Doğu'da arıcıları geçen yıl yağış bu yıl da kuraklık vurdu

Türkiye'nin önemli bal üretim merkezinden Doğu Anadolu Bölgesi'nde geçen yıl arı üreticileri yağış nedeniyle bal üretiminde sıkıntı yaşarken bu yıl da aşırı sıcaklar nedeniyle zor bir sezon geçiriyor.

Gündem - 7 yıl önce

Kars
Türkiye'nin önemli bal üretim merkezinden Doğu Anadolu Bölgesi'nde geçen yıl yağış nedeniyle yeterince bal üretemeyen arıcılar, bu yıl da aşırı sıcaklar nedeniyle zor bir sezon geçiriyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kuraklık, tarım alanlarının yanı sıra arıcılığı da olumsuz etkiledi. Geçen yıl yoğun yağış nedeniyle bal veriminin yarı yarıya düştüğü bölgede, bu yıl da kuraklık nedeniyle aynı sıkıntılar yaşandı.
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıkması ve bölgenin yağış almaması nedeniyle ilkbaharda açan çiçeklerin erken kuruması yüzünden çiçeklerden verim alamayan arılar yeterince bal üretemedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Adem Ertaş, AA muhabirine, 2019'da Kars ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin kurak bir sezon geçirdiğini söyledi.
Bölgenin sezon içerisinde düzensiz yağış aldığını anımsatan Ertaş, "Zamanında yağması gereken yağışlar alınmadığı için sezon kurak gitti. Bu durumdan ilk ve en çok etkilenen sektörden biri arıcılıktır. Arıcılıkta rüzgarın yönü de önemli, rüzgar kuzeyden eserse soğuk olduğu, güneyden esince de çiçeğin nektarını kuruttuğu için arı bal yapamaz. Arı aşırı yağmur ya da kurak olursa da bal alamaz." dedi.
"Arıcılara sağlanan krediler yapılandırılsın" talebi
Ertaş, arıcılığın hassas sektör olduğunu ve hava durumundan etkilendiğini ifade ederek, "Arıcılık biraz sıkıntılı sektör, herkesin yapabileceği meslek değil. Her zaman böyle bollukla karşılanabilecek bir durum değil. O yüzden bu yılki kuraklık arıcılığı etkiledi. Arıcılarımız bu yıl büyük sıkıntı içerisinde, kimi işletme, kimi yatırım kredileri çekmiş ancak bu yıl bal olmayınca çiftçilerimiz ödemekte zorluk çekiyor." diye konuştu.
Çiftçilerin kredilerinin ertelenmesini isteyen Ertaş, şöyle devam etti:
"Tüm Kars ve Doğu Anadolu'da arıcıların kuraklıktan etkilenmesi dolayıyla kredilerin en azından yapılandırılması lazım. Bu yıl kurak gitti, gelecek yıl da kurak olmayacak diye bir şey yok. Önümüzü görebilmemiz için krediler yapılandırılırsa, 5 yıllık vade içinde taksitlere bölünürse, faizsiz olursa çiftçinin önü de açılmış olacak. Krediler yapılandırılırsa traktör, işletme, yatırım kredisi kullanan olsun bu konularda sıkıntı çeken tüm çiftçilerimiz bir rahata kavuşmuş olacak."
Bal verimi 4'te bir düştü
Ertaş, bal üretiminde ciddi kayıpların yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Geçen yıl yağışlardan bu yıl da kuraklıktan dolayı rekolte düşüşü var. Normalde mevsimsel olarak şu an Doğu Anadolu Bölgesi'nde kovan başı 17 ile 25 kilogram olması gereken organik bal şu anda 4 veya 5 kilogram civarında, halen hasada başlanmadı, bal tamamen olgunlaştığında hasada başlanacak. Bölgemizi baz aldığımızda yüzde 75 oranında hasat kaybı var. Yani şu an her kovanda 20 kilogram bal olması gerekirken 5 kilogram var."
Kars'ta 35 yıldır arıcılık yapan Hüseyin Kaplan da ilkbaharda havanın soğuk geçtiğini ve arıların bundan etkilendiğini ifade ederek, "Bal oranımızda yüzde 50-60'ın üzerinde düşüş yaşandı. Geçen sene yağışlardan dolayı bu yıl da kuraklık nedeniyle mahsul alamadık. Doğada dengesizlik var arıcılar da bu durumdan olumsuz etkileniyor." değerlendirmesinde bulundu.
Kaplan, 3-4 yılda bir böyle zor sezon geçirdiklerini anımsatarak, "Geçen sene çok yağmur yağdı, arı dışarı çıkıp bal getiremedi. Bu sene kuraklık var şaşırdık kaldık, çoğu arkadaş arıcılığı bıraktı. Yaptığınız işten para kazanamasanız bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Bu yıl da yağmur düzgün yağmadığı için çiçekler kurudu, burası bal alma bölgesi ama iklim soğuk ve kurak gitti mi bal alamıyorsunuz." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus muhalif zehirlenme ihtimalinin incelenmesini istedi

2019-08-01 23:57 - Dünya

Ürdün Kralı'ndan 'iki devletli çözüm' vurgusu

2019-07-31 22:17 - Dünya

Netanyahu’dan Johnson’a 'İran’a karşı sert tavır' çağrısı

2019-08-04 10:27 - Dünya

Fırat’ın Doğusu’na Askerî Harekât başlıyor! Alınması gereken tedbirler var!

2019-07-31 09:53 - En Son Yazılar

Japonya'da sıcak havalar nedeniyle 11 kişi öldü

2019-07-30 12:32 - Dünya

Trabzonspor'un Avusturya kampı yarın sona eriyor

2019-07-28 15:35 - Spor

'Memur zammında makul sonucu tesis edeceğiz'

2019-08-01 17:47 - Siyaset

Ziraat Katılım finansman oranlarını indirdi

2019-08-02 19:36 - Ekonomi

Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan'ın şirket müdürlüğü iptal edildi

2019-08-02 19:47 - Siyaset

Doğu'da arıcıları geçen yıl yağış bu yıl da kuraklık vurdu

2019-08-04 15:22 - Gündem

İlgili Haberler

Riskli yapı tespitinde izlenecek yol ve dikkat edilmesi gerekenler

11:17 - Gündem

Uluslararası Sıfır Atık ve Sürdürülebilirlik Yarışması kataloğu yayımlandı

11:03 - Gündem

Alihan Kuriş çıkar amaçlı suç örgütüne yönelik operasyonda 30 gözaltı

10:12 - Gündem

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları için suç duyurusu

21:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Riskli yapı tespitinde izlenecek yol ve dikkat edilmesi gerekenler

11:17 - Gündem

Bakan Uraloğlu: Havalimanlarımızın yıllık yolcu kapasitesini 55 milyondan 397,4 milyonun üzerine çıkardık

11:08 - Siyaset

Türkiye'de temmuzda 123 bin 603 konut satıldı

10:57 - Ekonomi

Ödemeler dengesi verileri açıklandı

10:53 - Ekonomi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kuril Adaları'nı ziyaret etti

10:47 - Dünya