?>

D-8 Genel Sekreteri Imam: "D-8 yakın gelecekte genişleyebilir"

Gelişen 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Isiaka Abdulkadir Imam, iç tüzüğün buna izin verdiğini belirterek "D-8 yakın gelecekte genişleyebilir." dedi.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Gelişen 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Isiaka Abdulkadir Imam, iç tüzüğün buna izin verdiğini belirterek "D-8 yakın gelecekte genişleyebilir." dedi.

D-8 Genel Sekreteri Imam, örgütün kuruluşunun 26. yılına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Imam, D-8 1997'de kurulurken temel hedefin gelişmekte olan 8 ülke arasında ekonomik işbirliğini ve ticareti geliştirmek olduğunu belirterek bu amacın hala devam ettiğinin altını çizdi.

Örgütün ekonomik işbirliği için kurulduğunu, bundan dolayı Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda siyaset ve güvenlik konularına karışmadıklarını vurgulayan Imam, söz konusu savaşın son derece üzücü olduğunu dile getirdi.

Imam, örgütün halen genişleyebileceğini, iç tüzüğün buna izin verdiğini ifade ederek "D-8 yakın gelecekte genişleyebilir." diye konuştu.

Örgütün 8 üyesi bulunduğunu, genişleme için yer olduğunu aktaran Imam, "İlgilenen bazı ülkelerden başvurular aldık ve yakın ülkelerin başvurularını değerlendiriyoruz." ifadesini kullandı.

Imam, bu çerçevede Azerbaycan'ın başvurusunun değerlendirildiğine dikkati çekti.

D-8’in 26. yılı kutlanırken sürecin kolay olmadığına işaret eden Imam, temel hedefin hala bu 8 üye ülke arasındaki ekonomik ticaret rakamlarını daha da artırmak olduğunu belirtti.

Imam, bu konuda çok özel bir enstrümanlarının bulunduğunu vurgulayarak “Tercihli Ticaret Anlaşması’nın” 8 üye devletin tümü tarafından imzalandığını, anlaşma uygulanmaya başladığında da D-8'in, dünyadaki ciddi ekonomi güç merkezinde olacağını kaydetti.

D-8, küresel ticaretin yüzde 14'lük payıyla varlığını güçlü şekilde sürdürüyor

Eski başbakanlardan merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın önderliğinde "üye ulusların refahını ve huzurunu artırmak" hedefiyle 1997’de kurulan D-8, yaklaşık 1,2 milyar nüfusuyla ve küresel ticaretin yüzde 14'lük payıyla 26 yıldır varlığını güçlü şekilde sürdürüyor.

İstanbul'da 15 Haziran 1997'de yapılan üye devlet ve hükümet başkanları zirvesinde, "İstanbul Deklarasyonu" ile kurulan D-8, kalkınmada işbirliğini sağlamaya, üye ülkeler arasındaki ticareti ve işbirliğini artırmaya yönelik uluslararası örgüt olarak mevcudiyetini koruyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Filistin lideri Abbas, Çin'in Orta Doğu'daki etkisinin arttığı bir dönemde Pekin'de

2023-06-13 11:48 - Dünya

Somali başkenti çocukluğunu yaşayamayan "işçilerle" dolu

2023-06-12 14:48 - Dünya

Erdemoğlu, yabancılara SASA hisselerinin bir kısmını sattı

2023-06-13 10:57 - Ekonomi

Ukrayna: Bahmut yönünde 1400 metre ilerlemeyi başardık

2023-06-10 13:17 - Dünya

THY üst üste 6. kez Türkiye'nin "En Değerli Markası"

2023-06-14 11:53 - Ekonomi

Metin Gürcan'a "gizli bilgileri temin etmek" suçundan 5 yıl hapis

2023-06-15 16:47 - Gündem

Malatya kayısısında 450 milyon dolarlık ihracat hedefi

2023-06-10 11:43 - Ekonomi

Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yaralanan iki asker kaldırıldıkları hastanede şehit oldu

2023-06-11 17:13 - Gündem

Trump'ın "gizli belgelere" ilişkin davayla ilgilenecek hukuk ekibi değişti

2023-06-09 21:33 - Dünya

Fenerbahçe, yarın kupa finalinde Medipol Başakşehir ile karşılaşacak

2023-06-10 09:28 - Spor

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump: Ateşkesin devam edeceğini düşünüyorum, herkes savaştan yoruldu

02:38 - Dünya

Filistinli STK: İsrail, 67'si çocuk 735 Filistinlinin naaşını alıkoyuyor

01:47 - Dünya

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, istifa eden Lecornu'yu yeniden başbakan olarak atadı

23:27 - Dünya

Tunus’ta 5. Türk–Arap Üniversiteleri Kongresi başladı

21:43 - Dünya

Trump yönetimi federal çalışanları işten çıkarmaya başladı

21:17 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump: Ateşkesin devam edeceğini düşünüyorum, herkes savaştan yoruldu

02:38 - Dünya

Filistinli STK: İsrail, 67'si çocuk 735 Filistinlinin naaşını alıkoyuyor

01:47 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Çin'e yüzde 100 ek tarife uygulayacaklarını açıkladı

00:48 - Ekonomi

Türkiye'ye dönüşleri sağlanan 249 aktivistten 96'sı 'şikayetçi' olarak ifade verdi

23:37 - Gündem

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, istifa eden Lecornu'yu yeniden başbakan olarak atadı

23:27 - Dünya