?>

Dondurucu soğuğa rağmen su kuşları göç etmedi

KuzeyDoğa Derneği üyeleri, Kars'taki sulak alanlarda yaptığı çalışmada, 21 türden su kuşunun çetin kışa rağmen göç etmediğini tespit etti.

Gündem - 6 yıl önce

Kars

Hava sıcaklığının sıfırın altında 25 dereceye kadar düştüğü Kars'ta KuzeyDoğa Derneği üyeleri, Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS) çalışması yaptı.

Birçok dere ve göletin buzla kaplandığı kentte, termal su kaynağıyla beslenmesi nedeniyle donmayan Çerme Barajı bölgesinde çalışma yapan dernek üyeleri, teleskop ve dürbün yardımıyla kuş sayımı gerçekleştirdi.

Ekipler, çalışmalarında 21 türden su kuşunun bölgeden göç etmediğini gözlemledi.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış ortasında kuş sayımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çoban, şöyle konuştu:

"Doğu Anadolu Bölgesi'nde dondurucu soğuklar etkili oluyor. Kars'ta soğuk havaya rağmen suyun donmadığı, açık olan yerler var. Bu alanları da göç etmeyen ve halen burada kalan su kuşları kullanıyor. Tüm dünyada ocak-şubat arasında su kuşu nüfusunun ortaya çıkartılması amacıyla planlanan bir çalışma var. Bu kapsamda biz de çalışma yürüttük. Burada gri balıkçıl kuş gördük. Daha önceki alanlarda sakarmeke, yeşil başlı ördek gibi türleri buz tutmayan alanlarda saydık. Kars bölgesinde yaptığımız çalışmada şimdiye kadar 21 türden 852 su kuşunu tespit ettik."

Elde edilen veriler Bakanlık yetkilileriyle paylaşılıyor

Çoban, tespit ettikleri kuşları kayıt altına aldıklarını belirterek, bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile paylaşacaklarını dile getirdi.

Çalışmayla dünyadaki su kuşu sayısının belirlendiğini aktaran Çoban, "Hangi türlerin tehlike altına girdiği, hangilerinin durumlarının daha iyi gittiğiyle ilgili bilgiler edinmeye başlıyoruz. Bizim için bu şartlarda çalışmak zor. Sabahları araçları çalıştıramıyoruz ve bu da bizim çalışmaları aksatabiliyor. Ama uygun ekipman ve dönüşümlü çalışarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Çoban, yaz mevsiminde kuş cenneti olarak anılan bölgede kış mevsiminde de kuş türlerini görmenin kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Moskova'daki Azerbaycan halkı "Kanlı Ocak" kurbanlarını andı

2020-01-21 07:52 - Özel Haber

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Alman Bild'e konuştu

2020-01-23 09:14 - Genel

Kolombiya'da genel grev protestolarında göstericilerle polis çatıştı

2020-01-22 13:02 - Dünya

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü, Elazığ depremi ön inceleme raporu yayımladı

2020-01-26 02:52 - Gündem

TEKNOFEST'te bu yıl tarım teknolojileri de yarışacak

2020-01-21 14:17 - Teknoloji

Tüpraş İzmir Rafinerisi'ne enerji verimliliği ödülü

2020-01-22 18:08 - Ekonomi

Abdulfettah es-Sisi Londra'da protesto edildi

2020-01-20 23:42 - Dünya

Dondurucu soğuğa rağmen su kuşları göç etmedi

2020-01-27 15:02 - Gündem

Yeni Renault Clio Türkiye'de satışa çıkıyor

2020-01-26 13:13 - Genel

Boyner'den mağazadan eve paket teslimatı hizmeti

2020-01-20 15:14 - Genel

İlgili Haberler

Balıkesir'de arazide çıkan yangın kontrol altında

23:13 - Gündem

İzmir'in Foça ilçesinde 7 saat su kesintisi uygulanacak

21:23 - Gündem

Türk Kızılay ile Türkiye Acil Tıp Vakfı arasında işbirliği protokolü imzalandı

20:02 - Gündem

Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk kritik seviyelerde

19:33 - Gündem

Çanakkale'de orman dışı alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

19:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Küresel yarı iletken satışları ikinci çeyrekte yüzde 7,8 arttı

01:53 - Dünya

UEFA Konferans Ligi'nde 3. eleme turu heyecanı başlayacak

00:28 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

00:23 - Spor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

00:22 - Spor

İsrail'in ablukasını kırmak için onlarca teknelik yardım filosu Gazze'ye doğru yola çıkacak

23:47 - Dünya