?>

'Diyabet böbrek yetmezliğinin en önemli sebebi'

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Birimi Nefroloji Sorumlusu Doç. Dr. Ruhi, hem gelişmiş ülkelerde hem de Türkiye'de böbrek yetmezliğinin en önemli ve birinci sırada yer alan sebebinin diyabet olduğunu söyledi.

Sağlık - 7 yıl önce

İSTANBUL - Hatice Şenses

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Birimi Nefroloji Sorumlusu Doç. Dr. Çağlar Ruhi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de organ nakli bekleyen çok sayıda hasta bulunduğunu söyledi.

Son verilere göre, Türkiye'de 60 binin üzerinde hastanın diyalize girdiğini dile getiren Ruhi, yıllık olarak da 3 bin 400 hastanın böbrek nakli şansı bulduğunu aktardı.

Doç. Dr. Ruhi, Türkiye'nin organ nakli açısından canlı vericide belli bir doygunluğa ulaştığını, nakillerin yüzde 80'inin canlı vericiden alınan organla yapıldığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Kadavra oranlarımız ise yıllar içerisinde sürekli gerilemekte. 2016 verilerine göre kadavradan organ bağışında yüzde 20'lere kadar gerilemiş durumdayız. Bizim bunu mutlaka tersine çevirmemiz lazım. Mutlaka kadavra donör sayımızı arttırmamız gerekiyor. Çünkü canlı vericide donör hem yeterli kaynağı sağlayamamakta hem de bununla daha yüksek sayılara çıkma şansımız kalmamakta. Burada önemli olan toplumun bilinçlenmesi, kadavra donöründen organ naklinde ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunun bilinmesidir."

"Böbrek yetmezliği sessiz ve derinden ilerliyor"

Doç. Dr. Ruhi, böbrek yetmezliğinin nedenlerine değinerek, "Hem gelişmiş ülkelerde hem de Türkiye'de böbrek yetmezliğinin en önemli, birinci sırada yer alan sebebi diyabettir. Diyabet sıklığı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, yenilenlere dikkat edilmemesi, hazır gıda kullanılması nedeniyle artan diyabet prevalansı, böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni." diye konuştu.

Bunların dışında polikistik böbrek hastalığı, özellikle genç yaş grubunda görülen ürolojik nedenlerin de böbrek yetmezliğinin en sık nedenleri arasında yer aldığını aktaran Ruhi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenlerle, her sağlıklı erişkinin en az yılda bir kez kan basıncı, kan şekeri ve böbrek fonksiyon kontrolünü yaptırması gereklidir. Çünkü böbrek yetmezliği oldukça sessiz ve derinden ilerler. Bulgu vermediği için sorundan hastanın haberi olmayabilir. Bazen, acil servise halsizlik gibi basit bir yakınmayla başvuran ancak diyaliz gerektirecek derecede böbrek yetersizliği olduğunu gördüğümüz hastalar olabiliyor.

Öte yandan kanlı idrar yapma, idrar miktarında azalma, sabahları uyanıldığında göz kapaklarında şişlik olması olası bir böbrek hastalığının işareti olabilir. Ancak vakaların yüzde 90'ında hastalık sessizce, belirti vermeden ilerleyebilir. O yüzden rutin sağlık taramalarının yapılması oldukça önemlidir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünya yetimlerinin acılarını fotoğraflarıyla anlatıyor

2018-02-02 17:02 - Kültür Sanat

Çin polisi aranan kişileri 'akıllı gözlük'le yakalayacak

2018-02-08 12:49 - Genel

'Diyabet böbrek yetmezliğinin en önemli sebebi'

2018-02-08 19:32 - Sağlık

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: Yasalar çıktıktan sonra yılda 500 bin konutu değiştireceğiz

2018-02-07 19:57 - Genel

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden atlayan kişinin cansız bedenine ulaşıldı

2018-02-07 00:02 - Asayiş

Almanya'da PYD/PKK yandaşlarının cami saldırıları sürüyor

2018-02-05 19:06 - Dünya

Anadolu Efes, Malaga deplasmanında

2018-02-07 16:02 - Spor

Brezilya’da köle gibi çalıştırılan binlerce kişi kurtarıldı

2018-02-07 23:37 - Dünya

'Hababam Sınıfı' tiyatro sahnesine taşındı

2018-02-04 13:02 - Kültür Sanat

İzmir'de FETÖ/PDY operasyonları: 18 gözaltı

2018-02-03 00:32 - Gündem

İlgili Haberler

Kilis'te 508 kişiye bağımlılıkla mücadele desteği verildi

12:33 - Sağlık

Van'ı "sağlık üssü" haline getirecek şehir hastanesi için çalışmalar başladı

12:17 - Sağlık

Gaziantep'te dar gelirli ailelere ücretsiz tüp bebek desteği

13:22 - Sağlık

Uzmanından "Kene riski şehirlerden çok kırsalda yüksek" uyarısı

13:18 - Sağlık

İhmal edilen gül hastalığı kalıcı damar sorunlarına neden oluyor

12:47 - Sağlık

Günün Manşetleri

Şampiyonlar Ligi'nde 1. eleme turu rövanş maçları başladı

00:42 - Spor

Beşiktaş'ın prensip anlaşmasına vardığı Kyle Walker-Peters, İstanbul'a gelecek

00:13 - Spor

UEFA Konferans Ligi 1. eleme turu rövanş mücadelesi başlayacak

00:07 - Spor

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar: Terörsüz güçlü ve büyük Türkiye'yi inşa ve ihya edec

23:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En Uzun Gece" destanının ilk temsiline katıldı

23:48 - Gündem