?>

Cumbre Vieja‌ Yanardağı'ndan çıkan küller La Palma Adası'nı kapladı

İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma Adası'nda aktif olan Cumbre Vieja Yanardağı'ndan çıkan küller Ada'nın büyük bölümüne yayıldı.

Dünya - 4 yıl önce

La Palma

Yanardağın en fazla etkilediği yerlerden Los Llanos de Ariadne ilçesi sakinleri ev ve iş yerlerinin önü tamamen külle kaplanmış şekilde uyandı.

Esnaf dükkanları önündeki külleri temizlerken, halk ise yağmaya devam eden küllere karşı şemsiye kullanarak sokağa çıktı.

İspanyol esnaf Gregorio Paz, "Kötü, çok kötü, zaten yeteri kadar sorunumuz vardı üstüne bir de bu küller çıktı." dedi.

Yanardağın aktif olmasından bu yana ikinci kez kül yağmuru olduğunu kaydeden Paz, "İzindeydim, bugün işe başladım. Hemen elime süpürgeyi almak zorunda kaldım. Durmadan temizlik yapmam lazım yoksa herkes külleri dükkanın içine taşıyacak.

Ayrıca kanalizasyonları tıkamaması için de yapabildiğimiz kadar temizlemeliyiz. Çünkü bu küller çimento gibi kısa sürede sertleşiyor boruları tıkayabilir." diye konuştu.

La Palma'da 50 yıl sonra aktif olan ilk yanardağ olan Cumbre Vieja'nın mağdurlarından olduğunu ancak evini kaybetmediği için kendisini şanlı hissettiğini anlatan Paz, şöyle devam etti:

"Bana kişisel olarak, evlerini kaybedenler kadar büyük etkisi olmadı. Ben de evlerinden tahliye edilenlerdenim. Ben annemde kalıyorum, oğlum teyzesinde, eşim kız kardeşinde. Hepimiz bir yerdeyiz. Görkemli dağın ne yapacağını bekliyoruz."

La Palma doğumlu olan Paz, "Yatağa yattığımda sabah kalktığımda bu kabusun bitmesini umuyorum ama bana öyle geliyor ki daha çok uzun sürecek." diyerek, her şeye rağmen umutlarını koruduklarını ifade etti.

Lavlar 870'i tamamen kül olan 1000'den fazla eve zarar verdi

Diğer yandan Avrupa Uzay Ajansının yer gözlem sistemi Copernicusha'nın güncellediği verilere göre, 19 Eylül'den bu yana aktif olan yanardağdan çıkan lavların şimdiye kadar 709 hektarlık alanı kapladığı, 870'i tamamen kül olan 1000'den fazla eve de zarar verdiği belirtildi.

Bölgedeki bazı tarım alanlarını ve seraları da yakıp geçen lavların 30,2 kilometrelik yolu da ortadan kaldırdığı kaydedildi.

La Palma'da son iki gündür gaz yayılımının arttığına dikkat çekilirken, Ulusal Güvenlik Departmanı, yükselen kükürt dioksit emisyonlarının sağlık için tehlike oluşturmadığını duyurdu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye bisiklet turizminde hedef büyütüyor

2021-09-29 14:21 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı 60 müfettiş yardımcısı alacak

2021-09-24 17:38 - Ekonomi

Suyu seven çeltikte yüzde 60 su tasarrufu sağladı

2021-09-30 20:56 - Ekonomi

ABD'de 23 canlı türünün soyu tükendi

2021-09-29 21:21 - Dünya

Kadın itfaiyeciler her an göreve hazır

2021-09-30 17:17 - Çevre-Hayat

Kolombiya'da hükümet karşıtı protestolar düzenlendi

2021-09-29 11:17 - Dünya

16. Contemporary İstanbul, Tersane İstanbul'da başlıyor

2021-09-30 19:21 - Kültür Sanat

Rusya Devlet Başkanı Putin: Görüşme çok yararlı ve kapsayıcı geçti

2021-09-29 20:37 - Dünya

Efsane futbolcu Pele, taburcu edildi

2021-10-01 13:44 - Spor

Kabuklu fındıkların içinde 'yüzme' görüntülerini sosyal medyada paylaştı

2021-09-30 21:46 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Rusya: BMGK'de kabul edilen ABD'nin Gazze tasarısı, uluslararası kararlara aykırı

00:33 - Dünya

İsrail'in Lübnan'daki Filistin mülteci kampına düzenlediği saldırıda 13 kişi hayatını kayb

23:47 - Dünya

BM Özel Raportörü Albanese, AB ve üye ülkeleri Filistin konusunda sert şekilde eleştirdi

23:17 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, tüm Jeffrey Epstein dosyalarının açılmasını öngören tasarıyı kabul etti

23:12 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı Beyaz Saray'da ağı

21:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Rojin Kabaiş'in ölümüne ilişkin soruşturmada DNA örneği alınan kişi sayısı 195 oldu

00:37 - Gündem

Rusya: BMGK'de kabul edilen ABD'nin Gazze tasarısı, uluslararası kararlara aykırı

00:33 - Dünya

İsrail'in Lübnan'daki Filistin mülteci kampına düzenlediği saldırıda 13 kişi hayatını kayb

23:47 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Ermenistan'la normalleşmeye hazırız

23:22 - Siyaset

BM Özel Raportörü Albanese, AB ve üye ülkeleri Filistin konusunda sert şekilde eleştirdi

23:17 - Dünya