?>

Dalından satılan kivinin üreticileri hasada hazırlanıyor

Türkiye kivi üretiminin yarısını karşılayan Yalova'da ay sonuna doğru başlayacak hasat öncesi çiftçiler bahçelerinde yetişen kivilerin aroma özelliklerini kontrol ettiriyor.

Ekonomi - 5 yıl önce

Yalova

Türkiye'de kivi üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Yalova'da üreticiler, dalından sattıkları ürünün hasadı için hazırlık yapıyor.

Hasada ay sonuna doğru başlayacak Altınova ilçesinde çiftçiler, ürünlerini toplamadan önce bahçelerinde yetişen kivilerin aroma özelliklerini kontrol ettiriyor.

Üreticileri ziyaret ederek bilgi alan İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, AA muhabirine, kivinin Yalova için çok önemli bir değer olduğunu söyledi.

Kivi üretiminin başladığı 1989'dan itibaren çok yol katettiklerini belirten Parıldar, "Yalova'mız için kivi, 24 ayar altın. Geçen sene iklim şartlarından dolayı yaklaşık 25 bin ton rekoltemiz vardı. Bu sene inşallah en az 30 bin ton rekolte bekliyoruz." dedi.

Yalova'da kivi yetiştirilen alanın 6 bin 300 dekar olduğunu aktaran Parıldar, Yalovalı üreticilerin Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Sakarya ve Kocaeli illerinde toplam 1200 dekar alanda da üretim yaptığını dile getirdi.

Parıldar, "Onları da üzerine koyduğumuz zaman Türkiye'nin yüzde 60'ına yakın kivi üretimini Yalovalı çiftçilerimiz sağlıyor." ifadesini kullandı.

"Yaklaşık 500 dekarlık yeni bir kivi bahçesi projemiz var"

İlin kivi üretiminde aldığı mesafede, Tarım ve Orman Bakanlığının kırsal kalkınmayı destekleme projelerinin önemli ölçüde etkisinin olduğunu anlatan Parıldar, şunları kaydetti:

"Yıllık 65 bin ton kapasiteli soğuk hava depolarımız var. Hasat ettiğimiz kivileri buralarda depolama imkanımız var. Ekim sonunda kasım başında şenlik içinde hasadını yaptığımız ürünleri depolarımızda yerlerine koyuyoruz ve sezon içinde tüketici talebine göre peyderpey arz ediliyor. Hamdolsun bu sene 6 lira, 6,30 lira seviyelerini gördük. Üreticilerimizin kazanç anlamında geçen yıl ve ondan önceki yıllarda olduğu gibi kividen yüzleri gülüyor.

Gerek Genç Çiftçi Projemizde yaptığımız 23 projeden, 115 dekarlık yeni kivi bahçeleriyle, gerekse İl Özel İdareden sağladığımız kaynaklarla yaptığımız 70 dekarlık alanla zaten yeni kivi bahçeleri tesis etme yönünde ciddi adımlar atıyoruz ancak Bakanlığımıza sunduğumuz yaklaşık 500 dekarlık yeni bir kivi bahçesi projemiz var. Kocadere Şenköy havzasındaki o proje de inşallah hayata geçtiği zaman o bölgede de üretimimiz 5 bin ton seviyesine gelecek."

"Bahçelerimizdeki kivilerin hepsi dalındayken satıldı"

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan da geçen seneye göre bu yıl sezonun daha iyi geçeceğini öngördüklerini belirtti.

Fidan, "Çiçek döneminde yağışlar nedeniyle döllemeyi iyi yakalayamadık ama meyve kalitesini bu yıl iyi tutturduk. Bu yıl kivinin kilogram fiyatını 6-7 lira olarak belirledik. Bu yıl 6 liradan aşağıya satış olmadı. Şu an ürünü satılacak bahçe kalmadı. Bahçelerimizdeki kivilerin hepsi dalındayken satıldı." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Grup Başkanvekili Turan: Yeni partiler Türkiye'de iktidar alternatifi olamadıklarını millete gösterdi

2020-10-12 21:48 - Politika

Fenerbahçe'nin 3. Arjantinlisi Diego Perotti

2020-10-06 15:45 - Spor

Papiss Cisse: Fenerbahçe reddedilemeyecek kadar büyük bir kulüp

2020-10-07 18:13 - Spor

Mersin'de sahte içkiden hastanelere başvuran 13 kişiden 5'i öldü

2020-10-12 17:31 - Gündem

TEB, "En Yenilikçi Özel Bankacılık" ödülünün sahibi oldu

2020-10-13 14:11 - Ekonomi

Okula kavuşmayı deney yaparak kutladılar

2020-10-13 14:17 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin uzay çalışmaları son sürat devam ediyor

2020-10-11 14:11 - Teknoloji

Dalından satılan kivinin üreticileri hasada hazırlanıyor

2020-10-13 14:36 - Ekonomi

Türkiye Eğitim Derneği, McKinsey & Company Yardımcı Ortağı Stephen Hall'ı konuk ediyor

2020-10-12 15:41 - Genel

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto: Avrupa'nın güvenliği Türkiye'nin elinde

2020-10-08 21:21 - Dünya

İlgili Haberler

Kısa dönem araç kiralama sektörü yılın ilk yarısında 176,8 milyar lira aktif büyüklüğe ulaştı

14:42 - Ekonomi

Geçen yıl 105 tarımsal amaçlı kuruluş "birinci derece örgüt belgesi" aldı

13:18 - Ekonomi

Tornacı olarak başladığı işte 4 fabrika kurup 350 kişilik istihdam sağladı

12:58 - Ekonomi

Küresel piyasalar ABD'de hükümetin yeniden açılma sürecine odaklandı

11:18 - Ekonomi

Kars'ın tescilli gravyer peyniri tezgahlarda yerini aldı

10:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na yönelik saldırısı İsveç'te protesto edildi

18:32 - Dünya

Ankara'da su kesintisinden etkilenen vatandaşlar çeşmelerden su temin ediyor

17:48 - Gündem

Gençlerbirliği ile Alanyaspor berabere bitti

16:53 - Spor

Mısır'da 226 yıl önce keşfedilen firavun mezarı, 20 yıllık restorasyonun ardından bugün yeniden açılıyor

16:18 - Kültür Sanat

İsrail'in saldırarak alıkoyduğu Sumud Filosu’ndaki Türk ve yabancı aktivistler İstanbul’a geldi

15:53 - Gündem