?>

Dünya Bankası Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5'e çıkardı

Bankanın açıklamasında, "Bölgenin en büyük ekonomileri olan Türkiye'nin beklenenden güçlü bir şekilde toparlanması ve Rusya'nın dayanıklı bir performans göstermesi sayesinde daralma beklenenden daha düşük gerçekleşmiştir." ifadesi kullanıldı.

Ekonomi - 4 yıl önce

Washington

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 4,5'ten yüzde 5'e çıkardı.

Bankadan yapılan açıklamada, Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomilerine ilişkin tahminlerin güncellendiği belirtildi.

İhracattaki toparlanmanın ve endüstriyel emtia fiyatlarındaki dengelemenin, 2020 yılı sonunda yeniden artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerini kısmen telafi ettiği vurgulanan açıklamada, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin bu yıl yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, salgın nedeniyle yaşanan aksamalar nedeniyle 2020'de kaydedilen yüzde 2'lik daralmanın ardından bölgede 2021'de ılımlı bir büyüme performansı beklendiği aktarıldı.

Türkiye ve Rusya sayesinde bölgedeki daralma beklenenden az oldu

Bankanın açıklamasında, "Bölgenin en büyük ekonomileri olan Türkiye'nin beklenenden güçlü bir şekilde toparlanması ve Rusya'nın dayanıklı bir performans göstermesi sayesinde daralma beklenenden daha düşük gerçekleşmiştir." ifadesi kullanıldı.

Görünümün halen belirsiz olduğu vurgulanan açıklamada, salgının etkilerinin kademeli olarak hafiflemesi ve ticaret ile yatırımların ivme kazanmasıyla birlikte bölgesel büyümenin 2022'de daha da güçlenerek yüzde 3,8'e çıkmasının beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, salgının sona erme sürecinin daha da uzaması, aşılamada gecikmelerin yaşanması, küresel faiz oranlarındaki artış veya yatırımcı algılarının kötüleşmesi sonucunda dış finansman koşullarının sıkılaşması ya da jeopolitik gerilimlerin artması durumunda büyümenin daha zayıf gerçekleşebileceğine dikkati çekildi.

Türkiye'nin bu yıla ilişkin büyüme tahmini yukarı yönlü revize edildi

Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomilerine ilişkin güncelleme kapsamında, Türkiye ekonomisine dair büyüme tahmini de yukarı yönlü revize edildi.

Daha önce 2020'de yüzde 0,5 büyüyeceği öngörülen Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 1,8 büyüdüğü tahmin edildi.

Türkiye ekonomisine ilişkin 2021 yılı büyüme tahminini de yüzde 4,5'ten yüzde 5'e çıkarıldı.

Banka, ocak ayında yayımladığı Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nda, Türkiye'ye ilişkin 2021 yılı büyüme beklentisini yüzde 5'ten yüzde 4,5'e çekmişti. Böylece Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin 2021 yılı beklentisini tekrar yüzde 5'e çıkarmış oldu.

Ülke ekonomisinin büyüme performansına ilişkin 2022 yılı tahmini ise yüzde 5'ten yüzde 4,5'e çekildi. Türkiye ekonomisinin 2023'te ise yüzde 4,5 büyüyeceği öngörüldü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

IAS, Kaplan Kardeşler Halı ile anlaştı

2021-03-25 12:41 - Ekonomi

Barış Pınarı Harekatı bölgesinde 600’den fazla Suriyeli öğrenci YÖS'e katıldı

2021-03-28 02:39 - Dünya

Küresel piyasalar yön arayışında

2021-03-25 12:23 - Ekonomi

Japonya'nın Suwanose Adası'ndaki Otake Yanardağı'nda patlama

2021-03-31 11:26 - Dünya

Dünya Bankası Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5'e çıkardı

2021-04-01 01:46 - Ekonomi

F16 için geliştirilen simülatörden ihracat fırsatı çıktı

2021-03-26 16:40 - Ekonomi

Sağlık Bakanı Koca: Mutasyonun Türkiye'deki oranı şu anda yüzde 75'lere ulaştı

2021-03-30 21:47 - Gündem

ABD'de karşıt gruplar arasında çıkan çatışmaya karışan 3 kişi yakalandı

2021-03-30 01:31 - Dünya

NBA'de Bucks'ın 8 maçlık galibiyet serisine Celtics son verdi

2021-03-27 13:43 - Spor

Koronavirüs salgınında son 24 saat

2021-03-29 00:48 - Dünya

İlgili Haberler

Çinli otomobil üreticisi Chery borsaya açılıyor

18:42 - Ekonomi

SEDDK Başkanı Davut Menteş: Sigorta sektöründe sermaye yeterliliği tarihi zirvede

18:17 - Ekonomi

Kartlı ödemelerin tutarı ağustosta 2 trilyon 146,3 milyar lira oldu

18:12 - Ekonomi

ASELSAN Gaziantep'te "kayar bilezik" üretimi yapacak

15:38 - Ekonomi

Tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi güneş enerjisiyle aydınlatılacak

14:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin Devleti'ni tanıyan Batılı ülkeleri hedef aldı

01:07 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nin ilk haftası 9 maçla başladı

00:23 - Spor

Fenerbahçe'den UEFA Avrupa Ligi'ne tatsız başlangıç

00:17 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' sözü, Times Meydanı'ndaki ekranlarda

23:39 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vietnam Devlet Başkanı Luong Cuong ile görüştü

23:33 - Siyaset