?>

Devre tatil hizmeti sözleşmelerine yönelik düzenleme yapıldı

En az 90 gün öncesinden devre tatili kullanmayacağını sağlayıcıya bildiren tüketiciden o dönem için herhangi bir isim altında bedel alınmayacak. Ön ödemeli usulle devre mülk ve şahsi hakka konu devre tatil satışı yapılamayacak.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Devre tatil sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin uymak zorunda oldukları kurallar güncellenerek, bu hizmeti satın alan tüketicilere sağlanan korumanın kapsamı genişletildi.

Ticaret Bakanlığının "Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tüketicilerin yoğun şikayetlerine konu olan devre tatil sektörüne ilişkin yapılan değişikliklerle sektörde faaliyet gösteren şirketlerin uymak zorunda oldukları kurallar tüketici lehine olacak şekilde yeniden düzenlendi. Böylelikle devre tatil satın alan tüketicilere daha kapsamlı koruma sağlanmış oldu.

Değişiklik kapsamında, ön ödemeli devre tatil satışlarında yaşanan tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi, sistemin iyi işlememesi nedeniyle tamamlanamayan ve atıl halde kalan tesislerden dolayı yaşanan milli servet kaybının önlenmesi ve kaynakların daha sağlıklı yatırımlara yönlendirilmesi amacıyla ön ödemeli usulle devre mülk ve şahsi hakka konu devre tatil satışı yasaklanarak, bu tür satışlara ilişkin hükümler yürürlükten kaldırıldı.

Tüketicilere sadece tamamen bitmiş ve işletilmeye hazır olan tesislerin satışı yapılabilecek. Devre tatil satışının finansal kiralama yoluyla yapılması durumunda da devre tatil sözleşmelerine ilişkin ilgili kanun hükümleri uygulanacak.

Devre tatil satışı gerçekleştirecek satıcıların devre tatile konu mal üzerinde ayni hak sahibi olmaları zorunlu olacak. Kooperatif veya ticaret şirketi ortaklığı ya da dernek veya vakıf üyeliği suretiyle devre tatil hakkı tanınamayacak.

Paravan şirketler kurularak tüketicilerin mağdur edilmesinin engellenmesi amacıyla devre tatile konu mal üzerinde ayni hak sahibi olmayanların devre mülk veya devre tatil satışı yapamayacak.

En fazla 10 yıllık sözleşme yapılabilecek

Cayma süresi içinde tüketiciden ödeme veya borçlandırıcı belge alma yasağı devre mülk sözleşmelerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Söz konusu yasağın ihlali halinde, tüketicilere ödemeleri derhal iade edilecek ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge tüketici yönünden geçersiz olacak.

Şahsi hakka konu sözleşmelerde, zamanla tesisin eskimesi, hizmetlerin beklenen nitelikte sunulamaması, yüksek aidat ücretleri gibi sorunların sıklıkla yaşanması sebebiyle tüketicilerin bu sistemden çıkmak istedikleri ancak 99 yıla varan sözleşmeler nedeniyle sağlıklı bir şekilde yararlanamadığı, sözleşmeleri feshedemediği hatta bu tesisler için her yıl yüksek aidat ücretleri ödemek zorunda oldukları göz önünde bulundurularak, şahsi hakka konu devre tatil sözleşmelerinde 10 yıllık azami süre sınırı getirildi.

Tüketicilerin en az 90 gün öncesinden devre tatili kullanmayacağını sağlayıcıya bildirmesi durumunda, o dönem için tüketiciden herhangi bir isim altında bedel alınmayacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'den Müşterek Koordinasyon Merkezinin kurulmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

2022-07-26 22:40 - Gündem

Ozan Kabak Hoffenheim'a transfer oldu

2022-07-23 13:58 - Spor

İçişleri Bakanı Soylu'dan polislere 'POLSAN'a sahip çıkın' çağrısı

2022-07-23 14:22 - Gündem

Gaziantep'in "fast food'u": nohut dürümü

2022-07-25 11:53 - Çevre-Hayat

Guterres: Sayın Erdoğan'ın ısrarı tahıl koridoru anlaşmasının her aşamasında hayati öneme sahip

2022-07-22 18:21 - Gündem

Ukrayna: Çornomorsk, Odessa ve Yujnıy limanları 2 hafta içinde çalışacak

2022-07-23 16:53 - Dünya

Biden ve Şi yüz yüze görüşecek

2022-07-28 23:53 - Dünya

Atatürk Baraj Gölü kıyısına yapılan bungalov evler turizme kazandırılıyor

2022-07-27 14:20 - Çevre-Hayat

Avrupa futbolunda "süper" cumartesi

2022-07-29 10:06 - Spor

Devre tatil hizmeti sözleşmelerine yönelik düzenleme yapıldı

2022-07-29 12:41 - Ekonomi

İlgili Haberler

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini yükseltti

19:23 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı

18:22 - Ekonomi

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda yolcu rekoru kırıldı

18:03 - Ekonomi

TİGEM'in açık artırmasında Arap tayı 5 milyon 250 bin liraya satıldı

17:53 - Ekonomi

IMF: Küresel belirsizlik döviz piyasalarında kırılganlığı artırıyor

17:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Erdek Körfezi'nde fırtına etkili oluyor

03:02 - Gündem

Güney Kore ve Çin, ekim sonundaki APEC Zirvesi'nde ikili ilişkileri geliştirmede anlaştı

02:57 - Dünya

Suriye'nin kuzeyinde kapsamlı ateşkes anlaşmasına varıldı

02:52 - Dünya

ABD'de yargıç, Trump'ın Illinois'e Ulusal Muhafız konuşlandırma kararını engellemedi

02:47 - Dünya

Kanada’nın Alberta eyaletinde 51 bin öğretmen greve gitti

02:42 - Dünya