?>

Dicle Elektrik yeni nesil hibrit soğutmalı trafo üretti

Dicle Elektrik, Türkiye'de kendi AR-GE Merkezi'nde yeni nesil "Hibrit Soğutmalı Trafo" üretti.

Ekonomi - 2 yıl önce

Diyarbakır

Şirketten yapılan açıklamaya göre, enerji arzı kadar ülke ekonomisine de olumsuz etkileri bulunan kayıt dışı tüketim ile mücadele eden Dicle Elektrik, özelleşmenin ardından gündeme getirdiği "AR-GE şirketi olma" hedefini sürdürüyor.

Bugüne kadar dağıtım sektörüne önemli projeler kazandıran AR-GE merkezi, son olarak hibrit soğutma teknolojisi ile oluşan ısıyı hızlıca tahliye edebilen Hibrit Soğutmalı Trafo Projesi'ni hayata geçirdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan proje kapsamında, 18 aylık bir çalışmayla AR-GE merkezinde üretilen 630 KVA gücündeki ilk trafo, pilot uyulama kapsamında Mardin'in Midyat ilçesi Bahçelievler Mahallesi'nde sorunsuz bir biçimde kullanılmaya başlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, üretilen yeni nesil trafo projesiyle mevcut trafolardaki hava, su veya yağ soğutmalı sistemlerin aksine, güç trafolarında kullanılan yeni nesil bir hibrit soğutma sistemi geliştirdiklerini bildirdi.

Üretilen trafonun teknik özelliklerine ilişkin bilgi veren Arvas, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında, transformatör sargılarının dış kısmında yer alan izolasyon yağı emdirilmiş kraft kağıdın dış çevresine ve trafo kazanının iç kısmına, ısıl iletkenlik katsayısı yüksek özel grafen alaşımlı kaplama uygulayarak yeni bir transformatör tasarımı ve soğutma teknolojisi geliştirdik. Ayrıca, yoğun ısı yüklenmesiyle karşılaşan transformatör kazanının hızla soğutulması için hibrit soğutma unsurlarımızdan olan peltier soğutma sistemi tasarladık. Bu peltier soğutma sistemi, enerjisini trafo binasına yerleştirilecek olan güneş panelinden karşıladığından, trafo soğutma süresince ekstra bir şebeke teknik kaybına neden olmayacak. Ayrıca bu sayede, yenilenebilir enerji kullanarak, çevre dostu bir hizmet vermiş olacağız."

Arıza kaynaklı elektrik kesintileri azalacak

Projenin trafolara olumlu etkilerine de değinen Arvas, şu bilgileri paylaştı:

"Hibrit Soğutmalı Trafo Projesi'nin hayata geçmesi ile birlikte özellikle kırsalda ve tarımsal sulamada kayıt dışı tüketimin de etkisi ile ortaya çıkan aşırı yükten dolayı ısınan trafolar, artık eskisi kadar yanmayacak. Dicle Elektrik'in dağıtım bölgesinde sadece 2023'te 563, 2024'ün ilk 6 ayında ise 234 trafo aşırı yüklenmeden kaynaklı ısınma yüzünden patladı veya yandı. Bu sayede trafo patlamaları ve yanmaları daha az yaşanacağından arıza kaynaklı elektrik kesintileri de azalacak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dışişleri Bakanı Fidan: İmkanlarımızı müşterek refahımız için kullanmalıyız

2024-07-06 12:08 - Siyaset

Depremden 149 saat sonra enkazdan çıkarıldı, yaşamını protez bacağıyla sürdürüyor

2024-07-06 11:57 - Çevre-Hayat

Bisikletle hacca giden Qamuran Hirda Üsküp'e döndü

2024-07-05 17:23 - İslam-Hayat - Şaban 1447

En Şık Kısa ve Midi Boy Abiye Elbise Modelleri

2024-07-05 13:39 - İnsan&Hayat

Türk firmasının yerli takım uyduları göreve hazır

2024-07-03 11:33 - Teknoloji

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin açılış töreni gerçekleştirildi

2024-07-05 19:23 - Spor

Fenerbahçeli futbolcu Çağlar Söyüncü: Önceliğim her zaman burasıydı ve sonunda oldu

2024-07-04 18:03 - Spor

Üniversiteler, elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerjiden karşılıyor

2024-07-05 14:32 - Gündem

İngiltere'de yeni kabine belli olmaya başladı

2024-07-05 20:22 - Dünya

A Milli Takım'ın kamp yaptığı Barsinghausen, futbolculara iyi bir çalışma ortamı sağlıyor

2024-07-04 17:42 - Spor

İlgili Haberler

Gazze'de ateşkesin ardından Süveyş Kanalı'nın gelirleri artış gösterdi

22:31 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı ile görüştü

19:08 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı, tavuk ihracatını durdurma kararı aldı

19:08 - Ekonomi

Bakan Kacır, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi

18:05 - Ekonomi

Sivas'tan dünyanın birçok ülkesine bal ihraç ediliyor

16:10 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Portekiz'de muhalefetteki Sosyalist Parti'nin adayı Antonio Jose Seguro cumhurbaşkanı seçi

00:36 - Dünya

Portekiz'de sandık çıkış anketine göre sosyalist Antonio Jose Seguro cumhurbaşkanı seçildi

23:39 - Dünya

Balıkesir'de yolcu treninin lokomotifi, düşen kaya parçası nedeniyle raydan çıktı

23:19 - Gündem

Beşiktaş, sahasında 2 puan kaybetti

23:00 - Spor

Gazze'de ateşkesin ardından Süveyş Kanalı'nın gelirleri artış gösterdi

22:31 - Ekonomi