Çocuk ölümlerinin yüzde 20'si ani kardiyak kaynaklı

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Güzeltaş, "Her ne kadar ani kardiyak ölümleri aileler veya basın tarafından kalp krizi olarak tanımlansa da çocuklardaki ani ölümlerin çoğu erişkinde gördüğümüz kalp krizinden tamamen farklıdır." dedi.

Sağlık - 9 yıl önce

İSTANBUL - Hatice Şenses Kurukız

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Güzeltaş, bir yaşından itibaren çocukluk yaş grubu ölümlerinin yaklaşık yüzde 20'sinin ani kardiyaktan kaynaklandığını belirterek, "Her ne kadar ani kardiyak ölümler aileler veya basın tarafından kalp krizi olarak tanımlansa da çocuklardaki ani ölümlerin çoğu, erişkinde gördüğümüz kalp krizinden tamamen farklıdır." dedi.
Güzeltaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalbe bağlı nedenlerden kaynaklanan semptomların başlangıcından sonraki bir saat içinde gerçekleşen vefatın "ani kardiyak ölüm" olarak adlandırıldığını söyledi.
Bu hastaların tipik olarak önceden bilinen herhangi bir hastalığının olmadığına işaret eden Güzeltaş, "Bir yaşından itibaren çocukluk yaş grubu ölümlerinin yaklaşık yüzde 20'si ani kardiyak ölümdür. Her ne kadar ani kardiyak ölümler, aileler veya basın tarafından kalp krizi olarak tanımlansa da çocuklardaki ani ölümlerin çoğu erişkinde gördüğümüz kalp krizinden tamamen farklıdır." diye konuştu.
"Ailesinde kalp hastalığı olan çocuklar muayene edilmeli"
Kalınlaşan kalp kasının bazen kalbin vücuda kan pompalamasına engel oluşturduğunu ve öncesinde hiçbir belirti vermeden ölümcül ritm bozukluklarına yol açabildiğini vurgulayan Güzeltaş, şöyle devam etti:
"Çocuklarda ani kardiyak ölümlerin bir diğer nedeni de ritm bozukluklarıdır. Ritm bozuklukları genel anlamda ikiye ayrılabilir. Bunlardan daha sık görüleni kalbin normalden çok daha hızlı atmasıyla karakterize olan 'taşiaritmi'lerdir. İkinci türde kalpte normal ileti yollarındaki doğuştan olan veya kalp ameliyatına bağlı hasarla gelişen kalbin normalden yavaş çalışması ile karakterize 'bradiaritmi'lerdir. Bu ritm bozuklukları kalbin vücut için yeterli kan pompalamasını bozarak bayılmalara yol açabilir. Bazı olgulara bu nedenle kalp pili takılması gerekebilir. Bunların dışında, doğuştan kalbin elektriksel olarak kasılmasını sağlayan iyon kanallarında sorunlar olabilir ki bunlar genellikle ölümcül olabilen ritm bozukluklarına yol açabilir. Bu hastalıkların tanısında ilaç verilerek çarpıntının gösterilmesi, koşu testi ve genetik çalışma gerekebilir. Tedavide ilaç ve bazı hastalarda da kalbe şok veren cihazların (ICD) takılması gerekebilir."
Güzeltaş, çocukta, kalp delikleri, kapak darlıkları gibi durumlara bağlı olarak da ani ölümlerin görülebileceğini dile getirerek, "Tanı almamış, gecikmiş doğumsal kalp hastalıklarında da ani kardiyak ölüm görülebilmektedir. Yine erişkinlerde koroner arter hastalığına bağlı görülen kalp krizi vakalarına benzer şekilde çocuklarda da kalbi besleyen koroner arterlerin çıkış ve seyir anormalliklerinde de nadiren ani ölüm görülebilir. Özellikle ailesinde 35 yaş altında ani ölüm görülen, bayılma ve çarpıntı gibi şikayetleri olan çocuklar, ailesinde genetik olarak kalp hastalığı bulunan bireyler ve bunların çocukları mutlaka çocuk kardiyoloji hekimi tarafından değerlendirilmelidir." ifadelerini kullandı.
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Doğuş, Rusya deplasmanında kazandı

2017-11-18 01:38 - Spor

Türkoğlu: Oyuncular gereğini yapacaktır

2017-11-14 14:50 - Spor

İplik yüzünden ayağından oldu

2017-11-14 00:57 - Asayiş

MHP Lideri Devlet Bahçeli'den flaş açıklamalar

2017-11-14 19:37 - Siyaset

TSK, Irak'ın kuzeyinde PKK kamplarına hava harekatı düzenledi

2017-11-16 23:32 - Gündem

Ahıska Türklerinin son kafilesi öz vatanlarına kavuştu

2017-11-17 00:29 - Genel

'Ombudsmanlık Öğrenci Toplulukları' kuruluyor

2017-11-14 21:17 - Genel

Doğu Akdeniz-2017 Davet Tatbikatı yapılıyor

2017-11-14 19:12 - Genel

Şişli'de özel bir okulda yangın!

2017-11-15 23:32 - Asayiş

Etiyopyalı Zewde topladığı atıklarla evini çiçek bahçesine çevirdi

2017-11-13 19:37 - Genel

İlgili Haberler

Yaşlılarda enfeksiyonlara karşı en etkili koruma "aşı"

18:42 - Sağlık

Baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede "dünyada 68'inci vaka" olarak literatüre geçti

12:37 - Sağlık

Mobil sigara bırakma poliklinik araçları Eskişehir'de 2 ayda yaklaşık 600 kişiye ulaştı

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili açıklama

17:37 - Sağlık

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde uzaktan hasta değerlendirme dönemi başladı

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail ordusu Suriye'nin Dera kırsalında sivil yerleşimlere ateş açtı

02:38 - Dünya

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Türkiye ile Mısır arasında çeşitli belgeler imzalandı

01:38 - Siyaset

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç olarak kullanıyor

23:53 - Dünya