?>

Dünya Uygur Kongresi Başkanı İsa: Türklerin arkamızda olduğuna yüzde yüz inanıyoruz

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, Çin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ile ilgili, “Bunu kamuoyunda gündeme getiren tek ülke Türkiye olmuştur. Türklerin arkamızda olduğuna yüzde yüz inanıyoruz.” dedi.

Dünya - 6 yıl önce

Badhoevedorp

Hollanda’nın Badhoevedorp köyünde bir otelde, Hollanda Diyanet Vakfı çatısı altında görev yapan Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu (TICF) ve Avrupa Doğu Türkistan Eğitim Vakfınca, “Doğu Türkistan’daki zulme sessiz kalma” konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarının görselleri ile ne zamandan beri devam ettiği ve nedenleri anlatıldı.

Burada konuşma yapan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, Çin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik baskıcı uygulamalarının bir kaç yıl önce başlamadığını, 1949’dan itibaren devam ettiğini söyledi.

İsa, şöyle konuştu:

“Türkiye Doğu Türkistan meselesine sessiz kalmadı ve Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Birleşmiş Milletler oturumunda ‘orada bir soykırım yapılıyor’ demesi bizi çok rahatlattı. Bunu kamuoyunda gündeme getiren tek ülke Türkiye olmuştur. Doğu Türkistan için Türkiye’nin yeri diğerlerine göre çok farklıdır. Türklerin arkamızda olduğuna yüzde yüz inanıyoruz. Ama biz daha çok destek bekliyoruz.”

Türkiye’nin Uygur Türkleri için ikinci vatan olduğuna vurgu yapan İsa, “Bu dava sadece bizim değil, sizin de davanız. Bizim geçmişimiz bir olduğu için kendimizi sizden ayrı görmüyoruz.” ifadesini kullandı.

İsa, Avrupa’daki Türklerin desteğini her zaman hissettiklerini belirterek, “Biz elimizden geldiğince bu davayı anlatmaya çalışacağız ve sizlerden de bu davaya her zamandan daha çok sahip çıkmanızı istiyoruz.” diye konuştu.

Uluslararası toplumun çoğu zaman Çin’in Uygur Türklerine yaptıklarına sessiz kaldığına dikkati çeken İsa, “2016 yılından beri yaptığımız farklı mücadeleler ile bütün dünyanın dikkatini çekmeyi başardık ve şu anda tüm dünya gözünü Doğu Türkistan üzerine dikmiş durumda.” değerlendirmesinde bulundu.

Sempozyuma, Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Erkin Ekrem, Doğu Türkistan Maarif Cemiyeti ve Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Başkanı Hidayet Oğuzhan, Hollanda Din Hizmetleri Müşavir Vekili Ali Parlak, Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Altay, Avrupa Doğu Türkistan Vakfı Başkanı Abdurrahman Abdullah ve çok sayıda Türk sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bonservisleri el yaktı performansları beklentinin altında kaldı

2019-11-14 15:01 - Spor

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30. yılı kutlandı

2019-11-10 03:07 - Dünya

Sanatçı ve sporculardan fidan dikme etkinliğine destek

2019-11-10 13:42 - Ekonomi

'Barış Pınarı Harekatı'na başlamak tarihi bir karardı'

2019-11-09 23:07 - Siyaset

Köy okullarının gönüllü 'boyacıları'

2019-11-15 17:17 - Çevre-Hayat

Diyabet hastasının tedavi planlaması ve takibine özel sistem

2019-11-14 14:47 - Sağlık

46. Hitit Rallisi 16 Kasım'da Ankara'da düzenlenecek

2019-11-12 17:37 - Spor

Akfen GYO'nun hasılatı 451 milyon TL oldu

2019-11-14 13:34 - Genel

Sivasspor sahasında yendi

2019-11-09 23:02 - Spor

'Zatürre çocuk ölümlerinin yüzde 16'sından sorumlu'

2019-11-12 14:42 - Sağlık

İlgili Haberler

Netanyahu, 2026 genel seçimlerinde yeniden aday olma niyetini açıkladı

02:48 - Dünya

Kassam Tugayları, Gazze'deki 2 İsrailli esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

00:03 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırısında Batı Şeria'da bir çift yaralandı

23:02 - Dünya

ABD'de milyonlarca kişi Trump karşıtı 'Krallara Hayır' protestolarında bir araya geldi

22:03 - Dünya

Kassam Tugayları, bugün bulunan iki İsrailli esirin cesedini teslim edeceğini duyurdu

21:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Netanyahu, 2026 genel seçimlerinde yeniden aday olma niyetini açıkladı

02:48 - Dünya

Kassam Tugayları, Gazze'deki 2 İsrailli esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

00:03 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırısında Batı Şeria'da bir çift yaralandı

23:02 - Dünya

Galatasaray, Sane'nin golleriyle Başakşehir'i 2-1 yendi

22:23 - Spor

ABD'de milyonlarca kişi Trump karşıtı 'Krallara Hayır' protestolarında bir araya geldi

22:03 - Dünya