?>

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye AGİT'in çalışmalarına katkı sunmaya devam edecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kovid-19 sürecinde uluslararası dayanışmanın ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını belirterek, "çok taraflılığın sağlam bir destekçisi" olan Türkiye'nin, AGİT'in çalışmalarına katkılarının süreceğini söyledi.

Siyaset - 5 yıl önce

Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, video konferans yöntemiyle düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 27. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda konuştu.

Bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle daha önce hiç görülmedik ekonomik ve sosyal zorluklarla karşı karşıya kalındığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Pandeminin bu sonuçları bize bir kez daha uluslararası dayanışma ve çok taraflı yaklaşımlara artan bir ihtiyaç olduğunu gösterdi.

Kurallara dayalı uluslararası düzenin temel direklerinden biri olan AGİT, bu zorluklara etkin bir şekilde yanıt vermeli ve sahadaki gerçeklere uyum sağlamalıdır." dedi.

AGİT bölgesinde bir dizi çatışmaya tanık olunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Dağlık Karabağ'daki durum bunlardan biridir. Son gelişmeler, Azerbaycan topraklarının 30 yıldır devam eden işgalinin sürdürülebilir olmadığını gösteriyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin her zaman uluslararası hukukun ve meşruiyetin yanında yer aldığının altını çizerek, "Minsk Grubu'nun bir üyesi olarak bu çatışmaya kalıcı bir çözüm bulmak için tüm çabaları desteklemeye kararlıyız.

Biz her zaman böyle bir çözümün uluslararası hukuka dayanması gerektiğini savunduk." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, her zaman böyle bir çözümün uluslararası hukuka, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve AGİT ilkelerine dayanması gerektiğini savunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, çözümün Azerbaycan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne dayanması gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, "Şimdi Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasındaki son anlaşmayla, otuz yılın ardından gerçek bir barış şansı var.

Bunun elbette bölgesel istikrarın yanı sıra Azerbaycan-Ermenistan ve Türkiye-Ermenistan ilişkileri üzerinde olumlu etkileri olacaktır.

Minsk Grubu'nun diğer üyelerini ve özellikle eş başkanları, müzakere edilmiş bir çözüme giden yolu baltalayacak siyasi amaçlı eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz." ifadesini kullandı.

"Türkiye, Ukrayna'nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne kararlılıkla bağlıdır"

Ukrayna ve çevresindeki durumun da önemli bir sorun olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Kırım'daki insan hakları ihlalleri ve Kırım Tatarlarının durumu endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Azerbaycan'da olduğu gibi, Türkiye, Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne kararlılıkla bağlıdır. AGİT'in bu konuda da oynayacağı önemli bir rol vardır. AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu, Büyükelçi Halit Çevik önderliğinde önemli bir görevi yerine getiriyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu yılın başında Avrupa Güvenlik İşbirliği Forumu'nun (AGİF) dönem başkanlığını yürüttüğünü hatırlatarak, kadınların ve barışın desteklendiği, güvenlik konularının öncelikli tutulduğu bir gündemle Forum'a katkı sunulduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, AGİT'in anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne ve ara buluculuğa yönelik çabalarına da katkıda bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, Kovid-19 salgını nedeniyle dijital platformda düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'nda da salgının çatışma dinamikleri ve ara buluculuk çabalarına etkisinin masaya yatırıldığını anlattı.

AGİT'e FETÖ uyarısı

Terör örgütlerinin, faaliyetlerini dönüştürüp çeşitlendirerek demokrasileri hedef aldığını hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bazı durumlarda kendilerini sivil toplum kuruluşu olarak tanıtıyorlar ve uluslararası platformları kötüye kullanıyorlar. Ne yazık ki bunun AGİT platformunda da olduğunu görüyoruz. FETÖ mensuplarının İnsani Boyut Uygulama Toplantılarına (HDIM) katılımı Türkiye için büyük bir endişe kaynağıdır.

Bu, sivil toplumun katılımını düzenleyen AGİT kurallarının ihlalidir. Aslında AGİT içinde bu konuda bir miktar ilerleme kaydettik, ancak hala somut ve tatmin edici bir sonuç yok. Bugün teröre karşı dayanışmamız her zamankinden daha önemli.

Terörle bağlantılı grupların AGİT platformlarını suistimal etmesine izin vermemeliyiz."

"Peygamberimize hakaret etmeyi hiçbir şey haklı gösteremez"

Çavuşoğlu, popülizm, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı, antisemitizm, sağ ve sol aşırılığın yükselişinin de demokrasiye, insan hakları ve ifade özgürlüğü gibi temel değerlere ve dinlere tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Dinlere saygı ve diğer özgürlükler arasında doğru bir denge kurulması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Peygamberimize hakaret etmeyi hiçbir şey haklı gösteremez. Siyasi liderlerin bu konuda özel bir sorumluluğu vardır." dedi.

Çavuşoğlu, güvenlik ve özgürlük arasında da doğru bir denge kurulması gerektiğine işaret ederek bu zorluklarla mücadelenin, AGİT gündeminin üst sıralarında yer alması gerektiğini söyledi.

AGİT Dönem Başkanlığı Tarafından Müslümanlara Karşı Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Paçacı ile diğer temsilciler Andrew Baker ve Regina Polak'ın çalışmalarına değer verdiklerini belirten Çavuşoğlu, "Türkiye, etkili çok taraflılığın sağlam bir destekçisi AGİT'in çalışmalarına katkı sunmaya devam edecek." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Siirt'te 5 büyüklüğünde deprem

2020-12-03 12:11 - Gündem

Kayseri'de golsüz beraberlik

2020-12-01 00:46 - Spor

Tarım Akademisi eğitimleri yoğun ilgi gördü

2020-12-01 17:07 - Genel

Kamu çalışanlarının mesai saatlerine düzenleme

2020-12-01 03:26 - Gündem

Dijital dönüşüm çağında robotların geleceği konuşuldu

2020-12-02 14:13 - Genel

Ankara'da ByLock operasyonu: 12 gözaltı

2020-12-01 12:46 - Gündem

Netflix, İstanbul'da ofis açacak

2020-12-03 13:33 - Genel

LG'den “organizasyon değişikliği“

2020-11-27 15:10 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye AGİT'in çalışmalarına katkı sunmaya devam edecek

2020-12-03 21:26 - Siyaset

Galatasaray deplasmanda kazandı

2020-11-29 01:51 - Gündem

İlgili Haberler

Bahçeli: Hiç kimse Cumhur İttifakı'nın arasına nifak tohumu saçamayacak

14:28 - Siyaset

Bakan Kurum'dan, Ankara'daki geri kazanım sanayi sitesine ilişkin paylaşım

13:37 - Siyaset

AK Parti'nin 'Türkiye Yüzyılı Buluşmaları' devam ediyor

12:52 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, TCG Anadolu'nun "Zafer Yolculuğu"na ilişkin paylaşım

00:03 - Siyaset

AK Parti'nin "Türkiye'nin Yeşil Dönüşüm Vizyonu" toplantılarının ilki İstanbul'da yapıldı

23:23 - Siyaset

Günün Manşetleri

Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki orman yangını büyük ölçüde kontrol altına alındı

09:43 - Gündem

İstanbul'da Gazze için dua programı düzenlendi

09:03 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Venezuela'da yüzlerce kişi, Maduro'nun çağrısıyla Ulusal Bolivarcı Milis Gücü'ne kayıt yaptırdı

08:47 - Dünya

Kahramanmaraş'ta 4,0 büyüklüğünde deprem

06:43 - Gündem

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde Gazze'deki 'açlık' protesto edildi

03:43 - Dünya