?>

Depremzedelere bağışlarda 'taklit hesap'larla dolandırıcılık uyarısı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremzedeler için yapılan bağışların dolandırıcılar ve terör örgütlerinin kasasına girmemesi için vatandaşların yardımlarını güvenilir kurum ve kuruluşlar üzerinden ulaştırması uyarısı yapıldı.

Asayiş - 2 yıl önce

Ankara

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen ve Türkiye'yi yasa boğan depremlerin ardından depremzedeler için yapılan bağışların dolandırıcılar ve terör örgütlerinin kasasına girmemesi için vatandaşların yardımlarını güvenilir kurum ve kuruluşlar üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırması uyarısı yapıldı.

"Asrın felaketi"ne yol açan depremlerin ardından tüm Türkiye ve yurt dışından depremzedelere ayni ve nakdi yardımlar yağmaya başladı. Bu süreçte kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların bireysel çabalarıyla, depremden etkilenenler adına önemli miktarda bağış ve yardım toplandı.

Alınan bilgiye göre, dolandırıcılar ve terör örgütleri, kumbarasındaki parasını, emekli maaşını, iş yeri kazancını, günlük harçlığını bağışlamak isteyen yardımseverlerin bağışlarına göz dikti.

Dolandırıcılık şebekeleri ve terör örgütleriyle bağlantılı bazı sivil toplum kuruluşları, yaşanan afeti suistimal ederek farklı dolandırıcılık yöntemleriyle vatandaşların bağışlarını kendi hesaplarına geçirmek için harekete geçti.

Dolandırıcılar bu amaçları doğrultusunda birçok yönteme başvuruyor. Kamuoyunda bilinen ve bu anlamda bağış/yardım toplama yetkisi olan sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya hesaplarını kopyalayan bu kişiler, yeni bir sosyal medya adresi oluşturarak bu adrese, sivil toplum kuruluşunun banka hesapları/kripto varlık cüzdanları yerine kendi banka hesapları/kripto varlık cüzdanlarını yerleştirerek haksız kazanç elde ediyor.

Yardım çabalarını kötüye kullanan dolandırıcılar, kendilerini bilinen STK’ler ve bağış/yardım toplamakla görevli kamu kurum/kuruluşlarının yöneticisi veya yetkilisi olarak tanıtarak güven ortamı oluşturuyorlar ve böylelikle yardımları ele geçiriyor.

Terör örgütlerince ele geçirilen bağışlar, terörün finansmanı için kullanılıyor

Yardım/bağış yapmak isteyen kişilere çeşitli yollarla ulaşan dolandırıcılar, topladıkları parayı kayıtlı sistem dışına çıkarıyor veya birlikte hareket eden üçüncü kişilerin hesaplarına aktarıyor.

Diğer taraftan terör örgütlerinin organizasyonlarında faaliyet yürüten ve mal varlığı dondurulan kişi ve kuruluşlar arasında yer alan bazı sözde dernek görünümlü örgütler dahi yaşanan afeti suistimal ederek fon toplama faaliyetleri yürütüyor ve bu fonları terörün finansmanı için kullanabiliyor.

Vatandaşların yapacakları bağış ve yardımların güvenilir kişi veya kurumlar üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması hususunda gereken hassasiyeti göstermesi, bağış ve yardımlar için kamu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının kurumsal internet siteleri ve sosyal medya hesaplarının kullanıldığından emin olması önem taşıyor.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı tarafından vatandaşların yapacağı yardımların AFAD Başkanlığınca koordine edilmesi uygun görülürken, kurumun banka hesap numaralarına, kripto para bağışı için cüzdan bilgilerine ve SMS bilgilerine www.afad.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra, STK'lerin de kurumsal hesaplarının kontrol edilerek bağışların yapılması gerekiyor.

MASAK da uyardı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu da (MASAK) uyarılarda bulunarak, kurula çok sayıda bildirim geldiğini, depremlerden etkilenen kişilere yardım edeceğini belirterek bağış ve yardım toplayan ancak dolandırıcılık kastıyla hareket ettiği değerlendirilen kişiler bulunduğunu belirtmişti.

Yapılan analiz çalışmalarında, bazı kişilerin yardım/bağış toplayan sivil toplum kuruluşlarının veya resmi kurumların sosyal medya hesaplarını taklit ederek veya bu kurum ve kuruluşların yetkilileriymiş gibi sosyal medya hesabı açarak çeşitli yöntemlerle topladığı bağış veya yardımları bu amacın dışında kullandıkları tespit edildi.

Başkanlık yaptığı çalışmalarda 15 kişi ve 8 kripto varlık cüzdanı sahibi hakkında analiz çalışmaları yaparak ilgili mercilere bildirimde bulundu. MASAK, vatandaşların yardım ve bağışlarını suistimal eden kişiler hakkında gerekli takip ve analiz çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kars'ta çiftçiler hayvanlarını satıp gelirini depremzedelere bağışladı

2023-02-15 16:48 - Çevre-Hayat

Güney Kore'den gelen ve yaralanan 3 arama kurtarma köpeği ayaklarındaki bandajlarla çalışıyor

2023-02-13 17:48 - Gündem

Depremzede kadın Muğla'da doğum yaptı

2023-02-15 16:47 - Gündem

BAE, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için bugüne kadar 97 yardım uçağı gönderdi

2023-02-17 18:45 - Gündem

Çamaşır makinesi kazanından yaptıkları odun sobaları depremzedeleri ve ekipleri ısıtıyor

2023-02-15 15:02 - Çevre-Hayat

İtfaiye eri enkazdan çıkararak sahiplendiği kediyi yanından ayırmıyor

2023-02-18 16:39 - Gündem

Küresel piyasalarda gözler yoğun veri gündemine çevrildi

2023-02-18 14:03 - Ekonomi

ABD'nin Texas eyaletinde düzenlenen silahlı saldırıda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

2023-02-16 10:57 - Dünya

Eyüp-Piyer Loti Teleferik Hattı elektrik kesintisi nedeniyle işletmeye kapatıldı

2023-02-17 15:30 - Gündem

Baykar'ın deprem bölgesine gönderdiği ihtiyaç malzemelerinin dağıtımına başlandı

2023-02-13 16:03 - Teknoloji

İlgili Haberler

Kahramanmaraş'ta işçi servisi ile otomobil çarpıştı, 12 yaralı

09:55 - Asayiş

Mali suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 146 şüpheli gözaltına alındı

08:52 - Asayiş

Denizli'de ormanlık alanlara girişler 5 ay süreyle yasaklandı

17:48 - Asayiş

İstanbul merkezli suç örgütü operasyonunda 12 şüpheli tutuklandı

15:23 - Asayiş

Aydın'da evinde çıkan yangında eşi ve 2 çocuğu ölen itfaiye eri gözaltına alındı

11:07 - Asayiş

Günün Manşetleri

Rusya-Ukrayna savaşı küresel ekonomideki dengeleri değiştirdi

11:18 - Ekonomi

Antalya, NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarını ağırlıyor

11:12 - Gündem

ABD Başkanı Trump, tarife anlaşması için Çin Devlet Başkanı Şi ile görüşebileceğini belirtti

11:08 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump, Muhammed bin Selman ve Şara çevrim içi toplantıda bir araya geldi

10:57 - Siyaset

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Moskowitz, House DOGE Caucus'un işlevsiz kaldığını belirtti

10:53 - Dünya