Dışişleri Bakanlığından AP'nin 2022 Türkiye Raporuna tepki

Açıklamada, "Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu bu rapor, AP’nin gerek ülkemizle ilişkiler gerek AB’nin geleceğine ilişkin her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının yansımasıdır." denildi.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara
Dışişleri Bakanlığınca Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 2022 Türkiye Raporuna tepki gösterilerek, "Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu bu rapor, AP’nin gerek ülkemizle ilişkiler gerek Avrupa Birliği’nin (AB) geleceğine ilişkin her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansımasıdır." ifadesi kullanıldı.
Avrupa Parlamentosunda 2022 Türkiye Raporu kabul edildi
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, AP'nin tavsiye kararı niteliğinde olan 2022 Türkiye Raporunun 13 Eylül'de AP Genel Kurulu’nda kabul edildiği belirtildi.
Raporun AP üyelerinin gündelik popülist siyasetin esiri olduklarını, hem AB’ye hem bölgeye yönelik doğru stratejik yaklaşım geliştirmekten ne kadar uzak kaldıklarını da gösterdiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu bu rapor, AP’nin gerek ülkemizle ilişkiler gerek AB’nin geleceğine ilişkin her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansımasıdır. Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresinin açıldığı, kıtamızın istikrarı ve güvenliği açısından böylesi kritik bir dönemde, AP’nin ilişkilerimizin belkemiği olan katılım müzakereleri yerine farklı arayışları gündeme getirmesini akıl dışı buluyoruz. Ayrıca AP’nin rapora dahil ettiği Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında belirli çevrelerin tek taraflı görüşlerini yansıtan, tarihi ve hukuki gerçekliklerden kopuk iddialarının, bizim için hiçbir hükmü bulunmamaktadır."
Gelecek dönemde Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile vize serbestisi diyaloğunun hızla tamamlanması Türkiye'nin AB ile ortak hedefi olduğuna dikkati çekilen açıklamada, bu konularda atılacak karşılıklı adımların Türkiye-AB ilişkilerini ve Türkiye'nin birliğe katılım sürecini yeni ve dinamik bir düzleme taşıyacağına işaret edildi.
Türkiye'nin güvenlik, enerji, iklim değişikliği, göç, ticaret sapması ve ekonomik güçlükler başta olmak üzere mevcut tüm sınamalar karşısında AB’yi küresel güç haline getirecek potansiyele sahip olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu gerçeğin tespiti, bazı çevrelerin günlük çıkarlarına teslim olmayan vizyoner bir bakış açısıyla mümkündür." değerlendirmesi yapıldı.
Açıklamada, gelecek yıl AP seçimleri sonrasında oluşacak yeni Parlamentonun tarafsız, rasyonel ve yapıcı bakış açısıyla hareket edeceğinin ümit edildiği kaydedildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Uraloğlu: Trabzon Havalimanı'na yıl sonuna kadar 3240 metre uzunluğunda yeni pist yapacağ

2023-09-09 11:52 - Ekonomi

Borsa güne rekorla başladı

2023-09-08 10:10 - Ekonomi

60 saniyede ekonomide bugün (11 Eylül 2023)

2023-09-11 17:10 - Genel

Trabzonspor'un yeni transferi Nicolas Pepe Trabzon'a geldi

2023-09-11 02:23 - Spor

İçimizdeki… -Volkan Yaşar Berber yazdı-

2023-09-13 06:56 - En Son Yazılar

"Filenin Efeleri" yarın Slovenya ile karşılaşacak

2023-09-08 09:23 - Spor

İran'ın Paris Büyükelçiliğine saldırı

2023-09-09 22:48 - Dünya

TBMM Başkanvekili Bozdağ'dan CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu'na tepki

2023-09-10 00:52 - Siyaset

Türkiye Maarif Vakfı dünyada eğitim ağını genişletmeye devam ediyor

2023-09-12 09:37 - Gündem

81 ilde gençler ve aileler pazar günü sabah namazında buluşacak

2023-09-08 14:18 - Gündem

İlgili Haberler

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta "Tuba" Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Barıştan, istikrardan ve kardeşlikten yana tavır koymaya devam ediyoruz

12:13 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'de ilk kez bu kadar büyük bir ittifak ortamı oluştu

12:03 - Gündem

Orman yangınlarıyla mücadelede "mangal kültürü"nün değişmesi gerektiği değerlendirmesi

11:48 - Gündem

Bakan Kurum'dan COP31 diplomasisi

11:39 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde tarım arazilerini kimyasallarla kullanılamaz hale getiriyor

12:57 - Dünya

Pakistanlı kaynaklar, ABD ve İran'ın ateşkesi uzatmayı kabul ettiğini söyledi

12:52 - Dünya

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta "Tuba" Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Gündem

Lübnan, İsrail'in gerilimi tırmandırmasına rağmen "ateş altında" müzakerelerde ısrarc

12:42 - Dünya

Ukrayna: Rusya'daki Novorossiysk Deniz Üssü'ne saldırı düzenledik

12:32 - Dünya