?>

Doktor tavsiyesiyle başladığı cam sanatını 5 bin çocukla buluşturdu

Kültür ve Turizm Bakanlığınca "somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı" ünvanı verilen 53 yaşındaki Yasemin Dikmen, Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi'nde kurduğu atölyede çocuklara geleneksel cam sanatını tanıtıp bu mirası gelecek nesillere aktarıyor.

Çevre-Hayat - 1 gün önce

Eskisehir

Eskişehir'de mali müşavirlik yaparken geçirdiği beyin kanamasının ardından cam sanatına yönelerek, Kültür ve Turizm Bakanlığınca "somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı" ünvanı verilen 53 yaşındaki Yasemin Dikmen, Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi'nde kurduğu atölyede çocuklara geleneksel cam sanatını tanıtıp bu mirası gelecek nesillere aktarıyor.

????

Sağlık sorunu nedeniyle 24 yıllık mali müşavirlik mesleğine son veren Dikmen, doktorunun tavsiyesiyle boş zamanlarını değerlendirmek için yeni hobiler edinmeye başladı.

Cam sanatına ilgi duyan Dikmen, 2016 yılında bu alana yöneldi. Ateşte şekillenen camın yaratıcı süreci onu derinden etkiledi.

Çeşitli atölyelere katılarak teknik bilgi edinen Dikmen, kısa sürede bu alanda uzmanlaştı. Cam sanatıyla ilgili birikimini artırırken, geleneksel cam sanatını koruyup yaşatma amacıyla eğitim vermeye karar veren Dikmen, 2017 yılında Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi'nde açtığı atölyesinde çocuklara yönelik kurslar düzenlemeye başladı.

Atölyesinde 6 yaş ve üzeri çocuklara cam sanatının temel tekniklerini öğreten Dikmen, hem bölgedeki kültürel mirasın canlı tutulmasına katkı sağlıyor hem de genç nesillere sanatı sevdirerek geleceğe aktarıyor.

Bugüne kadar yaklaşık 5 bin çocuğa cam sanatını öğreten Yasemin Dikmen, özel gereksinimli çocuklara da dersler verdiğini ve çocukların kendisine gençlik ile enerji aşıladığını söyledi.

Oğluna 8 yaşından itibaren cam sanatını öğretmeye başladığını belirten Dikmen, "Oğlum şu an 16 yaşında, Türkiye'nin en genç cam sanatçısı. Ona bu güzel sanatı öğretirken neden diğer çocuklara da öğretmeyeyim diye düşündüm. Şimdi tüm çocuklara camın güzelliğini yaşamalarını, görmelerini sağlamaya çalışıyorum." dedi.

Dikmen, çocuklara yönelik etkinliklere gönüllü olarak katıldığını belirtti.

Çocukların ateşi gördüklerinde camın büyüsüne kapıldığını dile getiren Dikmen, "O kadar güzel öğrencilerim var ki cama şimdiden gönül verdiler, ileride bizim peşimizden gelecek çok hevesli öğrencilerim var. Bu benim için büyük bir mutluluk kaynağı." diye konuştu.

"Cam ateşle buluştuğunda adeta büyülüyor"

Alevle çalışmanın zaman zaman yanıklara yol açtığını dile getiren Dikmen, "Alevle çalıştığımız için bazen zorlanıyoruz. Bu iş bir aşk işi, önce bu işe aşık olmalısınız, camı çok sevmelisiniz ki bunu korkmadan yapabilesiniz. Cam çok güzel bir aşk. Cam ateşle buluştuğunda adeta büyülüyor. O büyüye kapıldığınız zaman bir daha bırakamıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Dikmen, camla yapılan el sanatlarıyla ilgili açılan kursların halk eğitim merkezlerinde ve çeşitli atölyelerde yoğun ilgi gördüğünü belirterek, kursiyerlerinin yüzde 80'ini kadınların oluşturduğunu kaydetti.

Kullandığı camların özelliklerine de değinen Dikmen, şöyle devam etti:

"Yumuşak camlarla çalışıyoruz. Bu camlar 1200 derecede, alevde şekillendiriliyor. Kalıp kullanmadan, sadece 'maşa' ve küçük 'bistüri' modelleriyle çalışıyoruz. 'Şaloma' dediğimiz ateşle camı eritmek için kullandığımız bir aletimiz var. Ayrıca 'borosilikat cam' dediğimiz üfleme tekniklerinin uygulandığı cam türü de var. Atölyemde yaptığımız vazolar, kuş figürleri, kadehler gibi pek çok çalışma bu tekniklerle hazırlanıyor. Bizim için en önemli parçalar ise kaybolmaya yüz tutmuş nazar boncuğu gibi geleneksel sanatlar. Bunları yaşatmaya çalışıyoruz."

Dikmen, Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi'nin sanat için çok uygun ve yoğun ilgi gören bir yer olduğunu kaydederek, ateşi gören insanların etrafına toplandığını ve hem yerli hem de yabancı turistlerin kendisine büyük ilgi gösterdiğine dikkati çekti.

Kullanılan malzemelerin büyük kısmının yurt dışından temin edildiğini anlatan Dikmen, camların genellikle ABD, Çekya ve İtalya'dan geldiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Health Life kurucusu Cihan Kılıç Aydın: Şifa turizminde ‘Anadolu Şifası’ artık bir dünya markası olmalı!

2025-05-26 23:53 - Özel Haber

Ankara'da terör örgütleri DEAŞ ve FETÖ'ye yönelik soruşturmada 18 gözaltı kararı

2025-05-27 08:48 - Asayiş

Berlin'de 'Türk Mutfağı Haftası' kapsamında geleneksel lezzetler tanıtıldı

2025-05-23 08:52 - Magazin

İzmir'deki "Uzaktan Aşı Danışmanlığı Polikliniği" ebeveynlerin aşı tereddüdünü gidere

2025-05-22 11:48 - Sağlık

ABD'nin Chicago kentinde 'Türk Festivali' başladı

2025-05-24 09:27 - Magazin

Avrupa Güreş Federasyonu'nda ilk Azerbaycanlı üye: Yusif Abbasov

2025-05-24 07:06 - Özel Haber

70'lerin trafik polisi üniforması ve klasik aracıyla İstanbul'u geziyor

2025-05-23 12:23 - Magazin

Rusya KGT Başkanı H. Enes Karahan’dan Moskova’da Vietnam taziyesi

2025-05-24 19:21 - Özel Haber

Beynine pıhtı atan ve Danca iletişim kuran hasta unuttuğu Türkçeyi konuşmaya başladı

2025-05-23 12:38 - Sağlık

ALS hastalığında genetik temelli yeni tedavi stratejisi üzerinde çalışılıyor

2025-05-24 12:53 - Sağlık

İlgili Haberler

Dünya turu hayaline pedal çevirerek 29 ülkeyi bisikletle gezdi

14:12 - Çevre-Hayat

Filmlerden etkilenerek başladığı karatede Balkan şampiyonluğu hedefliyor

14:02 - Çevre-Hayat

Türkiye'de 34'ü endemik 57 ters lale türü yetişiyor

13:57 - Çevre-Hayat

Fen bilimleri öğretmeni şehir şehir dolaşıp teleskopla gözlem etkinliği düzenliyor

12:58 - Çevre-Hayat

Kars'ta 2 bin 237 rakımlı Çalı Gölü, mayısta 137 kuş türünü ağırladı

12:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kocaelispor, teknik direktör Selçuk İnan ile "prensipte" anlaştı

20:43 - Spor

Bilim insanları, Amerika kıtasında 6 bin yıl önce yaşamış yeni bir insan grubu keşfetti

20:38 - Dünya

Suriye ve Moritanya haber ajansları SANA ve AMI, Akdeniz Haber Ajansları Birliğine yeniden üye oldu

20:18 - Medya

Süper Lig'de yarın oynanacak maçların hakemleri belli oldu

20:12 - Spor

Trump yönetimi, tarife davasını Yüksek Mahkemeye taşıyabileceğini bildirdi

20:08 - Ekonomi