Doğaseverler yürüyüş etkinlikleriyle Muş'un güzelliklerini keşfediyor

Muş'ta faaliyet gösteren Genç Adımlar Derneği, son bir yılda gerçekleştirdiği 62 doğa yürüyüşüyle 1500'den fazla kişiye hem doğayla iç içe olma fırsatı sundu hem de hareketli yaşama özendirdi.

Çevre-Hayat - 10 ay önce

Muş
Kentte hem sağlıklı yaşama ve çevre bilincine dikkati çekmek hem de kentin güzelliklerini keşfetmek için etkinlikler organize eden dernek, kısa sürede geniş katılımcı kitlesine ulaştı.
????
Doğayla iç içe olmak ve Muş'un güzelliklerini görmek isteyen doğaseverler, derneğin organize ettiği etkinlik kapsamında her hafta farklı bir bölgeye giderek yürüyüş yaptı.

Bu sayede hareketli yaşama dikkati çeken dernek üyeleri ve doğaseverlerin son rotası, kente 30 kilometre uzaklıktaki Mercimekkale köyü bölgesi oldu.
Farklı meslek gruplarından bir araya gelen ve Erasmus programı kapsamında yurt dışından gelen gençlerin de aralarında bulunduğu 30 doğasever, Murat Nehri kıyısında 5 kilometrelik yürüyüş yaptı.
Mercimekkale Höyüğü'ndeki mesire alanında şarkılar eşliğinde halay çeken doğaseverler, burada temizlik yaparak farkındalık oluşturmaya çalıştı.

Dernek Başkanı Sedat Özcan, bir yıldır düzenli doğa yürüyüşleri yaparak insanları hareketli yaşama teşvik etmeye çalıştıklarını söyledi.
Amaçlarının sadece yürümek değil Muş'un sahip olduğu doğal ve tarihi güzellikleri yeniden keşfetmek, tanıtmak ve korumak olduğunu ifade eden Özcan, şöyle konuştu:
"Kentimizin bilinmeyen ya da çok az bilinen güzelliklerini gün yüzüne çıkarmak bizler için büyük bir mutluluk. Her hafta farklı bir noktada doğa yürüyüşü organize ediyoruz. Bu yürüyüşlere sadece gençler değil, öğretmenler, doktorlar, esnaf, kamu çalışanları gibi farklı meslek gruplarından birçok kişi katılıyor. Bu çeşitlilik etkinliklerimizi daha da renkli hale getiriyor. Katılımcılar bir yandan doğayla buluşurken bir yandan da farklı insanlarla tanışıyor, dostluklar kuruyor. Böylece hem sağlıklı yaşam için adımlar atılıyor hem de güçlü bir sosyal bağ oluşuyor. Son bir yılda 62 doğa yürüyüşü gerçekleştirdik. Bu yürüyüşlere 1500'ün üzerinde katılım oldu. Bu rakam aslında insanların doğaya ne kadar özlem duyduğunu ve bu tür faaliyetlere ne kadar ihtiyaç olduğunu gösteriyor."

"Doğada olmak, insanın hem ruhunu hem de bedenini besliyor"

Yürüyüşler sırasında en çok insanların yüzündeki mutlulukla karşılaştıklarını anlatan Özcan, birçok katılımcının doğada attığı her adımın hayatına iyi geldiğine, ruhunu dinlendirdiğine ve gündelik yaşamın stresini azalttığına dair söylemlerde bulunduğunu dile getirdi.
Dernek olarak temel hedeflerinden birinin gençleri olumsuz etkilerden uzak tutmak olduğunu vurgulayan Özcan, şöyle devam etti:
"Günümüzde gençlerimizi kötü alışkanlıklardan, teknoloji bağımlılığından ya da farklı zararlı çevrelerden korumak için daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor. Bu anlamda doğa yürüyüşlerinin çok güçlü bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Doğada olmak, insanın hem ruhunu hem de bedenini besliyor. Bunun yanı sıra çevre bilinci de bizim için çok önemli. Yürüyüşlerimizde doğaya zarar vermemeye, aksine onu korumaya özen gösteriyoruz. Katılımcılarımıza çevre duyarlılığını aşılamak için çeşitli bilgilendirmeler yapıyoruz çünkü inanıyoruz ki doğa bize emanet ve onu korumak hepimizin sorumluluğu. Bizim için doğa yürüyüşleri sadece bir spor faaliyeti değil aynı zamanda sağlıklı yaşamı teşvik eden, insanları bir araya getiren, çevre bilincini artıran ve gençlerimizi geleceğe daha güçlü hazırlayan bir süreç."
Bundan sonra da Muş'un güzelliklerini keşfetmeye, tanıtmaya ve bu güzellikleri insanlarla paylaşmaya devam edeceklerini belirten Özcan, "Doğanın güzelliklerini adımlıyoruz ancak bununla yetinmiyoruz. Yürüyüşlerimizin ardından gezdiğimiz alanlarda çevremizi temizleyerek çöp topluyoruz. Bu hem doğaya olan borcumuzu ödemek hem de gençlere örnek olmak açısından çok kıymetli." dedi.

"Muş'un doğası çok güzel"

Fas'tan gelen Ayoub Ahnay, Uluslararası Onkoloji Günleri programına katılmak için kentte geldiğini ifade ederek, "Birçok ülkeden yabancı Muş'a geldi. Burada gönüllüyüz. Muş'u çok sevdim. Muş'un doğası çok güzel. Yürüyüşü düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Biz bu kadar güzel şeyler beklemiyorduk. Hava sıcaklığı iyi. Buranın manzarası da güzel." diye konuştu.
Azerbaycan'dan gelen Nergiz Axundova da "Erasmus programı kapsamında Muş'tayız. Güzel bir gün oldu. Doğasını ve manzarasını beğendim. Genç Adımlar Derneğine teşekkür ederim." dedi.
İspanya'dan gelen Youssef Aguerram, "Türkiye'nin ve Muş'un kültürünü seviyorum. Muş halkını da çok seviyorum. Yürüyüş grubuna teşekkür ederim." ifadesini kullandı.
Doğaseverden Emrah Akar da yürüyüş yapmayı ve açık havada vakit geçirmeyi çok sevdiğini belirtti.
Hareketli yaşamın önemine değinen Akar, "Günümüzün büyük kısmı oturarak geçiyor. Yarım saatlik bir yürüyüş bile hem bedenimize hem de ruhumuza çok iyi geliyor. Ben de elimden geldiğince her gün yürümeye çalışıyorum. Yürümek hem zihnimi dinlendiriyor hem de bana enerji veriyor. Herkese tavsiyem, fırsat buldukça yürüyün. Arabayı, telefonu, işleri bir kenara bırakın, temiz havayı içinize çekin. Unutmayın, en güzel terapi basit bir yürüyüşte gizli." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İklim değişikliği kahvenizin tadını kaçırabilir

2025-09-29 11:43 - Ekonomi

Polen analizleri uzun yıllar sonra bile faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasını sağlayabiliyor

2025-09-29 12:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Toprak Razgatlıoğlu, İspanya'daki ikinci ana yarışta 2. oldu

2025-09-28 16:32 - Spor

İsrail takımı, İtalya'daki bisiklet yarışından çıkarıldı

2025-09-30 17:57 - Spor

Niğde'deki barajların doluluk oranı kuraklık sebebiyle düştü

2025-10-03 12:27 - Çevre-Hayat

'Buğday Tanesi'ne Uluslararası Bodrum Film Festivali’nden ödül

2025-10-05 01:37 - Kültür Sanat

Kayısı bahçesine enerji üretimi ve verimi artırma hedefiyle güneş panelleri kuruldu

2025-09-29 11:59 - Çevre-Hayat

İzmir'de viyadükte asılı kalan tırın sürücüsü yaralandı

2025-09-29 15:27 - Asayiş

Ukrayna: Kiev bölgesine saldırı sonucu Çernobil Nükleer Santrali'nde elektrik kesintisi oluştu

2025-10-02 01:38 - Dünya

Atıkları dönüştüren huzurevi sakini bahçeyi sanat galerisine çevirdi

2025-09-28 12:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta 'Tuba' Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

TCMB Başkanı Karahan: 2026 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 28 olarak yukarı yönlü güncelledik

11:42 - Ekonomi

Fransa'da rekor seviyedeki sıcaklar nedeniyle 50 vilayette turuncu alarma geçildi

11:38 - Dünya

Demir yolu taşımacılığına yönelik yılın ilk yarısında 91 denetim yapıldı

11:33 - Ekonomi

ABD Savunma Bakanı Hegseth "Küba'ya yönelik askeri operasyon" mesajı verdi

11:28 - Dünya

ABD'li senatörler, USS Abraham Lincoln gemisindeki koşulların incelenmesini istedi

11:22 - Dünya