zamanlar bu alanda takipçi olarak görülen ülkelerden geliyor. Şimdi soru, daha zengin ülkelerin hedefleri ile uygulamaları arasındaki uçurumu kapatıp kapatmayacakları ya da bu hızla büyüyen sektördeki liderliği başkasına bırakıp bırakmayacakları." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Altın fiyatları 5 bin dolar seviyesinde denge arayışında

2026-02-09 21:57 - Ekonomi

Kilisli üretici devlet desteğiyle sürüsünü büyüttü

2026-02-08 12:06 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Kos'u kabul etti

2026-02-06 12:47 - Siyaset

Doğuda soğuk hava ve kar etkisini sürdürüyor

2026-02-04 14:45 - Çevre-Hayat

Beşiktaş tarihindeki ilk Güney Koreli futbolcu: Hyeon-gyu Oh

2026-02-05 15:57 - Spor

Youssef En-Nesyri, Al Ittihad'a transfer oldu

2026-02-04 15:08 - Spor

Mauro Icardi, Galatasaray tarihinin en golcü yabancı futbolcusu oldu

2026-02-04 21:39 - Spor

Rusya-Ukrayna-ABD heyetlerinin Abu Dabi'deki müzakereleri sürüyor

2026-02-05 11:31 - Dünya

Kocaeli Üniversitesi Hastanesi geçen yıl 1 milyonun üzerinde poliklinik hizmeti sundu

2026-02-08 16:23 - Sağlık

Deprem bölgesinin ulaştırma altyapısına yapılan yatırım 80 milyar liraya yaklaştı

2026-02-04 10:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi

Rusya: Kiev'in Azak Denizi ve Karadeniz'deki eylemleri küresel gıda güvenliğini baltalıyor

17:57 - Ekonomi

Güneş tutulması Avrupa'da elektrik fiyatlarını akşam saatlerinde yükseltecek

16:48 - Ekonomi

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Dusan Vlahovic, Beşiktaş yolunda

19:13 - Spor

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya