?>

Çin'in nadir toprak elementlerindeki tekeli "şeffaf fiyatlandırma"ya gölge düşürüyor

Türkiye Kritik Mineral İnisiyatifi kurucusu Sait Uysal, Çin'in nadir toprak elementleri üzerindeki hakimiyetinin, söz konusu madenleri şeffaf fiyatlandırmak amacıyla ABD tarafından geliştirilmesi planlanan programa gölge düşürebileceğini söyledi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin, ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı'nın (DARPA) resmi internet sitesinde yayımlanan "Kritik Materyallerin Fiyat, Arz ve Talep Tahminlerinde Artan Şeffaflık" başlıklı açıklamadan derlediği bilgilere göre, Ulusal Güvenlik için Şeffaf Fiyat Araştırmaları Programı (OPEN), kritik emtia fiyatlandırmasını ve arz, talep, kapasite tahminlerinde şeffaflığı artırmak için kullanılacak teknolojilerin geliştirilmesini teşvik ederek, tedarik zinciri esnekliğini ve ulusal güvenliği artırmayı amaçlıyor.

OPEN, gözlemlenebilir girdi maliyetleri hakkında ticari ve kamuya açık bilgileri analiz ederek, fiyat tahminlerini buna göre yapmayı planlıyor. Ayrıca program, zaman serisi tahmini, ekonomik modelleme ve makine öğrenimindeki gelişmeleri kullanarak doğru arz ve talep tahminlerine ulaşmayı hedefliyor.

Yapay zekaya dayalı programın ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) ile ortaklaşa yürütülmesi tasarlanıyor.

Türkiye Kritik Mineral İnisiyatifi kurucusu Sait Uysal, kritik minerallere ait şeffaf bir fiyatlandırma mekanizmasının bulunmadığını ifade ederek, "Madencilik ürünleri olmasa da işlenmiş ürünler bazında Çin'in sektördeki hakimiyeti sebebiyle pazarda şeffaf bir fiyatlama mekanizmasının oluşması, hatta raporlanması pek mümkün değil." diye konuştu.

Yeşil dönüşümle dünyada sürekli gelişen bir pazarın varlığına işaret eden Uysal, nadir toprak elementi üretiminin uzun süreli aşamalar gerektirdiğini ve söz konusu pazara yönelik talebi karşılamakta zorlandığını anlattı.

Uysal, bu tip durumların piyasada ciddi kriz ve şok etkileri yarattığını belirterek, "Ticaret savaşlarını da dikkate aldığınızda durum daha vahim bir hal alıyor. Ticaret savaşları, piyasada politik ve stratejik amaçlarla dalgalanmalara ve istikrarsızlıklara neden oluyor. Bu da stabil bir piyasa ve şeffaf fiyatlama mekanizması oluşmasını engelliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Çin, sektörde düzenleyici ya da önleyici rol oynuyor"

Uysal, Çin'in kritik mineraller üzerindeki hakimiyetini uzun süredir bir silah olarak kullandığını vurgulayarak, "Ülke bu sektördeki hakimiyetini devam ettirmek için piyasa fiyat mekanizmalarıyla oynayarak adeta bir düzenleyici ya da önleyici rol oynuyor." dedi.

Ülkenin bunu çeşitli yollarla sağladığını dile getiren Uysal, Çin'in hakimiyet kurduğu bazı ham maddelerin ülke dışına çıkmasını engelleyerek, kendi sınırları içinde fiyatların düşük, dışında ise yüksek seyretmesine neden olduğunu ve bu sayede kendi üreticileri lehine bir maliyet avantajı yarattığını söyledi.

Uysal, Çin'in kritik ham madde üretiminde kendisine rakip çıkma potansiyeli olması durumunda ise bu projelerin yapılabilir olmasını engelleyecek düzeyde fiyat düşüşlerine sebep olduğunu ve böylece olası projeler için finansmanı imkansız hale getirdiğini anlattı.

Ülkenin bu alanda uyguladığı bir diğer stratejinin de yasa dışı madencilik uygulaması olduğunu dile getiren Uysal, şunları kaydetti:

"Çin'de nadir toprak elementleri üretiminde bir kota olmasına karşın ticareti yapılan ya da piyasada kullanılan miktar bunun üzerinde oluyor. Bu durumu da Çin'de yapılan yasadışı madencilikle açıklıyorlar. Bu yasadışı madencilik, nadir toprak elementleri fiyatlarının düşük kalmasını sağlıyor. Herhangi bir politik gerginlik durumunda ise Çin devleti aslında göz yumduğu yasa dışı madenlere müdahale ederek, fiyatların yükselmesine yada kendi ihracat izni verdiği ülkeler dışında nadir toprak elementleri satışının durmasına neden oluyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye, yakın uzayın keşfi için yeni projelere odaklandı

2024-03-01 11:28 - Teknoloji

TÜMOSAN Konyaspor, Siltaş Yapı Pendikspor'u deplasmanda 2-0 mağlup etti

2024-03-03 15:48 - Spor

ABD'de Cumhuriyetçi aday adaylarından Haley, ön seçimlerde rakibi Trump'a karşı ilk kez ka

2024-03-04 10:03 - Dünya

Çin'in nadir toprak elementlerindeki tekeli "şeffaf fiyatlandırma"ya gölge düşürüyor

2024-03-04 12:02 - Ekonomi

Üsküdar'da Gazzeli çocuklar için "Siyonizme destek veren markaları boykot" eylemi yap

2024-03-03 21:43 - Gündem

İsrail Gazze'de yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığı bombaladı

2024-03-04 09:58 - Dünya

İsrail, Batı Şeria'da şubat ayında Filistinlilere ait 51 yapıyı yıktı

2024-03-03 16:37 - Dünya

Dünya genelinde 1 milyardan fazla insan obeziteyle yaşıyor

2024-03-01 15:42 - Dünya

Nevşehir'de zincirleme trafik kazasında 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

2024-03-04 09:37 - Asayiş

Şanlıurfa'daki organize suç örgütüne yönelik 'Kafes-48' operasyonu

2024-02-29 20:58 - Asayiş

İlgili Haberler

Yeni Zigana Tüneli'nden 2 yılda 3 milyon 490 bin araç geçti

12:12 - Ekonomi

Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

12:07 - Ekonomi

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı

12:02 - Ekonomi

Suriye'den Türkiye'ye enerji alanında yatırım çağrısı

11:47 - Ekonomi

Yurt dışı sitelerinden alışverişlerde kişisel bilgi paylaşımına dikkat

11:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları gerçekleştirildi

12:27 - Gündem

Doğu Akdeniz'deki deniz trafiği yerli ve milli sistemle izlenecek

12:23 - Gündem

Gazze'de gazeteciler, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde İsrail soykırımı altında görev yapıyo

12:17 - Dünya

Yeni Zigana Tüneli'nden 2 yılda 3 milyon 490 bin araç geçti

12:12 - Ekonomi

Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

12:07 - Ekonomi