?>

Dünya nüfusunun büyük kısmı hava kirliliğiyle mücadele ediyor

Dünya nüfusunun büyük kısmı hava kirliliğiyle mücadele ederken, geçen yıl dünya genelindeki şehirlerin sadece yüzde 17'sinin Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) belirlediği hava kirliliği standartlarını karşıladığı belirlendi.

Dünya - 3 ay önce

Ankara

Hava kalitesi teknoloji şirketi IQAir, 138 ülkedeki yaklaşık 40 bin hava kalitesi izleme istasyonundan elde edilen verilerin analizine ilişkin yıllık raporunu yayımladı.

Dünya nüfusunun büyük kısmının hava kirliliğiyle mücadele ettiği vurgulanan raporda, 2024'te dünya genelindeki şehirlerin sadece yüzde 17'sinin DSÖ'nün belirlediği, havada bulunan "PM2.5 kirletici partikül maddesi yoğunluğu" standartlarını karşıladığı tespit edildi.

Raporda havası en kirli ülkelerin Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan olduğuna dikkat çekilirken, en kirli havaya sahip 9 şehirden 6'sının Hindistan'da bulunduğu aktarıldı.

Pek çok ülkede daha doğru veriler elde edilebilmesi için gerekli izlemelerin yapılmadığı, bu nedenle hava kirliliği oranının ölçülenden çok daha fazla olabileceğine işaret edilen raporda, daha iyi ölçümler yapılabilmesi adına hava kalitesi izleme istasyonlarının sayısının artırıldığı bildirildi.

Raporda, hava kirliliğinin "insan sağlığına yönelik en büyük çevresel tehdit olmaya devam ettiğinin" altı çizilerek, Çin'in başkenti Pekin, Güney Kore'nin başkenti Seul ve Polonya'nın Rybnik kenti başta olmak üzere birçok şehirdeki hava kalitesinin taşıtlardan, enerji santrallerinden ve sanayiden kaynaklanan kirliliğe yönelik daha sıkı düzenlemeler aracılığıyla iyileştirildiği vurgulandı.

Malezya merkezli Sunway Gezegen Sağlığı Merkezi'nde hava kirliliği uzmanı olarak görev yapan Fatimah Ahamad, kirli havayı uzun süre solumanın solunum yolu rahatsızlıkları, Alzheimer ve kanser gibi pek çok hastalığa neden olabileceğini belirtti.

Hava kirliliği seviyesini düşürmek için çok daha fazlasının yapılması gerektiğini dile getiren Ahamad, DSÖ'nün daha önce açıkladığı verilere göre dünya nüfusunun yüzde 99'unun tavsiye edilen hava kalitesi seviyelerini karşılamayan yerlerde yaşadığının tespit edildiğine dikkati çekti.

Ahamad, "Suyunuzun kalitesi kötüyse ya da hiç suyunuz yoksa, insanlara günde yarım saat beklemelerini söyleyebilirsiniz, su gelir ancak havanız kötüyse insanlara nefes almaya ara vermelerini söyleyemezsiniz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

SGK'nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

2025-03-06 11:43 - Sağlık

ABD'de olumsuz hava koşulları nedeniyle 200 binin üzerinde kişi elektriksiz kaldı

2025-03-05 19:48 - Dünya

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı'dan "Terörsüz Türkiye" açıklaması

2025-03-06 15:07 - Gündem

31. Golf Mad Pro-Am Golf Turnuvası Antalya'da başladı

2025-03-06 14:32 - Spor

Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlenen yoğun İHA saldırılarında 1 kişi öldü

2025-03-11 09:07 - Dünya

BM'ye göre İsrail'in Gazze'ye tüm yardım girişlerini engellemesi uluslararası hukuka

2025-03-10 12:33 - Dünya

Kadınların ürettiği mobilyalar Macaristan'da bahçeleri süslüyor

2025-03-08 11:48 - Çevre-Hayat

Sağlık çalışanı kadınlar, hastaların sağlığına kavuşması için fedakarca görev yapıyor

2025-03-06 13:32 - Sağlık

Güney Kore, 1995'ten itibaren ilk kez bu yıl Kuzey Kore'ye insani yardım yapmadı

2025-03-05 12:28 - Dünya

PTT, Aynı Gün Teslim Projesi'yle 4 bin gönderiyi alıcısına ulaştırdı

2025-03-10 12:12 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'de vatandaşların yurt dışı çıkışlarına kısıtlama getirme planı yüksek mahkemeye taşınıyo

19:47 - Dünya

ABD, İsrail'deki vatandaşlarının tahliye edileceğini duyurdu

19:18 - Dünya

Trump'ın İran'a yönelik tutumunun İsrail'in baskısıyla değiştiği savunuldu

19:13 - Dünya

Hindistan'da düşen uçağın ait olduğu şirketin filosunda ciddi güvenlik ihlaline rastlanmadı

19:07 - Dünya

İran'dan kalkan uçaklar, daha önce ABD ile yürütülen müzakerelerde arabuluculuk yapan Umman

18:52 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail'de vatandaşların yurt dışı çıkışlarına kısıtlama getirme planı yüksek mahkemeye taşınıyo

19:47 - Dünya

MASAK raporunda Ekrem İmamoğlu'nun 7 aklama suçunun faili olduğu tespit edildi

19:27 - Gündem

Azerbaycan'da, KEİPA 65. Genel Kurulu yapıldı

19:22 - Gündem

ABD, İsrail'deki vatandaşlarının tahliye edileceğini duyurdu

19:18 - Dünya

Trump'ın İran'a yönelik tutumunun İsrail'in baskısıyla değiştiği savunuldu

19:13 - Dünya