?>

Dövmeli kadınlar, binlerce yıllık geleneği yıkmak istiyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde binlerce yıllık geleneğin peşinden giderek, gençlik yıllarında vücutlarının çeşitli bölgelerine dövme yaptıran kadınlar, bunun pişmanlığını yaşıyor. Yıllar önce büyük acılar çekmelerine rağmen iğneyle vücutlarına çeşitli figürler

Gündem - 8 yıl önce

Mardin’in Kızıltepe ile Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçelerinde yoğunlukta olmak üzere Güneydoğu’nun kırsal kesimlerinde yaşayan birçok kadın, yıllar önce güzellik, sağlık, güç ve bolluk getirdiği düşüncesiyle başta yüz, el, bacak ve boyun olmak üzere vücutlarının çeşitli bölgelerine yaptırdıkları figürlerle, Kürtçe’de “Deg” olarak adlandırılan binlerce yıllık dövme geleneğini günümüze kadar taşıdı. Gençlik yıllarında, yeni kız çocuğu doğurmuş anneden aldıkları süt ile çıra külünü karıştırarak, büyük acılar çekmelerine rağmen iğneyle vücutlarına çeşitli semboller yapan kadınlar, pişman olduklarını belirterek, binlerce yıllık geleneği yıkmak istiyor. Kadınlar, gençlerin dövme yaptırmamalarını öneriyor.

“Gizlice yapıyorduk, kimse bilmiyordu”

75 yaşındaki Zekiye Ertaş, eskiden gazlı çıralardan elde ettikleri külü, anne sütüyle karıştırıp, iğneyle vücutlarına işlediklerini belirterek, “Bu işlem çok acıtıyor ve oldukça kanlı bir işlem. 3 defada yapılıyor. Küçük yaşlarda yapıyorduk. Anne ve babamızdan korktuğumuz için gizlice yapıyorduk ve kimse bilmiyordu. Görünce kızıyorlardı bize” dedi.

“Kimsenin yapmasını önermiyorum”

Aynı yaşlardaki Fatma Ertaş, dövmelerini çocuk aklıyla yaptıklarını anlatarak, “Kül, tavuğun safrası ve anne sütünü karıştırarak yapıyorduk. O zamanın aklı ile yapıyorduk. Çok pişmanım. Daha önce de Suriyeli göçmenler buraya gelip yapıyorlardı. Dövmeleri yapmaları için onlara sabun ve ekmek veriyorduk. Ama şuanda kimsenin yapmasını önermiyorum” diye konuştu.

“Kızlarımıza kızıyoruz, ‘yapmayın’ diyoruz”

90 yaşındaki İslim Dağtekin, dövmeleri güzellik olması ve nazar değmemesi için yaptıklarını anlatarak, “Cahildik, bilmiyorduk. Şimdi kızlarımıza kızıyoruz, ‘Yapmayın’ diyoruz. Biz tek değil bütün kadınlar yapıyordu. Birkaç gün şişiyordu sonra iyileşiyordu” ifadelerinde bulundu.

Hedla Ertaş ise dövmeyi adet olduğu gerekçesiyle yaptıklarını aktararak, “Çocuktuk, o dönem herkes yapıyordu, biz de yaptık” dedi.

Diler Erbeyi  

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cinayet anı kamerada| Kütahya haberleri

2017-12-09 06:32 - Asayiş

İsrailli aşırıcı örgütten Aksa'ya 'toplu baskın' çağrısı

2017-12-10 19:23 - Genel

UEFA Uluslar Ligi'nde torbalar belli oldu

2017-12-08 05:02 - Spor

Katar Emiri Şeyh Al Sani İstanbul'a geldi

2017-12-12 21:02 - Gündem

Dövmeli kadınlar, binlerce yıllık geleneği yıkmak istiyor

2017-12-13 00:12 - Gündem

Yeni Galata Köprüsü trafiğe kapatılacak

2017-12-11 18:40 - Genel

Yemen, ABD'nin Kudüs kararını kabul etmiyor

2017-12-07 19:47 - Dünya

Mariano'dan Galatasaray'a kötü haber

2017-12-10 19:32 - Spor

2017 Nobel ödülleri sahiplerine verildi

2017-12-11 03:22 - Dünya

CHP'de 14 il ve 835 ilçe kongresi tamamlandı

2017-12-12 15:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Karabük'te çıkan orman yangını kontrol altına alındı

22:47 - Gündem

İstanbul'da Hukukçular Derneğinden "Terörsüz Türkiye ve Hukuk" paneli

21:48 - Gündem

Karabük'te çıkan orman yangını büyük oranda kontrol altına alındı

21:07 - Gündem

"Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında Meclis'teki komisyonun ilk toplantısı yapıldı

20:58 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Fidan'ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı

20:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Avusturya'da yüzlerce Filistin destekçisi, İsrail'in yaptığı soykırımı protesto etti

22:58 - Dünya

Bordo-mavililerin prensipte anlaşmaya vardığı Kazeem Olaigbe, Trabzon'a geldi

22:53 - Spor

Karabük'te çıkan orman yangını kontrol altına alındı

22:47 - Gündem

İstanbul'da Hukukçular Derneğinden "Terörsüz Türkiye ve Hukuk" paneli

21:48 - Gündem

Filistinli 13 yaşındaki Tamir Şuhaybir Gazze'de annesinin kollarında açlıktan öldü

21:22 - Dünya