?>

Dünyada çayın merkezi: Sri Lanka

Dünyada çayın merkezi olarak görülen Hint Okyanusu'nun incisi Sri Lanka’da haftalık satılan çay miktarı 200 tonu buluyor. Bu miktarın 2 tonunu ise son yıllarda adından söz ettiren beyaz çay oluşturuyor.

Dünya - 7 yıl önce

Sri Lanka’nın iç kesimlerinde ve yüksek rakımlı yerlerinde toplanan çaylar fabrikalarda işlendikten sonra başkent Colombo’da toptancılar tarafından satışa sunuluyor. Son 4 kuşaktır çay ticareti ile uğraştıklarını söyleyen Mohamed Faizal, hasat döneminin yıl içerisinde hava şartlarına göre değiştiğini belirtti.

Kendisinin her hafta 200 ton çay sattığını kaydeden Mohamed Faizal, "Sri Lanka’da çay orta yüksek ve tepelerde üretiliyor. Çay ihracatı 2018'in ilk yarısında yıllık bazda yüzde 0,3 oranında geriledi. Bu gerileme ile çay ihracatı yüzde 0.19, çay paket ihracatı yüzde 0,78 azaldı ve 718,2 milyon dolar oldu" dedi.

"Seylan çayı sadece bir ihracat değil, Sri Lanka'nın günlük yaşamının vazgeçilmez bir parçası" diyen Mohamed Faizal, "Burada insanlar sabahtan akşama kadar çay içebilir, ofis çalışanları, kamu çalışanları, öğrenciler ve adadaki herkes tarafından tüketiliyor. Çay burada bir yaşam şekli haline geldi. Sri Lanka’nın çayın merkezi olarak görülmesinde ise bu neden var. Buraya gelen turistler ya da iş adamları değişik tatlarda çaylar içebiliyorlar, tropikal meyvelerin aramasını da çaya ekliyoruz ve çok güzel bir geri dönüşüm almaya başladık" ifadelerini kullandı.

Kralların çayı ‘beyaz çay’ Arapların kıskacında

Tarih boyunca krallar tarafından tüketilen beyaz çay Türkiye’de son yıllarda adından söz ettirmeye başladı. Türkiye’de yıllık 100 kilo civarından toplanan beyaz çay ise Sri Lanka’da bu sayıyı binlere katlıyor.

Birçok sağlık probleminin tedavisinde, hastalıklara karşı korunma amaçlı kullanılan beyaz çay diğer çaylara göre daha bir zahmet istediğinden ve toplaması zor olduğundan Sri Lanka’da da Türkiye’de olduğu gibi 40 veya 50 gramlık paketler halinde satılıyor.

Çay toptancısı Mohamed Faizal, beyaz çaya özellikle Arap zenginlerinin ilgi duyduğunu belirterek, "Sri Lanka her ne kadar çayın merkezi olarak da anılsa beyaz çay da burada çok az bulunuyor. Çok fazla rağbet gören bir çay türü, özellikle zenginler her yemeğin ardından bu çaydan bir bardak içiyorlar. Özellikle Araplar bu çayı çok fazla istediğinden fiyatların artmasına da neden oluyorlar" şeklinde konuştu.

Resul Yanbul

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'nün Afrika'daki eski üssü Türklerin buluşma noktası oldu

2018-08-29 16:02 - Dünya

Sıçanın ısırdığı yolcuya tazminat

2018-08-30 01:02 - Dünya

Uyuşturucu tacirleri polisten kaçamadı: 4 gözaltı

2018-08-27 01:02 - Asayiş

'Erzurum'da rakip adına hiçbir şey kolay olmayacak'

2018-08-30 21:57 - Spor

Ayvalık’ta tek taraflı motosiklet kazası: 1 yaralı

2018-08-29 06:32 - Asayiş

'ABD Filistinlilerin dönüş hakkını ilga etmeye çalışıyor'

2018-08-27 17:37 - Dünya

Galatasaray’da forvet Eren ve Muğdat’a emanet

2018-09-01 16:32 - Spor

Dünyada çayın merkezi: Sri Lanka

2018-09-01 18:57 - Dünya

Çocukların icra yoluyla alınması sona eriyor

2018-08-30 20:32 - Gündem

'Hazreti Muhammed' konulu karikatür yarışması iptal edildi

2018-08-31 01:32 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail ordusu Suriye'nin Kuneytra iline baskın düzenledi

15:13 - Dünya

Halkın tepkisinden çekinen Arjantin, Netanyahu'nun ülkeyi ziyaret talebini geri çevirdi

13:38 - Dünya

İran'a BM yaptırımları yeniden devreye girdi

12:58 - Dünya

Vietnam'da yaklaşan Bualoi Tayfunu nedeniyle binlerce kişi tahliye hazırlıkları yapıyor

12:13 - Dünya

İsrail’in Gazze’ye son saldırılarında en az 30 Filistinli öldü

12:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Can Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Can'a tutuklama talebi

15:57 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş Macaristan'da

15:32 - Siyaset

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu, NATO Askeri Komite Toplantısı'na katıldı

15:18 - Gündem

İsrail ordusu Suriye'nin Kuneytra iline baskın düzenledi

15:13 - Dünya

İstanbul için kuvvetli sağanak uyarısı

15:03 - Gündem