?>

DTÖ küresel mal ticareti büyümesinin ilk çeyrekte zayıf kalabileceğini bildirdi

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), küresel mal ticareti büyümesinin 2022'nin son çeyreğinde ivme kaybetmiş gibi göründüğünü, bu yılın ilk çeyreğinde de zayıf kalmasının muhtemel olduğunu bildirdi.

Ekonomi - 3 yıl önce

New York

DTÖ, Küresel Mal Ticaret Barometresi Raporu'nu yayımladı.

Raporda, dünya mal ticareti büyümesinin 2022'nin son çeyreğinde ivme kaybetmiş gibi göründüğü belirtilerek, bu yılın ilk çeyreğinde de zayıf kalmasının muhtemel olduğuna işaret edildi.

Bir önceki raporda 96,2 puanda olan DTÖ Mal Ticareti Barometresi'nin 92,2'ye gerilediği aktarılan raporda, söz konusu puanın, barometrenin temel değeri olan 100'ün altında olduğu ve hacim bazında zayıflayan ticaret büyümesine işaret ettiği vurgulandı.

Raporda, dünya mal ticaret hacmi büyümesinin 2022'nin 3'üncü çeyreğinde güçlü olduğu ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6'lık bir artış kaydettiği hatırlatıldı.

Geçen yılın ilk üç çeyreğindeki kümülatif yıllık büyümenin, yüzde 4,4 ile DTÖ'nün Ekim 2022'deki yüzde 3,5'lik artış tahmininin üzerinde gerçekleştiği kaydedildi.

Raporda, öncü göstergelerin, çeyreklik ticaret hacmi büyümesinin 2022'nin 4. çeyreğinde muhtemelen negatife döneceği ve yıllık ticaret hacmi büyümesinin söz konusu tahminle uyumlu hale geleceğine işaret ettiği belirtildi.

Çin limanlarının konteyner taşıma kapasitesinin toparlanmaya başlaması nedeniyle, beklenen ticaret yavaşlamasının kısa ömürlü olabileceği ifade edildi.

Raporda, ABD, Avrupa ve Japonya'daki satış ve üretim rakamlarının Çin'deki düşüşlerin üzerinde olmasıyla desteklenen ve 105,8 puan olan otomotiv ürünleri endeksi dışında, barometrenin tüm bileşen endekslerinin trendin altına düştüğü bildirildi.

İhracat siparişleri endeksinin 97,4 puanla trendin altında kalmasına rağmen yakın gelecekte olası bir yükselişe işaret ettiği vurgulanan raporda, konteyner taşımacılığı, hava taşımacılığı, elektronik bileşenler ve hammaddeler endekslerinin düştüğü ve trendin altında kaldığı kaydedildi.

Barometredeki 100'den büyük okumalar trendin üzerinde büyüme olacağını gösterirken, 100'ün altındaki okumalar trendin altındaki büyümeye işaret ediyor.

DTÖ Küresel Mal Ticareti Barometresi yılda 4 kez yayınlanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kayseri'de 4,4 büyüklüğünde deprem

2023-02-28 18:53 - Gündem

Depremler nedeniyle vergi, resim ve harç istisnası süreleri uzatıldı

2023-02-28 16:30 - Ekonomi

Anadolu Efes, THY Avrupa Ligi'nde yarın ASVEL'e konuk olacak

2023-02-23 10:32 - Spor

Yıkılan ahırın enkazından iki koyun depremin 17. gününde canlı çıkarıldı

2023-02-22 20:23 - Gündem

Yeşilay depremden etkilenen çocuk ve ebeveynleri için kriz rehberi yayınladı

2023-02-23 13:54 - Gündem

Iraklı Türkmen kuyumcu ustası yaklaşık 30 yıldır "altını hat sanatıyla" buluşturuyor

2023-02-25 15:28 - Çevre-Hayat

Hatay'da 5 aylık Asya bebeği kurtaran madenci: Hiç korku olmadan oraya girdik

2023-02-23 12:55 - Çevre-Hayat

Malatya'da depremden sonra otoparka çekilen araçlar görüntülendi

2023-02-23 13:03 - Gündem

Iğdır Üniversitesi arama kurtarma ekibi, Çinli ekiple diyaloğunu anlattı

2023-02-27 16:58 - Çevre-Hayat

Türk futbolunun efsane isimlerinden Ziya Şengül, vefat etti

2023-02-26 13:53 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye 2025'te fındık ihracatından 2,2 milyar doların üzerinde gelir sağladı

18:42 - Ekonomi

Borsa günü rekor seviyeden tamamladı

18:37 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da gong ARF Bio Yenilenebilir Enerji için çaldı

16:17 - Ekonomi

ABD'li petrol şirketlerinin hisseleri Trump'ın Venezuela müdahalesiyle yükseldi

13:37 - Ekonomi

Otomotiv şirketleri geçen yıl borsada düşük viteste ilerledi

13:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump yönetimi Amerikan petrol şirketleriyle Venezuela konusunda görüşmelere başladı

01:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü

00:23 - Gündem

Başkentte kesintiler nedeniyle içme suyu çeşmelerden sağlanıyor

23:57 - Gündem

Grönland, ABD ile diyaloğu sürdürme niyetinde olduklarını belirtti

23:53 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, suikast iddialarının ardından Şam'da market alışverişi yaptı

23:47 - Dünya