?>

DSÖ: Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne 99 bin M çiçeği aşısı teslim edildi

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği (mpox) virüsü vakalarının yaygın olarak görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne (KDC) 99 bin M çiçeği aşısının teslim edildiğini bildirdi.

Sağlık - 1 yıl önce

Cenevre

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan, aşıların KDC'ye ulaştırılmasına ilişkin paylaşımda bulundu.

KDC'ye 99 bin aşının ulaştırıldığını ve bunun "çok iyi bir gelişme" olduğunu kaydeden Ghebreyesus, "Bu hafta sonu 101 bin ilave doz aşının daha KDC'ye teslim edilmesi bekleniyor." ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, DSÖ ve ortaklarının, KDC hükümetinin vaka tespiti, temas takibi, hedefli aşılama ve toplumun bu mücadeleye katılması yönünde kapsamlı "sağlık acil durum müdahalesini" desteklediğini belirterek, dayanışma ve aşı paylaşımı için Avrupa Birliği'ne teşekkür etti.

- M çiçeği virüsü

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs, genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.

M çiçeği virüsü, 14 Ağustos'ta DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sinan Ateş kumpası çöktü! -Selim Çoraklı yazdı-

2024-09-03 21:51 - En Son Yazılar

Filipinler'de fırtına ve yağış hayatı olumsuz etkiledi

2024-09-02 13:23 - Dünya

Ağrı Dağı'nın bitki örtüsü araştırılıyor

2024-09-04 12:28 - Teknoloji

Arnavutköy’de balıkçılar denize açıldı

2024-09-01 03:58 - Gündem

Sağlık Bakanlığından teknoloji bağımlılığı açıklaması

2024-09-05 18:18 - Sağlık

MKE Ankaragücü'nde "birlik beraberlik" vurgusu

2024-09-03 11:53 - Spor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Sivas Kongresi'nin 105. yılını kutladı

2024-09-04 13:32 - Gündem

DSÖ: Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne 99 bin M çiçeği aşısı teslim edildi

2024-09-05 19:13 - Sağlık

İngiltere'de Gazze'ye destek veren 5 bağımsız milletvekili parlamentoda ittifak kurdu

2024-09-02 22:52 - Dünya

Kocaeli'de yeni sezonun ilk balık mezatı yapıldı

2024-09-01 10:43 - Ekonomi

İlgili Haberler

Uzmanından sarsılmış bebek sendromu için "erken müdahale" uyarısı

15:58 - Sağlık

Akciğer kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

12:57 - Sağlık

Göz tansiyonu ve katarakt, şeker hastalarında daha fazla görülüyor

15:18 - Sağlık

Mardinli genç kız kadavradan böbrek nakliyle diyalizden kurtuldu

12:52 - Sağlık

Kırgızistanlı aplastik anemi hastası çocuk, annesinden alınan kök hücreyle sağlığına kavuştu

12:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD bazı tarımsal ürünlere gümrük vergisi muafiyeti getirdi

01:57 - Dünya

1915 Çanakkale Köprüsü Dünya Diyabet Günü nedeniyle maviye büründü

01:02 - Gündem

Bakan Kurum: Yüzyılın Konut Projesi'ne 2 milyon 879 bin geçerli başvuru yapıldı

00:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgemizdeki 350 bininci konutumuzu hak sahiplerine teslim edeceğiz

23:37 - Gündem

TEFAS'ta TL nakit yükümlülük yerine getirme saati uzatıldı

22:52 - Ekonomi