?>

Dünya Uygur Kongresi Başkanı İsa: Türklerin arkamızda olduğuna yüzde yüz inanıyoruz

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, Çin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ile ilgili, “Bunu kamuoyunda gündeme getiren tek ülke Türkiye olmuştur. Türklerin arkamızda olduğuna yüzde yüz inanıyoruz.” dedi.

Dünya - 6 yıl önce

Badhoevedorp

Hollanda’nın Badhoevedorp köyünde bir otelde, Hollanda Diyanet Vakfı çatısı altında görev yapan Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu (TICF) ve Avrupa Doğu Türkistan Eğitim Vakfınca, “Doğu Türkistan’daki zulme sessiz kalma” konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarının görselleri ile ne zamandan beri devam ettiği ve nedenleri anlatıldı.

Burada konuşma yapan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, Çin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik baskıcı uygulamalarının bir kaç yıl önce başlamadığını, 1949’dan itibaren devam ettiğini söyledi.

İsa, şöyle konuştu:

“Türkiye Doğu Türkistan meselesine sessiz kalmadı ve Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Birleşmiş Milletler oturumunda ‘orada bir soykırım yapılıyor’ demesi bizi çok rahatlattı. Bunu kamuoyunda gündeme getiren tek ülke Türkiye olmuştur. Doğu Türkistan için Türkiye’nin yeri diğerlerine göre çok farklıdır. Türklerin arkamızda olduğuna yüzde yüz inanıyoruz. Ama biz daha çok destek bekliyoruz.”

Türkiye’nin Uygur Türkleri için ikinci vatan olduğuna vurgu yapan İsa, “Bu dava sadece bizim değil, sizin de davanız. Bizim geçmişimiz bir olduğu için kendimizi sizden ayrı görmüyoruz.” ifadesini kullandı.

İsa, Avrupa’daki Türklerin desteğini her zaman hissettiklerini belirterek, “Biz elimizden geldiğince bu davayı anlatmaya çalışacağız ve sizlerden de bu davaya her zamandan daha çok sahip çıkmanızı istiyoruz.” diye konuştu.

Uluslararası toplumun çoğu zaman Çin’in Uygur Türklerine yaptıklarına sessiz kaldığına dikkati çeken İsa, “2016 yılından beri yaptığımız farklı mücadeleler ile bütün dünyanın dikkatini çekmeyi başardık ve şu anda tüm dünya gözünü Doğu Türkistan üzerine dikmiş durumda.” değerlendirmesinde bulundu.

Sempozyuma, Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Erkin Ekrem, Doğu Türkistan Maarif Cemiyeti ve Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Başkanı Hidayet Oğuzhan, Hollanda Din Hizmetleri Müşavir Vekili Ali Parlak, Türk İslam Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Altay, Avrupa Doğu Türkistan Vakfı Başkanı Abdurrahman Abdullah ve çok sayıda Türk sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bonservisleri el yaktı performansları beklentinin altında kaldı

2019-11-14 15:01 - Spor

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30. yılı kutlandı

2019-11-10 03:07 - Dünya

Köy okullarının gönüllü 'boyacıları'

2019-11-15 17:17 - Çevre-Hayat

Akfen GYO'nun hasılatı 451 milyon TL oldu

2019-11-14 13:34 - Genel

Sivasspor sahasında yendi

2019-11-09 23:02 - Spor

Tunus'ta yüzbinlerce kişi Mevlit Kandili'ni Kayravan'da kutladı

2019-11-09 13:07 - Dünya

'Zatürre çocuk ölümlerinin yüzde 16'sından sorumlu'

2019-11-12 14:42 - Sağlık

'Bizim için güçlü Türkiye, güçlü kadınlarla mümkün'

2019-11-12 16:07 - Siyaset

Büyük Önder Atatürk 81 yıldır özlemle anılıyor

2019-11-09 17:02 - Gündem

'Dünyanın evini' Türk halısı süsledi

2019-11-15 14:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin yeniden uygulanmaya başladığını duyurdu

21:58 - Dünya

KKTC'de resmi olmayan sonuçlara göre Tufan Erhürman, ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi

20:26 - Dünya

İsrail ordusunun Gazze'de ateşkese rağmen düzenlediği saldırılarda 16 Filistinli yaşamını yitir

20:53 - Dünya

Cenevre'de binlerce kişi, Gazze'deki soykırımın son bulması için yürüdü

20:43 - Dünya

İsrail hükümeti, bir sonraki emre kadar Gazze'ye insani yardım girişini durdurma kararı aldı

19:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Fatih Karagümrük karşısında hata yapmadı

22:37 - Spor

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin yeniden uygulanmaya başladığını duyurdu

21:58 - Dünya

Dışişleri Bakanlığından KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında açıklama

21:32 - Gündem

KKTC'de resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Erhürman: Türkiye ile istişare etmeden bir politika söz konusu değil

21:28 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin iradesini sandığa yansıttığı seçimin hayırlı olmasını diliyorum

21:08 - Siyaset