?>

Deprem nedeniyle istihdamın düştüğü Kahramanmaraş desteklerle toparlanıyor

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'ta iş dünyası, afetin ardından verilen destekler sayesinde eski günlerine dönmeyi hedefliyor.

Gündem - 2 yıl önce

Kahramanmaraş

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaraların sarılması için devlet-millet işbirliğinde başlayan çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Deprem öncesi dondurma, tekstil, altın ve metal sektörlerindeki faaliyetleriyle adından söz ettiren Kahramanmaraş, sağlanan desteklerle toparlanma sürecine girdi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mustafa Buluntu, AA muhabirine, ilin Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden biri olduğunu, depremlerde ekonomik anlamda ağır yara aldıklarını söyledi.

Deprem öncesi 9 OSB'leri olduğunu ancak 6 Şubat sonrası üçünü birleştirerek 6'ya düşürdüklerini anlatan Buluntu, "Geçen zaman içerisinde yavaş yavaş bu OSB'lerimizde toparlanma mevcut. Ama kapasite oranlarına baktığımız zaman üretimlerimiz şu an yüzde 30-40 seviyelerinde." diye konuştu.

Afetten yaklaşık 30 bin küçük işletmenin olumsuz etkilendiğini, bu işletmelerde 12 bin 500 kişinin istihdam edildiğini dile getiren Buluntu, bölgenin devlet destekleriyle toparlanmaya başladığını aktardı.

Deprem öncesine göre istihdamda yüzde 29'luk kayıp var

Kentin zor bir dönemden geçtiğini ve birdenbire her şeyin normalleşmesini beklemediklerini ifade eden Buluntu, şunları kaydetti:

"Depremin ilk anından itibaren KMTSO olarak hem sanayicilerimizle hem esnaflarımızla hem ticaret erbabıyla sık sık toplantı yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Her türlü sorunu, ilgili bakanlıklarımıza ve ilgili kurumlarımıza iletiyoruz, birçoğundan da sonuç alıyoruz. Bunların neticesinde kadın girişimlerimize çok ciddi manada destek sağlandı. Yaklaşık 250’yi aşkın kadın girişimciye yönelik destek programı oldu.

Kahramanmaraş'ın en büyük özelliği sanayi kenti olması. Depremden önce 175 bine yakın kayıtlı istihdamımız vardı. Şu an 108 bin seviyesinde. Bu aylarda 115 bin seviyesine ulaşacak. Yani istihdamda yüzde 29'luk bir kaybımız var. Kahramanmaraş'ın sanayi kenti olması hasebiyle de birçok çalışanımız, yani 200 binin üzerinde insanımız o depremin ilk anlarında şehri terk etmiştir. Şimdi yavaş yavaş o toparlanma süreci devam ediyor."

Buluntu, kentin tekstil ve çelik mutfak eşyaları alanında ciddi üretim kapasitesine sahip olduğuna işaret ederek, deprem öncesi Türkiye'deki pamuk ipliği üretiminin yüzde 55'i, çelik mutfak eşyası üretiminin ise yüzde 70'inin karşılandığını anlattı.

Savunma Sanayii Başkanlığınca şehirde yatırım yapma kararı alındığını hatırlatan Buluntu, "Bize yatırım yapacak kuruluş TUSAŞ olarak belirlendi. Biz TUSAŞ'ta çok ciddi ilerleme katettik. Bugün geldiğimiz noktada TUSAŞ, Kahramanmaraş'ta Türkoğlu OSB'nin içerisinde yaklaşık 30 milyon avroluk bir yatırım başlattı ve bu ilerleyen süreçte belki de daha fazla olacak. Güzel bir tesis faaliyete geçmek üzere. Makineler geldi, inşallah önümüzdeki aydan itibaren deneme üretimi başlayacak." ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı da depremin kendilerini yıldırmadığını, 6 Şubat'tan itibaren Türkiye'deki bütün oda ve borsaların yanlarında olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kenti bir an olsun yalnız bırakmadığını vurguladı.

İş insanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul ise "Biz ancak çalışarak iyileşebiliriz." dedi.

Ülkenin üretime ihtiyacının olduğunun altını çizen Kurtul, "Depremde çok ciddi yara aldık. Binalarımız, depolarımız yıkıldı. Biz bu şehirden ekmek yiyoruz. Bu şehirden kazandık ve bir yere gidemeyiz. Şehir dışına gidenleri geri kazanmak için konut probleminin acilen çözülmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Şefkatle bakılan prematüre bebeklerin kuvözden anne kucağına yolculuğu

2023-11-16 14:12 - Sağlık

Konya'da otomobille kamyonun çarpıştığı kazada 4 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

2023-11-22 16:48 - Asayiş

Deprem nedeniyle istihdamın düştüğü Kahramanmaraş desteklerle toparlanıyor

2023-11-23 13:33 - Gündem

Gaziantep'te zincirleme trafik kazasında 1 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

2023-11-17 09:32 - Asayiş

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 14 bin 128'e

2023-11-21 21:02 - Dünya

Ezher'den dünyanın tüm özgür halklarına çağrı: İsrail terörünü durdurun

2023-11-19 15:38 - Dünya

AA, Ukrayna'da ağır kış şartları altında çatışmaların sürdüğü Kupyansk cephesini görüntüledi

2023-11-23 12:23 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, Montella yönetiminde yoluna kayıpsız devam ediyor

2023-11-19 12:32 - Spor

Huawei, dünyanın uzak bölgelerindeki 90 milyon insanı "bağlantılı" hale getirdi

2023-11-22 15:07 - Teknoloji

İstanbul'da 7 yıl aradan sonra kasımda kar yağdı

2023-11-20 11:53 - Gündem

İlgili Haberler

Kızılay İstasyonu'ndaki ANKARAY treni arızalandı, yolcular EGO otobüslerine yönlendirildi

18:33 - Gündem

Gaziantep'te 318 hafız için icazet töreni düzenlendi

17:47 - Gündem

İstanbul'da trafik güvenliğini tehlikeye düşüren motosiklet sürücüsüne ceza

17:23 - Gündem

Ankara'daki okullarda Gazze için düzenlenen kermesten elde edilen gelir AFAD'a bağışlandı

16:48 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında Ekrem İmamoğlu'nun babası ve oğlu ifadeye çağırıl

16:13 - Gündem

Günün Manşetleri

AJet'in fabrika çıkışlı 7'nci "Boeing 737-8 MAX" uçağı İstanbul'a geldi

18:38 - Ekonomi

Kızılay İstasyonu'ndaki ANKARAY treni arızalandı, yolcular EGO otobüslerine yönlendirildi

18:33 - Gündem

AB Komisyonu, 2025 Türkiye raporunu açıkladı

18:22 - Dünya

AB Yüksek Temsilcisi Kallas: Türkiye birçok konuda birlikte çalıştığımız önemli bir ortak

18:03 - Dünya

Gaziantep'te 318 hafız için icazet töreni düzenlendi

17:47 - Gündem