?>

"Dicle" ve "Fırat" ismi verilen öksüz kızıl tilki yavrularına titiz bakım

Diyarbakır'da Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, veteriner fakültesi öğrencilerinin "Dicle" ve "Fırat" ismini verdikleri iki öksüz tilki yavrusuna ev sahipliği yapıyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Diyarbakır

Çeşitli nedenlerle doğal yaşam alanlarında yaralanan, zehirlenen ve yardıma muhtaç hale gelen onlarca türde hayvan, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Dicle Üniversitesi (DÜ) işbirliğiyle kentte kurulan Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getiriliyor.

Sivas'ta ve Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde araç çarpması sonucu ölen iki kızıl tilkinin yavrusu vatandaşlarca arazide bulundu. Öksüz kalan yavrular, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerine teslim edildi.

Tilki yavruları, ilk kontrollerinin ardından ekiplerce Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine, DKMP Diyarbakır Şube Müdürlüğünde yaban hayvanları üzerine çalışma yürüten veteriner hekim Kasım Ertürk ve Emre Yalçın'a teslim edildi.

Koruma altına alınan yavrulara, merkezde uygulamalı eğitim gören Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencileri tarafından "Dicle" ve "Fırat" ismi verildi.

Bakımı yapılan tilki yavrularına biberonla süt, şırıngayla vitamin veriliyor, ciğerle beslenmeleri sağlanıyor.

"3-4 ay bakımlarını yapacağız"

Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alaeddin Kaya, AA muhabirine, merkeze getirilen yabani türlerin tedavilerini yaptıklarını, beslenmelerini sağladıklarını, rehabilite ederek onları yeniden doğal yaşam alanlarına kazandırdıklarını söyledi.

Kaya, yoğun olarak göçmen kuşlara ev sahipliği yapan merkeze memeli ve sürüngen türlerin de getirildiğini ifade etti.

Merkeze getirilen tilki yavrularının bakıma muhtaç olduklarını vurgulayan Kaya, "İki yavru da çok küçük. Doğada tek başlarına idare edebilecek durumda değiller. Bir süre konuğumuz olacaklar. Yaklaşık 3-4 ay bakımlarını yapacağız. İyileştikten sonra onları yeniden doğaya bırakacağız." dedi.

"Onlara annelerinin yokluğunu hissettirmeyeceğiz"

Veteriner Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Furkan Işık da Sivas ve Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinden getirilen tilki yavrularının çok sevimli olduğunu, onlara iyi şekilde baktıklarını dile getirdi.

Yavrulara Mezopotamya'nın iki güzel nehrinin ismini verdiklerini ifade eden Işık, "Dicle ve Fırat ismini koyduk. Onlara annelerinin yokluğunu hissettirmeyeceğiz. Onları mutlu bir şekilde doğaya göndereceğiz." diye konuştu.

3. sınıf öğrencisi Başak Keçeli ise merkezde yaban hayvanlarını yakından tanıma ve tedavi süreçlerini yakından öğrenme imkanı bulduklarını aktararak, tilki yavrularının bakımlarını yaptıklarını, beslenmelerini sağladıklarını kaydetti.

3. sınıf öğrenci Furkan Dalkırdan da tilki yavrularıyla ilgilenmenin çok keyifli olduğunu, onlara çok bağlandıklarını anlattı.

Daha çok küçük oldukları için yavrulara ihtiyaçları olan ilgiyi göstereceklerini belirten Dalkırdan, "Onların iyileşip sağlıklı hale geldikten sonra doğaya bırakıldıklarını görmek bizim için heyecan ve mutluluk verici olacak." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uzmanlar S&P'nin Türkiye kararını değerlendirdi

2024-05-04 14:08 - Ekonomi

Apple'ın geliri azaldı

2024-05-03 00:53 - Dünya

Milyonlarca yıllık fosillerin sergilendiği Biyoçeşitlilik Bilim Müzesi açılışa hazırlanıyor

2024-05-04 13:43 - Teknoloji

Trabzonspor, Türkiye Kupası'nda 16. final peşinde

2024-05-06 11:57 - Spor

İstanbul'da Çiçekçiler: Renkli Bir Dünya

2024-05-07 00:01 - İnsan&Hayat

Japon Bahçesi'nde "Çocuk Go Turnuvası" düzenlendi

2024-05-05 18:42 - Çevre-Hayat

"Dicle" ve "Fırat" ismi verilen öksüz kızıl tilki yavrularına titiz bakım

2024-05-09 11:42 - Çevre-Hayat

Roketsan, çözümlerini Malezya'da sergiliyor

2024-05-06 13:32 - Ekonomi

İngiltere'de monarşi karşıtlarınca ilk kez "Cumhuriyet Günü" kutlandı

2024-05-05 18:02 - Dünya

Edirne'de 'Kakava ateşi' yakıldı

2024-05-05 17:03 - Magazin

İlgili Haberler

Hazar Gölü'nün çevresi sonbahar renklerine büründü

16:52 - Çevre-Hayat

Ankara'da sınıfı bir günlüğüne ormana taşıdılar

16:33 - Çevre-Hayat

Öğretmenler Günü'nde motosikletin çarpması sonucu hayatını kaybeden öğretmenin okulunda yas hak

16:27 - Çevre-Hayat

Öğretmeni, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Karagöz'ü anlattı

14:08 - Çevre-Hayat

Öğretmenler Günü'nde motosikletin çarpması sonucu ölen öğretmenin okulunda yas hakim

13:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Suriye'nin Humus ilinde fosfat tesisi 10 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçti

18:12 - Ekonomi

WFP, 2026’da Nijerya’da 35 milyon kişinin şiddetli açlık yaşayacağını tahmin ediyor

18:07 - Dünya

Emine Erdoğan'dan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5. Ulusal Eylem Planı'na ilişkin paylaş

18:03 - Gündem

Suriye güvenlik güçleri Halep'in Afrin ilçesinde terör örgütü DEAŞ hücresini çökertti

17:57 - Dünya

Samsun'da bu yılki gıda denetimlerinde işletmelere 20 milyon lirayı aşkın ceza kesildi

17:37 - Gündem