?>

Darbeci üsteğmenden 'Al dersem alacak, vur dersem vuracaksınız' emri

Kars Sarıkamış'ta 1. Komando Tabur Komutanlığı Tabur Karargahında FETÖ olaylarına ilişkin davanın iddianamesinde, tutuklu sanık üsteğmen Demir'in emrindeki askerlere "al dersem alacaksınız vur dersem vuracaksınız" emrini verdiği öne sürüldü.

Gündem - 8 yıl önce

KARS - CÜNEYT ÇELİK

Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ ile ilişkili oldukları iddia edilen Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanlığına bağlı 1. Komando Tabur Komutanlığı Tabur Karargahından görevli eski üsteğmenler Ümit Demir, Serdar Gürdamur, astsubaylar Özhan Bolat ve Mesut Özger'in yanı sıra 3 uzman çavuş ve 15 sözleşmeli erin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 22 askeri personel hakkında, örgütün 15 Temmuz'daki darbe girişimine karıştıkları iddiasıyla yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucu açılan davanın Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 101 sayfalık iddianamesinde, FETÖ'nün ortaya çıkışının yanı sıra örgütün devlet kurumları ve Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) yapılanması ile darbe teşebbüsü sırasında yaşananlar hakkında bilgiler aktarıldı.

İddianamede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın FETÖ/PDY karşısındaki emin duruşu ile Türk milletinin, tank veya tüfek dinlemeden özgür iradesine yapılmaya çalışılan bu darbe girişimini bertaraf etmek için kahramanca direnmesi sayesinde darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı" görüşüne yer verildi.

Darbe girişiminde Sarıkamış ilçesindeki cuntacı askerlerin, kışlalarından ayrılarak bazı kurumları ele geçirmek için harekete geçtiği ancak halkın kahramanca mücadelesi sonrası geri çekildiği anlatılan iddianamede, 9. Komando Tugayı 1. Komando Tabur Komutanlığı Tabur Karargahında görevli olan tutuklu sanıklardan bölük komutanı Üsteğmen Ümit Demir'in ifadesine yer verildi.

Demir, ifadesinde, 15 Temmuz günü saat 20.00 ile 21.00 sıralarında alarm durumu olduğunu ve tabura gittiğini ve tabur nizamiyesinde görev aldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"1. Komando Tabur Karargahı ve Karargah Destek Bölüğündeki askerlerimle silah ve teçhizatımızı aldık ve talimat bekledik. Başka bir FETÖ davasının tutuklu sanığı olan eski Yarbay Gürhan Yener geldi ve bana, duyum aldıklarını bombalı araç veya terör saldırısı olabileceğini, tabur nizamiyesini koruyacağımızı ve emniyetini alacağımızı söyledi. Ben de bölüğümü alarak tugay girişine intikal ettik."

Vatandaştan "Siz Anadolu çocuğusunuz ne işiniz var burada" tepkisi

Tutuksuz yargılanan sözleşmeli er Burak K. ise ifadesinde, üsteğmen Ümit Demir'in tugaya saldırı olabileceğini ve yol emniyeti alacaklarını söylemesi üzerine tugay girişine gittiklerini beyan ederek, şunları kaydetti:

"Tugay girişine doğru yürümeye başladık, giderken üsteğmen Ümit Demir'in bize 'al dersem alacaksınız, vur dersem vuracaksınız' dediğini duydum. Daha sonra bizi hükümet konağı yanındaki PTT binasının önüne götürdüler, ardından yanımıza vatandaşlar geldi. Bize, 'Oğlum siz Anadolu çocuğusunuz ne işiniz var burada' dediler. Ben de 'Saldırı olacakmış sizi korumaya geldik' dedim. Bize 'Asker kışlaya' diye bağırınca, 'bombalı araç varmış sizi korumaya geldik' dedik. Biz de panik yaparak tugay girişine doğru koştuk."

"Karşınıza halk çıkarsa tüfeğin dipçiğiyle derdest edeceksiniz"

Tutuksuz yargılanan sözleşmeli er Ömer A. ise eski Yarbay Gürhan Yener'in olay günü subayları yanına çağırıp toplantı yaptığını belirterek, şunları söyledi:

"Toplantıdan sonra bölük komutanı sağa dön ileri marş talimatını verdi. Talimat ile tugay çıkış nizamiyesine doğru normal adımda yürümeye başladık. Bu yürüyüşte bölük komutanımız Üsteğmen Ümit Demir bölüğe hitaben 'vurun dersem vuracaksınız, sıkın dersem sıkacaksınız' dedi ancak mühimmatımız yoktu. Nizamiyeden çıktıktan sonra ise bize 'kaymakamlık binasının güvenlik tedbirini almaya gidiyoruz, karşınıza halk çıkarsa tüfeğin dipçiğiyle derdest edeceksiniz' dedi."

İddianamede, Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanlığına bağlı 1. Komando Tabur Komutanlığı Tabur Karargahından görevli eski üsteğmenler Ümit Demir, Serdar Gürdamur, astsubaylar Özhan Bolat ve Mesut Özger'in yanı sıra 3 uzman çavuş ve 15 sözleşmeli erin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 22 askeri personelin, "Anayasayı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi ile "terör örgütü üyesi olma" suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avusturya'da göçmenlerin kuruduğu NBZ seçimlerde iddialı

2017-10-02 14:32 - Dünya

Şehit güvenlik korucuları toprağa verildi

2017-09-30 22:07 - Gündem

Fenerbahçe'de Eljif Elmas imzayı attı

2017-09-28 18:44 - Spor

CHP 'memur çalıştayı' düzenleyecek

2017-09-29 15:12 - Siyaset

Technogym, Spor ve Aktif Yaşam Fuarı'nda yerini aldı

2017-09-27 21:35 - Spor

'Savunma Sanayii Müsteşarlığı 550'ye yakın proje yürütüyor'

2017-10-02 17:32 - Ekonomi

Uzun Köprü için 'Guinness'e' başvuru yapıldı

2017-10-03 20:42 - Kültür Sanat

'Dünyanın en büyük insani krizi Yemen'de'

2017-09-28 16:37 - Dünya

Tanka "misafir yolcu" olarak binmiş

2017-09-27 20:37 - Gündem

'İŞKUR en yüksek performans oranlarına ulaşmış durumda'

2017-09-28 19:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye'nin Gazze'ye umut taşıyan 17. 'İyilik Gemisi' El-Ariş Limanı'na yaklaştı

00:02 - Gündem

Can Holding'e yönelik soruşturmada, Şişecam Yönetim Kurulu eski Başkanı Kırman hakkında adli kontrol kararı

21:06 - Gündem

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Türkiye'ye gelecek

16:58 - Gündem

İzmir'de planlı su kesintileri 31 Ekim'e kadar sürecek

16:47 - Gündem

Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasında İkili Ulusal Komisyon Toplantısı yapıldı

15:23 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD, Gazze'deki esirlerin cenazelerinin tespit edilmesi sürecinde Türkiye'nin rolüne vurgu yaptı

02:08 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Hamas'ın, enkaz altındaki esirlerin cesetlerini aradığını söyledi

01:32 - Dünya

Trump, CIA'ye, Venezuela topraklarında operasyon düzenleme yetkisi verdiğini doğruladı

01:12 - Dünya

Trump, ABD ile Çin'in ticaret savaşında olduğunu söyledi

00:57 - Dünya

Piaggio Aerospace, Türkiye'deki ilk P.180 Avanti EVO siparişini aldı

00:13 - Ekonomi