?>

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı binada 350 bin ziyaretçi hedefleniyor

Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca 2 Eylül-18 Aralık 1919'da "Milli Mücadele Karargahı" olarak kullanılan ve Atatürk ve Kongre Müzesi'ne dönüştürülen tarihi bina ziyaretçilerini ağırlıyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Sivas

Osmanlı döneminin sivil mimari örneklerinden olan bina, kongrenin yapıldığı günlerdeki haliyle muhafaza ediliyor.

Müzeye dönüştürülen tarihi binanın, biri interaktif, 5'i teşhir, 19'u karma 25 odasında Milli Mücadele ruhu yaşatılıyor.

Atatürk'ün kaldığı ve eşyalarının sergilendiği oda ile kongre salonunun yoğun ilgi gördüğü müzede, Milli Mücadele'nin halka anlatılmasında önemli rol üstlenen tarihi İrade-i Milliye Gazetesi'nin basıldığı 135 yıllık matbaa da ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

İstiklal Mücadelesi ve Mondros Mütarekesi sürecinin anlatıldığı, Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarının yer aldığı interaktif odalar ise ziyaretçileri o günlere götürerek duygusal anlar yaşatıyor.

Yılın ilk 8 ayında ziyaretçi sayısı 150 bine ulaştı

Müze Müdürü İlker Deveci, AA muhabirine, cumhuriyetin temellerinin 104 yıl önce Sivas Kongresi'nde atıldığını söyledi.

"Ya istiklal, ya ölüm" parolasının ilk olarak müzedeki kongrenin yapıldığı salonda söylendiğini anımsatan Deveci, "Müzemizde Cumhuriyetin 100. yılına istinaden yapılan çeşitli etkinlikler ve hazırlıklar devam etmekte. Hem 4 Eylül'e, hem 29 Ekim'e hazırlıklar sürüyor." dedi.

Deveci, müzenin Sivas için çok önemli bir değer olduğunu vurgulayarak, hızlı trenin de şehre verdiği katkıyla ziyaretçi sayısının arttığını dile getirdi.

Ziyaretçi sayısının 350 bine ulaşması bekleniyor

Yaşanan ziyaretçi yoğunluğunun gurur verici olduğunu dile getiren Deveci, "Geçen yıla göre ziyaretçi sayısında artış var. Yılın ilk 8 ayında 150 bin civarında ziyaretçimiz var. Yıl sonu itibariyle bu sayının 350 bini bulmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Sivas Kongresi'nin 100. yılında Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ilk 10 müzesi içerisine girdiklerini, aynı yoğunluğu Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla da beklediklerini anlatan Deveci, şunları kaydetti:

"Müzemizi geçen yıl 250 bin kişi ziyaret etmişti, bu yılki hedefimiz 350 bin. Ziyaretçi sayımızın artmasında hızlı trenin etkisi azımsanamayacak kadar çok. Mustafa Kemal Paşa, Sivas'ı tam 108 gün karargah olarak kullanmış. Bu süre içerisinde istirahat ettiği odayı da müzemizde görmekteyiz. Burası 1892 yılında Mekteb-i Sultani olarak açılır ve 100 yıla yakın eğitim verir. Burada okuyan öğrencilerin de anısına müzede Sivas Lisesi teşhiri hazırladık. Sivas'ta bulunan konakların baş odalarına ait bir teşhiri ziyaretçilerimiz görebilir. Mustafa Kemal Paşa'nın kullanmış olduğu telgraf, Sivas'ta o dönem çıkartılan İrade-i Milliye Gazetesi'ni basan matbaa makinesi müzemizde görülebilir. UNESCO ve Cumhurbaşkanlığı tarafından 2023 yılı Aşık Veysel Yılı ilan edildi. Şehrimizin önemli bir değeri olan Aşık Veysel'e de müzemizde bir oda ayırdık. Ziyaretçilerimiz Aşık Veysel'e ilişkin özel eşyaları da ziyaret edebilir. Milli Mücadele'ye ait 20 teşhir odamız var, ziyaretçilerimiz onları da görebilir."

Ziyaretçilerden Serkan Dağ ise Yozgat'ta öğretmen olarak görev yaptığını, Atatürk ve Kongre Müzesi'ni ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Müzenin tarihinin çok anlamlı olduğunu belirten Dağ, "Çok güzel düzenlenmiş bir müze. Özellikle çocukları buraya getirip gezdirmek, tarihin dokusunu yaşatmak onları çok mutlu edecektir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Singapur'da yüzde 70,4 oy alan Tharman, Cumhurbaşkanı seçildi

2023-09-01 22:22 - Dünya

İngiltere'den "dijital sterlin" adımı

2023-08-31 16:02 - Ekonomi

Kosova'nın kuzeyi 3 aydır normalleşmeyi bekliyor

2023-08-29 11:22 - Dünya

Yılport Samsunspor'un hedefi sezonu ilk 10'da bitirmek

2023-08-29 22:47 - Spor

Hindistan, son 122 yılın en kurak ağustosunu geçirdi

2023-09-01 14:22 - Dünya

Kayseri'de sağanak ve dolu etkili oldu

2023-08-28 16:38 - Gündem

Azerbaycan'dan Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a tepki

2023-08-28 22:27 - Dünya

Bakan Işıkhan: Memur ve memur emeklileri zammı süreci yarın sonlanacak

2023-08-30 21:22 - Ekonomi

Milli motokrosçu Galip Alp Baysan'ın hedefi MXGP'de derece yapmak

2023-09-02 11:53 - Spor

Norveç, Mali'deki büyükelçiliğini güvenlik gerekçesiyle yıl sonuna kadar kapatacağını duyurdu

2023-08-31 19:09 - Dünya

İlgili Haberler

Datça'da 100 yaşına giren Ayşe Döşeme'nin doğum günü kutlandı

19:32 - Çevre-Hayat

Yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 4-5 derece üzerinde olacak

16:12 - Çevre-Hayat

Edirne'de nehirlerin debileri geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya daha düşük

15:23 - Çevre-Hayat

Turizmciliği bırakıp topraksız tarıma başlayan girişimci, ayda 10 tona yakın ürün alıyor

15:18 - Çevre-Hayat

Coğrafi işaretli Lapseki şeftalisinde 70 ton civarı ihracat hedefleniyor

15:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD'nin New Mexico eyaletinde ani seller nedeniyle 3 kişi kayboldu

10:52 - Dünya

Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna'ya 13 füze ve 728 İHA ile saldırdığını duyurdu

10:47 - Dünya

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

10:37 - Ekonomi

Türkiye'ye Eurofighter Typhoon satışına ilişkin görüşmelerde pozitif atmosfer hakim

10:33 - Ekonomi

Trump'ın Putin'i Ukrayna'ya saldırırsa Moskova'yı bombalamakla tehdit ettiği idd

10:28 - Dünya