?>

Demirci 'Hüseyin usta'nın ürünleri tarihi konakların kapı ve pencerelerini süslüyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaşayan 59 yaşındaki demirci ustası Hüseyin Şahin Özdemir, tarihi konakların kapı ve pencerelerindeki demir eşyalara şekil veriyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Karabük

Özdemir, 3 bin yıllık geçmişinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan, özellikle Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konaklarla öne çıkan Safranbolu ilçesindeki Akçasu Deresi'nin iki yakasına 1796 yılında kurulan Demirciler Çarşısı'nda 1978 yılında 16 yaşında mesleğe çırak olarak başladı.

Zamanla kendini geliştirerek işinde ustalaşan Özdemir, mesleğin son temsilcilerinden biri olarak 43 yıldır 900 derecenin altında çekiç sallamayı sürdürüyor. Özdemir'in teknolojiye direnerek el emeğine dayalı ortaya çıkardığı demir eşyalar, tarihi konakların yaklaşık 4 metreyi bulan büyük ve desenli kapı ve pencerelerini süslüyor.

Hüseyin ustanın demir ocağında kabartma ve eğe (pürüzleri düzeltmek için kullanılan aparat) işçiliğiyle ürettiği eşyalar da ilçeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerden ilgi görüyor.

"Zincirin son halkasıyız"

Hüseyin Şahin Özdemir, AA muhabirine, mesleğe başladığında ilk yıllarda tarım aletleri yaptıklarını anlatan Özdemir, şunları belirtti:

"Safranbolu UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girince koruma altındaki taşınmazların kapıları ve pencerelerindeki metal eşyaları yapıyoruz. Bunlar kapı kilidi, kapı tokmağı, kapı kulpu, çivileri ve menteşeleri. Bir kapının veya pencerenin üzerinde hangi metaller varsa orijinalliğini bozmadan ecdadın yaptığı neyse aynısını yapıyoruz. Çünkü 1796'da kurulan bu çarşıdaki ustalar bu dükkanlarda demirciliği yapmış. Çırağı, kalfası ve ustası aynı dükkanlarda yetişti. O günden bu güne görenek haline gelen ve şu anda Türkiye'deki tüm UNESCO Listesi'ndeki yapıların ihtiyacı olan eserler burada yapılıyor."

Meslekte usta yetişmemesinden yakınan Özdemir, zincirin son halkaları olarak mesleği sürdürmeye çalıştıklarını dile getirerek, "Gençlik kolay iş, çok para peşinde. Bir kişi 5 yıl bir usta yanında çalışsa kendi işinin patronu olur. Kendi işini kendin kuracaksın ve hürriyetin kendi elinde olacak. Bir delikanlı samimi olarak gelse 'Ben bu işi öğreneceğim.' dese 'Hemen işe başla.' derim." ifadelerini kullandı.

Özdemir, yanında işe başlayanların olduğunu ancak işin zorluğunu görünce vazgeçtiklerini belirterek demirciliğin zahmetli olduğunu ve sevilerek yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Japonya'da Prenses Mako evlendi

2021-10-26 11:41 - Dünya

MHP 'halkla buluşma gezileri' düzenleyecek

2021-10-27 19:17 - Siyaset

Facebook, şirketin ismini Meta olarak değiştirecek

2021-10-29 02:28 - Ekonomi

Sudan'da sivil yönetim yanlılarının gösterileri nedeniyle Hartum Havalimanı kapatıldı

2021-10-27 03:21 - Dünya

Togo'daki dünyanın en büyük büyü pazarı ziyaretçilerini hem ürkütüyor hem şaşırtıyor

2021-10-28 15:41 - Dünya

Corendon Airlines Danimarka pazarına giriyor

2021-10-26 12:50 - Çevre & Seyahat

Bingöl sonbahar renklerine büründü

2021-10-25 15:41 - Çevre-Hayat

Manisalı naht sanatçısı, sergiden elde ettiği geliri üniversite öğrencilerine bağışlıyor

2021-10-24 14:41 - Çevre-Hayat

TSK'dan nefes kesen 'Ateş Serbest-2021' faaliyeti

2021-10-28 18:56 - Gündem

Tunus'ta siyasi krizden çıkış yolu olarak görülen 'ulusal diyalog' kimlerle yapılacak

2021-10-27 18:02 - Dünya

İlgili Haberler

Annelik hasretini koruyucu aile olduğu üç kardeşle dindirdi

14:38 - Çevre-Hayat

İnternet bağımlısı gencin sanal alemde geçirdiği süre YEDAM desteğiyle kısaldı

14:32 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da görevli imamlar tarihi camilerde turistlere 4 dilde hizmet sunuyor

14:23 - Çevre-Hayat

Van'da çocuklar camilerde düzenlenen etkinlikle eğlenceli vakit geçirdi

13:27 - Çevre-Hayat

Serebral palsili Zeynep'in yüzü "Taşıma ve pozisyonlama cihazı" ile güldü

13:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

SPK Başkanı Gönül: 14 şirketin halka arzını tamamladık

15:42 - Ekonomi

Milli Eğitim ile Tarım ve Orman bakanlıkları arasında "çatı protokolü" imzalandı

15:38 - Gündem

Bursa'nın ana su kaynağı barajlardaki doluluk oranı yüzde 1'in altına düştü

15:32 - Gündem

Türkiye'nin ilk endüstriyel ölçekli mobil hidrojen depolama sistemi hayata geçti

15:27 - Ekonomi

Meteorolojiden İstanbul ve çevre iller için sağanak uyarısı

14:48 - Gündem