?>

Dağcıların yeni gözdesi: Şahinkaya

Trabzon'un Düzköy ilçesinde bulunan Şahinkaya Dağı, dağcılık sporuna gönül veren yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor.

Genel - 8 yıl önce

TRABZON (AA) - Trabzon'un Düzköy ilçesine bağlı Dumankaya Mahallesi'nde bulunan Şahinkaya Dağı, dağcılık sporuna gönül veren yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Taş düşmesi ve kaya bloğunun kopması gibi tırmanış riskleri bulunmayan dağ, sunduğu doğal güzellikleriyle de dikkati çekiyor.

Bulunduğu mahallenin adı ile özdeşleştiği için yörede "Dumankaya" olarak da bilinen dağda, "Tırmanış ve Doğa Sporları Şenliği" düzenlenmesi için de hazırlıklar başladı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk ile Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar, KTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Sercan Erol ve beraberindeki ekip, Dumankaya'da incelemelerde bulundu.

Öztürk, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, yarım asır önce İngilizlerin düzenli olarak her yıl buraya gelip tırmandığını ve onlara ait birçok tırmanma aletinin halen tırmanış yollarında bulunduğunu söyledi.

Şahinkaya Dağı'nda bir şenlik düzenlemeyi planladıklarını dile getiren Öztürk, "Burada en kısa sürede bir şenlik düzenleyeceğiz. Dumankaya'nın hem doğal güzelliği, hem de dağcılığa uygun kaya yapısı ile yakın gelecekte ilgi odağı haline geleceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Dağcılara çok sayıda tırmanış rotası sunmakta"

Yrd. Doç Dr. Erol da dağın kale duvarı gibi görünen yüzeyi, kalın kireçtaşlı yapısında sökülme görülmemesi, bu bölgeyi taş düşmesi ve kaya bloğunun kopması gibi tırmanış riskleri açısından güvenli bir bölge yaptığını dile getirdi. Erol, "Ayrıca dünyada az bulunur türdeki raf benzeri sağlam kireçtaşı yapısı, kaya tırmanışı açısından ideal tutamak ve basamaklar oluşturmaktadır. Bundan ötürü dağcılara çok sayıda tırmanış rotası sunmakta ve hatta dağcılar burada kendilerinin adlandırabileceği sayısız yeni rota açma imkanı bulabilmektedir." dedi.

Yörenin görselliğinin ve seyir zevkinin de zengin olduğuna dikkati çeken Erol, görselliği ve seyir zevki çok zengin olan bu bölgedeki ilk tırmanışın bir İngiliz tarafından gerçekleştirildiğini anımsattı.

Bölgede bilinen ilk boltlu ve geleneksel rotaların Öztürk Kayıkçı tarafından açıldığını vurgulayan Erol, "Ülkemizin en başarılı dağcılarından Tunç Fındık ve Doğan Palut da bu bölgede yeni rotalar açmış, 'Zeki Alasya, Bakımsız Tarzan, Sidiksa ve Akçaabat Helvası' gibi isimler koymuştur. Ayrıca bölgede kaya tırmanma rotalarının yanında sayısız doğa yürüyüşü yapılabilecek parkurlar da mevcuttur." diye konuştu.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ askeri okul öğrencilerinde gizliliği ön planda tutmuş

2017-06-09 19:07 - Gündem

İkiz imamların başlarından geçen ilginç anıları dinleyenleri gülümsetiyor

2017-06-11 15:42 - Genel

Protokole Suriyelileri oturtup 25 bin kişiye iftar verdiler

2017-06-09 10:22 - Gündem

Turizm merkezleri 'çifte bayram' yapacak

2017-06-13 15:10 - Genel

Katar ablukasında 1 hafta geride kaldı

2017-06-12 19:52 - Genel

İstanbul Boğazı'nda yunusların dansı

2017-06-08 16:47 - Çevre-Hayat

Osmanlıspor Hamza Hamzaoğlu ile yollarını ayırdı

2017-06-09 22:57 - Spor

Prof. Dr. Şahin: Güneş koruyucular 20 dakika önce sürülmeli

2017-06-13 16:17 - Genel

TMV Gambiya'da okul açıyor

2017-06-10 01:17 - Dünya

Katar Emiri Sani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

2017-06-12 21:37 - Dünya

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Netanyahu, ateşkese rağmen İsrail ordusuna Gazze'ye şiddetli saldırılar düzenleme talimatı verd

19:52 - Dünya

Hamas'ı ateşkesi ihlal etmekle suçlayan İsrail, Gazze'de karşı adımlar atmaya hazırlanıyor

19:28 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye Cumhuriyeti'nin 102. yılını kutladı

18:28 - Dünya

İsrail, BM'nin Gazze'nin geleceğindeki rolünü baltalamak istiyor

18:22 - Dünya

Microsoft, OpenAI'da yüzde 27'lik paya sahip olacak

18:08 - Ekonomi