?>

Dünya Kupası tarihi: 1962

1962 yılında Şili'de yapılan yedinci Dünya Kupası'nı, üst üste ikinci kez Brezilya kazandı.

Spor - 3 yıl önce

İstanbul

Avrupa ülkeleri İsviçre ve İsveç'te yapılan Dünya Kupası organizasyonlarının ardından ev sahipliği bir kez daha Güney Amerika'ya geçti ve turnuva 1962 yılında Şili'de düzenlendi.

Batı Almanya ve Arjantin gibi güçlü adayları geride bırakan Şili, seçimi kazanarak yedinci Dünya Kupası'nı düzenlemeye hak kazandı.

Şili 1962'ye 16 ülke katıldı. Avrupa'dan 10, Güney Amerika'dan 5, Kuzey Amerika'dan ise bir ekip, Şili'de mücadele etti.

Avrupa'dan Bulgaristan, Çekoslovakya, İngiltere, Batı Almanya, Macaristan, İtalya, SSCB, İspanya, İsviçre ve Yugoslavya, Güney Amerika'dan Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya ve Uruguay ile Kuzey Amerika'dan Meksika katılan ülkeler oldu.

En sert Dünya Kupası

Şili'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 1962 FIFA Dünya Kupası, en sert geçen turnuva olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı.

Henüz turnuvanın ilk turu tamamlandığında, başta Brezilya'nın yıldız ismi Pele olmak üzere 37 futbolcu sakatlanarak kupa dışında kaldı.

Birçok futbolcunun, turnuvaya sertliği getiren takım olarak görülen İtalya'nın maçlarında sakatlanması dikkati çekti. Öyle ki Şili basınında İtalyanların turnuvaya yanlışlıkla dövüş takımını getirdiği haberleri yer aldı.

İlk kez averaj uygulaması

Şili'de yapılan Dünya Kupası'nda ilk kez averaj uygulamasına geçildi.

Daha önceki turnuvalarda aynı puana sahip takımlar, baraj maçı oynadı. Şili'deki organizasyonla ilk defa averaj uygulamasına geçildi ve üst sırada yer alacak ekip, bu kuralla belirlendi.

Puskas bu kez İspanya formasıyla

Ferenc Puskas, iki farklı ülke forması altında Dünya Kupası'nda forma giydi.

Golcü futbolcu, İsviçre 1954'te Macaristan forması ile mücadele etti, Şili'de ise İspanya adına sahaya çıktı.

Puskas'ın yanı sıra bu turnuvada Jose Santamaria ve Jose Altafini de farklı milli takımları tercih etti. İsviçre 1954'te Uruguay adına sahaya çıkan Santamaria, bu kez İspanya'da, İsveç 1958'de Brezilya'da oynayan Altafini ise bu defa İtalya'da görev aldı.

Daha önce 1930'da Arjantin takımında yer alan Attilio Demaria ve Luis Monti, 1934'te kupaya uzanan İtalya'nın formasını giydi.

Brezilya, Pele olmadan zafere ulaştı

Son şampiyon Brezilya, yıldızı Pele'nin grup maçlarında sakatlanmasına rağmen namağlup geldiği finalde Çekoslovakya'yı 3-1 yenerek şampiyonluğa ulaştı.

Santiago'da 17 Haziran 1962'de yaklaşık 68 bin seyirci önünde oynanan finalde Çekoslovakya, 15. dakikada Josef Masopust'un golüyle 1-0 öne geçti. "Sambacılar", rakibine 17. dakikada Amarildo, 69. dakikada Zito ve 78. dakikada Vava'nın golleriyle karşılık vererek maçtan 3-1 galip ayrıldı ve üst üste ikinci şampiyonluğuna imza attı.

İlk kez birden fazla gol kralı çıktı

Şili'deki organizasyonda, Dünya Kupası tarihinde ilk kez birden fazla gol kralı çıktı.

Rakip fileleri 4'er kez havalandıran Macaristan'dan Florian Albert, SSCB'den Valentin Ivanov, Yugoslavya'dan Drazen Jerkovic, Şili'den Leonel Sanchez, Brezilya'dan Vava ve Garrincha, gol krallığını paylaştı.

32 maçta 89 gol atıldı

Şili 1962'de yapılan 32 maçta 89 gol atıldı.

Maç başına 2,8 gol ortalaması yakalanan kupanın en golcü takımları ise 14 golle Brezilya ile 10'ar golle Yugoslavya ve Şili oldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başkentte FETÖ operasyonunda 9 kişi gözaltına alındı

2022-11-07 10:03 - Gündem

Yurt genelinde yarından itibaren yağış başlayacak

2022-11-05 17:04 - Gündem

Son 8 yılın dünyadaki en sıcak yıllar olabileceği hesaplanıyor

2022-11-06 15:58 - Dünya

Dünya Kupası tarihi: 1962

2022-11-10 11:22 - Spor

Brent petrolün varil fiyatı 96,65 dolar

2022-11-04 11:02 - Ekonomi

Adana ve Hatay için kuvvetli yağış uyarısı

2022-11-06 13:59 - Asayiş

Afganistan'ın kuzeydoğusunda 5,4 büyüklüğünde deprem

2022-11-07 09:03 - Dünya

İran, Rusya'yla yaklaşık 4 milyar dolarlık doğal gaz anlaşması imzaladı

2022-11-09 13:53 - Dünya

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi ara seçimlerin Ukrayna'ya desteği etkilemeyeceğini söyledi

2022-11-10 10:02 - Dünya

Rusya'da enflasyon ekimde yavaşlama gösterdi

2022-11-09 20:03 - Ekonomi

İlgili Haberler

Milli halterci Muammer Kurt'un hedefi Madrid'den altın madalyayla dönmek

12:52 - Spor

Manchester City Teknik Direktörü Guardiola, Kulüpler Dünya Kupası için sabırsızlanıyor

12:37 - Spor

Özel gereksinimli sporcuların hedefi Türkiye'yi dünyada temsil etmek

12:07 - Spor

Panathinaikos'un başantrenörü Ataman'a 5 bin avro para cezası

10:12 - Spor

UEFA Uluslar Ligi şampiyonu yarın belli olacak

09:42 - Spor

Günün Manşetleri

Güney Afrika’da okul etkinliğinde uçan şişme zıplama kalesinden düşen 2 çocuk yaralandı

13:08 - Dünya

Türksat'tan yapay zeka destekli tarımsal üretim takibi

13:03 - Ekonomi

Los Angeles'ta göçmenlerin gözaltına alınmasına tepki

12:58 - Dünya

Hava yolunu ocak-mayıs döneminde 85,4 milyon yolcu kullandı

12:53 - Ekonomi

Siyasi partilerde bayramlaşma ziyaretleri

12:47 - Gündem