?>

Çocukluğunda başladığı nostaljik fotoğraf serüvenini yaşam biçimi haline getirdi

Ankara'nın Çinçin Bağları semtinde dünyaya gelen 69 yaşındaki Ufuk Murat Duygun, çocukluk yıllarından itibaren başladığı fotoğraf sanatını yaşam biçimi haline getirdi.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Ankara

İlk öğrenimini Ankara'da tamamlayan, liseyi ise İstanbul'da okuyan Duygun, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'nde eğitim aldıktan sonra yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'nde tamamladı.

Duygun, halen Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak karanlık oda ve temel fotoğrafçılık dersleri veriyor.

"1967-1968 yıllarında fotoğraf baskısı yapmaya başladım"

Hayatını fotoğrafçılığa adayan Duygun, AA muhabirine, fotoğraf makinelerine tutkusunu ve fotoğrafçılık serüvenini anlattı.

Duygun, fotoğraflara ilgisinin küçük yaşlarda başladığını belirterek, "Babamın atölyesinde aynalar, mercekler ve eski sinema filmleriyle vakit geçirirken fotoğrafçılıkla ilgili ilk deneyimlerimi yaşadım." dedi.

İlkokul yıllarında, abisiyle kendi yaptıkları agrandisörle baskı yapma sürecine adım atan Duygun, o dönemde fotoğraf makinesi edinme imkanı olmadığı için eski filmlerle çalışmak zorunda kaldığına işaret ederek, "1967-1968 yıllarında fotoğraf baskısı yapmaya başladım. Ancak film yıkamayı ve profesyonel baskı yapmayı bilmiyordum. İstanbul'a geldikten sonra, bir fotoğraf stüdyosunda bu süreçleri öğrenmeye başladım." diye konuştu.

"Analog fotoğrafta her şey bir sürpriz"

Ufuk Murat Duygun, yıllar sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'ne kabul edilerek, fotoğrafçılığa tutkusunu eğitim alıp devam ettirdiğini aktardı.

Üniversite hayatında fotoğraf dünyasında önemli izler bırakan hocalarla tanışma fırsatı bulduğunu dile getiren Duygun, "Üniversite yıllarımda tanıdığım Sabit Kalfagil, Kamil Bülbül ve Ahmet Öner Gezgin gibi isimler benim için büyük bir değer taşıdı." ifadesini kullandı.

Duygun, bu sanata sevgisini hem belgesel hem de sanatsal çalışmalarla pekiştirdiğinden bahsederek, fotoğraf çekmenin ve baskı yapmanın kendisi için yaşam tarzı olduğunu belirtti.

Analog fotoğrafçılığın en güzel yönünü ise "fotoğrafı yaşamak" olarak nitelendiren Duygun, "Analog fotoğrafta her şey bir sürpriz, film banyo aşamasına geldikten sonra ne çektiğinizi görüyorsunuz. Bu sürecin içinde olmak, fotoğrafı sadece bir teknikten daha fazlası olarak görmek çok keyifli." değerlendirmesini yaptı.

"Dijital fotoğraf, devrimsel bir adım oldu"

Zamanla dijital fotoğrafçılıkla tanışan Duygun, dijital teknolojinin fotoğraf dünyasında devrim oluşturduğuna dikkati çekerek, "Dijital fotoğraf hem kolaylık hem de hız anlamında fotoğrafçılıkla ilgili devrimsel bir adım oldu. Dijital fotoğrafların hızla paylaşılabilmesi ve kolayca taşınabilmesi, fotoğrafçılıkla uğraşanlar için büyük bir avantaj sağladı." dedi.

Ancak dijital devrimle birlikte analog fotoğrafçılığın hala önemli yeri olduğunun altını çizen Duygun, "Dijital fotoğrafçılık, hız ve pratiklik sağlasa da analog fotoğrafçılığın ruhunu, onu yaşamanın keyfini başka hiçbir şey veremez." görüşünü paylaştı.

Duygun, analog makinelerin üretiminin durduğunu ve bunlarla çalışmak isteyenlerin genellikle eski, ikinci el olanları tercih etmek zorunda kaldıklarını, bu nedenle kullanılan makinelerin durumuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

"Fotoğrafçılığı öğrenmek aslında teknik bir olay değildir, sosyal bir olaydır"

Ayrıca analog fotoğrafçılığın öğrenilmesinin ve uygulanmasının daha zahmetli, aynı zamanda bu sürecin bir fotoğrafçının gelişimi için çok değerli olduğunu vurgulayan Duygun, şunları kaydetti:

"Fotoğrafçılığı öğrenmek aslında teknik bir olay değildir, sosyal bir olaydır. Fotoğraf makinesini elinize aldığınızda ve biraz deneyim kazandığınızda zaten dişinizi sıksanız bir hafta içinde öğrenirsiniz. Ancak ne çekeceğinizi öğrenmek aylar sürebilir. Bu noktada bir fotoğrafçının kendisini sürekli olarak geliştirmesi gerekir. Kitap okuması, edebiyatla, felsefeyle ve sanat tarihiyle ilgilenmesi şarttır. Sürekli okuma yapmalı, sergiler ve müzeler gezmeli, araştırma yapmalıdır. Tüm bu çabaların ardından fotoğraf ancak gerçekten güzel bir şekilde ortaya çıkabilir."

Duygun, analog fotoğraf makinesiyle çekilen fotoğrafların daha anlamlı olduğunu söyleyerek, İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği tarafından düzenlenen bir etkinlikte, Nusret Nurdan Eren'in gerçekleştirdiği dia gösterisine dikkati çekti.

Gösteride yer alan fotoğrafların tamamen analog olarak çekildiğini aktaran Duygun, şöyle konuştu:

"Nusret hoca, her zaman analog fotoğrafçılığı tercih ediyordu. Etkinlik sırasında hocaya dijital fotoğrafçılıkla ilgili bir soru soruldu. 'Dijital fotoğrafla ilgili ne düşünüyorsunuz?' sorusuna Nusret hoca, 'Siz dijital fotoğraf makinelerinizle yüzlerce fotoğraf çekip, aralarından beğendiklerinizi seçiyorsunuz ama ben sadece seçtiklerimi çekiyorum.' yanıtını verdi. Bu açıklama salonda uzun süre sessizliğe neden oldu ve fotoğrafçılıkla ilgili derin bir tartışmayı başlattı. Hoca, bu sözleriyle fotoğrafçının kendisini sürekli olarak geliştirmesi gerektiğini ve seçici olabilmek için derin bir bilgi birikimine sahip olmanın önemini vurguladı."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bayraktar AKINCI 100 bin uçuş saatini aştı

2025-03-11 10:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Süper Lig'de heyecan 27. hafta maçlarıyla devam edecek

2025-03-06 09:38 - Spor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, görevine son verilen yaklaşık 180 çalışanı geri çağırdı

2025-03-06 04:37 - Dünya

Dünya Bankası: Lübnan'ın yeniden inşası için 11 milyar dolara ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor

2025-03-07 19:12 - Ekonomi

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalistler belli oluyor

2025-03-10 14:53 - Spor

ABD'li Senatör, Musk'ın hava trafik güvenliği yorumlarıyla ilgili Senato'da ifade vermesini istedi

2025-03-05 00:38 - Dünya

Hindistan-ABD seferini yapan yolcu uçağı bomba ihbarı nedeniyle Mumbai'ye döndü

2025-03-10 13:27 - Dünya

Rize’nin yeni marka yüzü: Çay Çarşısı -Hülya Ayhan yazdı-

2025-03-08 09:15 - En Son Yazılar

Kadın liderler yetkinlikleriyle şirketlerin geleceğini şekillendiriyor

2025-03-07 12:32 - Ekonomi

Bakanlar Göktaş ve Uraloğlu'ndan çocukların dijital güvenliğine ilişkin toplantı

2025-03-06 18:12 - Siyaset

İlgili Haberler

Bosna Hersekli sporcu, kanser hastasına destek yolculuğunu İstanbul'da tamamladı

20:37 - Çevre-Hayat

Amasya'da 39 yıllık meslek hayatının ardından emekli olan öğretmene duygulandıran veda

15:17 - Çevre-Hayat

Otostopla bindikleri otomobilin sürücüsü üniversitelerinin rektörü çıktı

14:28 - Çevre-Hayat

Çankırı'da yumurtadan 4 ayaklı civciv çıktı

13:27 - Çevre-Hayat

İngiliz gezgin Bushby, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden yürüyerek Avrupa'ya geçti

13:23 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Almanya'nın Stuttgart kentinde bir araç kalabalığın arasına daldı

20:48 - Dünya

Son yüzyılın dönüştürme projesi: FETÖ, Hristiyanlaştırılmış İslam modeli ve zihinsel istiklâl -Barbaros Nasün yazdı-

20:45 - En Son Yazılar

Kosova'da İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma 250 kilogramlık bomba imha edildi

20:33 - Dünya

BM: Myanmar'daki insanların gıda, su, barınak, barış ve korumaya ihtiyacı var

20:23 - Dünya

Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan şüpheli Mersin'de yakalandı

20:13 - Asayiş