?>

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov: Ukrayna'da geçici ateşkese karşıyız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna'da geçici ateşkese karşı olduklarını belirterek, "Geçici ateşkes, krizin çözüm sürecinde ilerleme sağlamayacak." dedi.

Dünya - 6 saat önce

Moskova

Ryabkov, başkent Moskova'da düzenlenen Valday Uluslararası Tartışma Kulübü'nün toplantısında, gündemdeki konulara dair açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'da geçici ateşkesin sağlanması ihtimalini değerlendiren Ryabkov, "Geçici ateşkes, krizin çözüm sürecinde ilerleme sağlamayacak. Geçici ateşkese karşıyız. Krizin temel nedenleri gibi sorunların çözümünü sağlayacak ve Rusya Federasyonu'nun anayasal yapısını güvence altına alacak bir anlaşma çerçevesinde çatışmaların durdurulmasından yanayız." ifadelerini kullandı.

????

Ryabkov, Rusya ile ABD arasındaki ilişkilere işaret ederek, "Yavaş ilerleme gözlemleniyor. Bazı devletler, bu süreci baltalama ve raydan çıkarma yönünde girişimlerde bulunuyor. Amerikan yönetimini buna daha aktif bir şekilde karşı çıkmaya çağırıyoruz. Eski ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin yarattığı sorunlardan yola çıkarak, ikili ilişkilerin iyileştirilmesi zaman alacak. Bu, her iki tarafın da ilgisini ve çalışma yapmasını gerektiriyor." diye konuştu.

Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalıştığını dile getiren Ryabkov, ABD ile Ukrayna krizinin çözümüne yönelik diyaloğu sürdüreceklerinin altını çizdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce, ABD ile yapılan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nın (New START) süresinin bitiminden itibaren bir yıl boyunca anlaşmaya uymayı teklif ettiğini anımsatan Ryabkov, ABD'nin bu teklife somut tepki vermediğini söyledi.

Ryabkov, antlaşma süresinin sona ermesinin ardından olumsuz senaryolardan kaçınılacağı umudunu paylaştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, ABD'nin nükleer denemeler yapması ihtimaline ilişkin "ABD, nükleer denemeler yapması durumunda, buna karşılık verme hakkını saklıyoruz." ifadesini kullandı.

"Rusya ile NATO arasında çatışmanın yaşanması riski var"

Rusya'nın Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkelerine saldırma niyetinde olmadığını belirten Ryabkov, Avrupa'nın askerileştirilmesi sürecinin devam ettiğini söyledi.

"Washington'un Rusya'ya yönelik daha dengeli politika izlemesine rağmen, Avrupa ülkelerinin düşmanca eylemleri nedeniyle Rusya ile NATO arasında çatışmanın yaşanmasıyla ilgili önemli ölçüde risk var." ifadelerini kullanan Ryabkov, bunun feci sonuçlara yol açabileceğine işaret etti.

Avrupalı bazı yetkililerin, Rusya'nın Kaliningrad bölgesine yönelik "ablukaya alma" tehditlerini değerlendiren Ryabkov, bu bölgenin, Rusya'nın ayrılmaz parçası olduğunu ve güvenliğin sağlanması yönünde gerekli adımlar atılacağını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2024 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi, TBMM'de kabul edildi

2025-12-21 23:23 - Siyaset

2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

2025-12-22 00:18 - Siyaset

Hibrit roket motorunun yörüngesel ateşlemesini başarabilen dünyadaki ilk ülke Türkiye oldu

2025-12-22 10:57 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na ilişkin paylaşım

2025-12-22 00:52 - Siyaset

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş 2026 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diledi

2025-12-22 00:37 - Siyaset

İstanbul'da haftanın ilk iş gününde trafik yoğunluğu yüzde 81'e çıktı

2025-12-22 09:32 - Gündem

Kadınlar Basketbol 1. Ligi'nin "emekli" oyuncusu parkede genç sporculara örnek oluyor

2025-12-22 12:19 - Spor

Trabzonspor ve Türk futboluna adanan ömür: Özkan Sümer

2025-12-22 11:27 - Spor

Birleştirilmiş sınıflı köy okulundan çok sayıda doktor, avukat, öğretmen ve mühendis çıktı

2025-12-22 13:08 - Çevre-Hayat

Uludağ'a ayıların açamayacağı özel çöp konteynerleri konulsun önerisi

2025-12-22 11:37 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

AB'den Danimarka'ya "Grönland" desteği

00:03 - Dünya

Suriye'nin Münbiç ilçesinde PKK/YPG’nin saldırıları protesto edildi

23:28 - Dünya

Zelenskiy: 20 maddelik bir barış planı var. Muhtemelen mükemmel değil, ama bir plan mevcut

22:42 - Dünya

İtalya: Bizden Gazze ve Filistin için İtalyan askeri talep ediliyor

20:48 - Dünya

Kuzey Makedonya'daki Uluslararası Maarif Okullarında "Türkçe Eğitim Günü" kutlandı

19:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Afrika Uluslar Kupası'nın ikinci gününde 3 maç oynandı

01:18 - Spor

AB'den Danimarka'ya "Grönland" desteği

00:03 - Dünya

Suriye'nin Münbiç ilçesinde PKK/YPG’nin saldırıları protesto edildi

23:28 - Dünya

Zelenskiy: 20 maddelik bir barış planı var. Muhtemelen mükemmel değil, ama bir plan mevcut

22:42 - Dünya

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh Sabri: Kudüs, son derece acı bir dönemden geçiyor

22:32 - İslam-Hayat - Receb 1447