?>

DSÖ: 30'lu yaşlarda sigarayı bırakanlarda yaşam süresi yaklaşık 10 yıl artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 30'lu yaşlarda sigarayı bırakanların yaşam süresinin, sigara içmeye devam edenlerle kıyaslandığında yaklaşık 10 yıl arttığını, bu kişilerin yaklaşık 2-12 hafta içinde dolaşımının düzeldiğini bildirdi.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin 31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü dolayısıyla DSÖ'den derlediği verilere göre, tütün ürünü kullanımı, her yıl milyonlarca insanın sağlığını ve yaşamını kaybetmesine sebep olan önlenebilir risk faktörlerinin başında geliyor.

Dünyada genelinde 1,3 milyar tütün ürünü kullanıcısının yüzde 80'inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. Tütün ürünü kullananların yaklaşık yarısı, tütün kullanımıyla ilişkili hastalıklar nedeniyle beklenen yaşam süresinden daha erken dönemde hayatını kaybediyor.

Her yıl tütün ürünü kullanımına bağlı yaşamını kaybeden 8 milyondan fazla kişinin yaklaşık 1,3 milyonunu, kullanmadığı halde tütünün dumanına maruz kalanlar oluşturuyor.

Tütün dumanından yaklaşık 700 milyon çocuk etkileniyor. Her yıl 65 bin çocuk, pasif etkilenimin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle 5 yaşından önce yaşamını yitiriyor.

Ekonomik kaybın yıllık 1,4 trilyon dolar olduğu öngörülüyor

Tütün endüstrisi, sigara, pipo, puro gibi tütün ürünlerinin yanı sıra elektronik sigara, nargile, meyve aromaları, mentol topları gibi ürünlerle çeşitlilik sağlayarak tütün bağımlılığının sürdürülmesini sağlamaya çalışıyor. DSÖ, bu ürünlerin tamamının sağlığı tehdit ettiğine dikkati çekiyor.

Tütün ürünleri sağlığın yanı sıra ekonomiye de zarar veriyor. DSÖ, tütün ürünü kullanımına bağlı ekonomik kaybın yıllık 1,4 trilyon dolar olduğunu öngörüyor.

Çevreye de zarar veren sigara izmaritleri, dünyada en yaygın atılan atıkları oluşturuyor. İzmaritlerdeki kimyasallar ve elektronik sigara atıkları, su ve toprağa sızarak doğaya zarar veriyor.

Tütün endüstrisi, sigara üretimi için yıllık yaklaşık 600 milyon ağaç kesilmesinden sorumlu tutuluyor.

İlk sigara bırakma gününden itibaren sağlık verileri iyileşiyor

Bu bağımlılıktan kurtulmak sağlık, sosyal, ekonomik ve çevresel pek çok kazanç elde edilmesine olanak sağlıyor.

DSÖ, 30'lu yaşlarda sigarayı bırakanların yaşam süresinin, sigara içmeye devam edenlere göre yaklaşık 10 yıl arttığına dikkati çekiyor.

İlk sigara bırakma gününden itibaren yüksek kalp atış hızı, kan basıncı, karbonmonoksit seviyesi normale dönüyor ve zamanla bağışıklık sistemi güçleniyor. Yaklaşık 2-12 hafta içinde dolaşım düzeliyor, akciğer kapasitesi artıyor.

"ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ile canlı destek sağlanıyor"

Sağlık Bakanlığınca tütün ürünü kullananlara, bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek veriliyor.

ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, 7 gün 24 saat kesintisiz ve canlı destek sağlıyor. Danışma Hattını arayan bireyler, motivasyonel görüşmelerle bırakma girişiminde bulunmaları için teşvik ediliyor.

Nikotin bağımlılık düzeyini belirlemek amacıyla nikotin bağımlılık testi uygulanan kişilere, bağımlılık düzeyine göre sigara bırakma planı hazırlanıyor, sigara bırakma sürecinde rehberlik ediliyor ve nikotin yoksunluk belirtileriyle baş etmeye yönelik davranış değişiklikleri hakkında danışmanlık veriliyor.

Nikotin bağımlılık düzeyi daha yüksek olanlar, sigara bırakma hizmeti sunan sağlık birimleri hakkında bilgilendiriliyor ve sigara bırakma polikliniklerine yönlendiriliyor. Bu kişilerin randevusu Danışma Hattı tarafından alınıyor.

Sigara bırakma planı yapılanların onay vermeleri halinde Danışma Hattı tarafından yapılan geri dönüş aramalarıyla, bu kişiler bir yıl boyunca takip ediliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Alman ekonomisi özel tüketimin düşmesiyle resesyona girdi

2023-05-25 10:48 - Ekonomi

Gri balıkçılın kurbağa avı kameraya takıldı

2023-05-23 13:48 - Çevre-Hayat

Bakan Soylu: Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, bu ülkenin dağlarında bir tek terörist bırakm

2023-05-23 23:27 - Gündem

Judoda 12 sporcu 2024 Paris için kota alma yolunda ilerliyor

2023-05-29 11:43 - Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi'nde şampiyon İzmir'de belli olacak

2023-05-24 16:33 - Spor

Melbet Türkiye'nin En İyi Online spor Sitesi

2023-05-29 12:02 - Yerel haber-Şirket Haber

Bursa Büyükşehir Belediyesinin Hatay'daki konteyner kentlerinde 10 bine yakın afetzede konaklıy

2023-05-25 13:52 - Gündem

Adıyaman'da ağır hasarlı yapıların yıkımına başlandı

2023-05-24 12:03 - Gündem

BDDK'dan bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin açıklama

2023-05-24 22:27 - Ekonomi

ABD'den yapay zeka teknolojisinin eğitime etkisine dair yeni yol haritası

2023-05-24 12:28 - Teknoloji

İlgili Haberler

Eğitim yöntemleri farklı da olsa kadınlarda kanserle ilgili farkındalık artıyor

13:07 - Sağlık

Edirne'nin sağlık neferleri, 2 bin 510 hastaya evinde hizmet veriyor

12:27 - Sağlık

Uzmanından "sahte güneş gözlüğü" uyarısı

12:23 - Sağlık

DSÖ: Suriye'de yaklaşık 16 milyon kişi acil insani sağlık desteğine ihtiyaç duyuyor

20:48 - Sağlık

Obezite, Alzheimer riskini artırıyor

15:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Antalya'da yapılacak NATO Toplantısı için Türkiye'ye gelecek

17:08 - Dünya

Diyarbakır anneleri "Anneler Günü"nde de evlat nöbetinde

16:58 - Gündem

Bakan Göktaş: Kadının her alanda güçlenmesi bizim için çok kıymetli

16:47 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik: Cumhurbaşkanımızın ilkeli barış diplomasisi en güvenilir iradedir

16:43 - Siyaset

İran ile ABD arasında Umman'da yapılan dördüncü tur görüşmeler sona erdi

16:32 - Dünya